Degustace 27. 9. 2013 Vin. Prchal a Vin. Baloun

Publikováno: 7.10.2013

Milí přátelé, drazí milovníci vína, v pátek 27. 9. 2013 se konala v naší vinotéce další ze skvělých degustací, na které se nám představila hned dvě vinařství a to Vinařství Baloun a Vinařství Prchal nebo-li Rudolf 2. Jak už jistě všichni víme, dlouhá cesta, na níž se z vyzrálých hroznů stává ušlechtilý nápoj, není vůbec snadná a bez trpělivé práce vinaře by nikdy nebyla tato práce úspěšná. Právě osobnost vinaře totiž dává vínu jedinečný charakter a především v průběhu zpracování hroznů utváří individualitu a rozmanitost vína daného vinařství. Ani tato dvě vinařství Baloun a Prchal-R2. nejsou výjimkou. Degustace probíhala pod taktovkou pana Rudolfa Prchala, který zastupoval obě vinařství. Postupně jsme ochutnávali stejné odrůdy od obou vinařů. Přestože byl na etiketách zapsán stejný druh vína, v každé lahvi jsme ochutnali něco jiného - něco co podtrhovalo oblast, viniční trať a také dobře odvedenou práci vinaře. Pan Prchal vyrábí víno v malých šaržích 700 – 1500 lahví, což je asi 9 500 lahví ročně. O to víc klade důraz na kvalitu. Část hroznů pochází z vlastních vinic v Hustopečích a Bořeticích a druhá polovina je od prověřených pěstitelů vinné révy.

Pan Baloun vlastní vinařskou firmu s moderními technologiemi a krásnými historickými sklepy s barikovými sudy, kde zrají vína. Základna vinařství Radomil Baloun se nachází na středisku ve Velkých Pavlovicích. Obě vinařství pravidelně získávají ocenění na výstavách doma i v zahraničí.

Měli jsme možnost porovnat tato vína:

  • Veltlínské zelené ps. 2011 (Baloun) - svěží jemně kořenité víno s vanilkovým nádechem, s mandlovo medovou dochutí.
  • Veltlínské zelené ps. 2012 (R2) - svěží ovocné víno s nádechem angreštu a tropického ovoce s medovou dochutí.
  • Rulandské šedé ps. 2011 (Baloun) - V chuti dominují výrazné tóny tropického ovoce. Vůně je výrazně ovocná, jemně květinová s medovými tóny.
  • Rulandské šedé ps. 2012 (R2) - V chuťi i vůňi dominují tóny přezrálého tropického ovoce a lučního medu. Víno má výraznou dlouhou dochuť.
  • Ryzlink rýnský ps. 2011 (Baloun) - Toto víno má velmi příjemnou vůni čistého ovocného aroma s dominantní vůní lipového medu.
  • Ryzlink rýnský ps. 2012 (R2) - Také toto víno je příjemné ve vůni s ovocným aroma, ovšem tady jsou dominantou vůně zralé citrusové plody.
  • Hibernal ps. 2011 (Baloun) - Ve vůni dominuje tropické ovoce, zvláště mango, ananas a citrusy. plně ovocná chuť citrusových plodů kombinovaná s tóny zralé broskve.
  • Hibernal ps. 2012 (R2) - Toto mohutné víno vás upoutá svou vůní, kde dominuje zralá broskev s nektarinkou doplněné vůní lipového medu. Nádherně se zde doplňuje zbytkový cukr a šťavnatá kyselinka.
  • Frankovka ps. 2011 (Baloun) - vůně je výrazná, ovocná s kořenitým aroma. Najdeme tóny tóny višní, červené papriky a peckovin. Ovoce, které jsme cítili ve vůni, přechází v chuti do tónů kompotu a marmelády.
  • Frankovka ps. 2011 (R2) - Ve vůni dominují tóny čerstvého peckového ovoce, především višně a třešně, doplněné jemnou kořenitostí, až peprností a jemnou tříslovinkou
  • Dornfelder ps. 2010 (Baloun) - Už na první pohled víno zaujme svou tmavou barvou. Vůně připomíná směs drobného lesního ovoce, datlí s nádechem čokolády. V dlouhé chuťi najdeme nasládlé třísloviny.
  • Dornfelder ps. 2012 (R2) - Ve velmi osobité vůni nalezneme směs zralého lesního bobulového ovoce, třešní, bílého pepře a máty. Chuť je sametová s ovocnými tóny, které přechází do marmeládovosti. V dochuti příjemně překvapí nasládlá tříslovina.

Vybrat nejlepší víno večera nebylo snadné, obě vinařství předvedly nádherné svěží vína, ale přesto měly větší úspěch vína s označením R2.

  1. místo: Ryzlink rýnský ps. 2012 – R2
  2. místo: Rulandské šedé ps. 2012 – R2
  3. místo: Hibernal ps. 2012 – R2
Sdílet na Facebooku


Zpět

Víno, recept na dlouhověkost

Víno je již od starověku považováno za zdravý nápoj. Pravidelné, ale přiměřené pití vína předchází různým onemocněním, navíc také uvolňuje naši psychiku, pomáhá odbourávat stres a navodit příjemnou náladu. Léčivá a ...
Zobrazit celý článek

Korek, plast, sklo nebo šroubovací uzávěr?

Poslední dobou se vinařský svět stále více zabývá problematikou uzávěrů. Korek je vyzkoušeným, tradičním, přírodním materiálem, který k vínu jako přírodnímu produktu patří. Jedná se o kůru dubu korkového z oblasti Středo...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Santa Ema - V roce 1917 opustil Pedro Pavone-Voglino svoji rodnou Itálii, vinnou oblast v Piamonte a vydal se na dlouhou cestu do „nového světa“. Jeho odhodlání ho dovedlo až do Chile a umožnilo mu tak poznat krásu a jedinečnost údolí Maipo. Seville Premium - Značka Seville je hrdá na Středomoří, ze kterého pochází a snaží se středomořskou kuchyni, která je pro ně typická rozšířit po celém světě. Vinopa - VINAŘSTVÍ - Rodinná firma Veselých - Vinařství VINOPA sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice, která se rozprostírá v srdci největší vinařské oblasti s názvem Velkopavlovická.Avon & Ragobert - Francouzská značka s dlouholetou tradicí ve výrobě produktů TERRIN, RILLET, aj. Tradice výroby sahá až do roku 1898 a gurmánské speciality delikatesních paštik této značky mají silné postavení nejen na francouzském trhu. Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Cave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.Tesařík - VINAŘSTVÍ - Vinařství hospodaří na 12 hektarech vlastních vinic s počtem sazenic cca 50 000 keřů. Viniční trať Slovenské ve Velkopavlovické podoblasti, která byla vysázená v roce 2002, jim produkuje velmi kvalitní hroznyDalší vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné