Korek, plast, sklo nebo šroubovací uzávěr?

Publikováno: 30.9.2013

Uzávěry láhví vína

Poslední dobou se vinařský svět stále více zabývá problematikou uzávěrů. Korek je vyzkoušeným, tradičním, přírodním materiálem, který k vínu jako přírodnímu produktu patří. Jedná se o kůru dubu korkového z oblasti Středozemního moře. Po sloupnutí se několik let suší a následně ještě vaří v horké vodě. Korek obsahuje miniaturní póry které umožňují mikro-ventilaci, která pomáhá procesu zrání vína. Skutečnost je však taková, že i věhlasní vinaři začínají pro některá svá vína používat šroubovací uzávěr. Samozřejmě ve světě obchodu jde především o peníze. Hlavním argumentem zastánců nové technologie je, že tradiční korek nutný pro zrání kvalitních vín je technologicky méně vhodný než umělý uzávěr.

Plast - V devadesátých letech se u vín určených k rychlé konzumaci začaly prosazovat plastové uzávěry. mají mnoho odpůrců, ale v dnešní době u levnějších vín se jim už těžko vyhneme. Důvodem, proč se plastové zátky nikdy nebudou používat pro kvalitní a dražší vína je, že plast zabraňuje jakékoli mikrooxidaci, která je potřebná pro zrání převážně červených vín. Víno v takto uzavřené lahvi se nevylepší ani dlouhým ležením.

Sklo - Skleněná zátka je kvůli těsnosti opatřena elastickým těsnícím kroužkem a zakryta hliníkovým kloboučkem. Tato alternativa uzavření lahve je k vínu chuťově neutrální a podobně jako plastová zátka zabraňuje mikrooxidaci. Výhodou proti plastu je elegance, a možnost nedopitou lahev skleněnou zátkou opět jednoduše uzavřít. Skleněné uzávěry jsou vhodné pro vína s kratší dobou skladování.

Šroubovací uzávěr - Poslední dobou se zdají být šroubovací uzávěry nejvážnějšími konkurenty těm korkovým. Spojují v sobě všechny výhody ostatních alternativ a na trhu jsou i zátky např. Vinperfect, které dovolují řídit mikrooxidaci a tím i zrání vína. Screw cap uzávěry se masivně rozšířily z Nového světa, konkrétně z Austrálie a Nového Zélandu. Dnes už nikoho nepřekvapí šroubovací uzávěry na lahvích vynikajicích vín. Pravdou je, že šroubovací uzávěr postrádá ten magický moment vytažení korku z hrdla lahve. Přicházíme bez něj o rituál, který k vínu vždy patřil. Na druhou stranu ke spoustě vín, zejména těch aromatických a svěžích je šetrnější a vhodnější, než použití levného, méně kvalitního korku.

Korkové zátky své místo na trhu rozhodně mít budou dál zejména u kvalitnějších vín. Otázkou, nad kterou si odborníci stále lámou hlavu je, zda korek neovlivňuje zrání vína nejen tím, že propouští část vzduchu, ale zda sám nepřispívá tím, že do vína uvolňuje něco ze sebe.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Sommeliér se do práce nechodí napít a najíst

Sommeliér je odborníkem na víno a nápoje, ale musí také znát i jídelní lístek, aby hostovi mohl doporučit vhodnou kombinaci pokrmu a nápojů. Počátky tohoto povolání sahají do 19. století. V minulosti měl na starosti přepravu sud
Zobrazit celý článek

Přispíváme na Konto Bariéry

K rozhodnutí pomáhat potřebným by měl ve svém životě dospět každý. A firmy by neměly být vyjímkou. Ba naopak, právě firmy a instituce by měly jít příkladem všem lidem. A proto jsme se rozhodli, že dáme z každé prodané láhve...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Hradil - VINAŘSTVÍ - Vinařství Hradil je malé rodinné vinařství s názvem Víno Hradil Čejkovice, nacházející se ve Velkopavlovické vinařské podoblasti v Čejkovicích u Hodonína, ve třetí největší vinařské obci na Moravě.Prchal - VINAŘSTVÍ - Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf II. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření.Arnaud - Společnost Arnaud byla založena již roku 1950 v regionu Limousin, konkrétně v malém městečku Aixe sur Vienne ve Francii. Tento rodinný podnik se už od svého vzniku zabývá výrobou tradičních francouzských paštik a konzervovaného masa. Košut - VINAŘSTVÍ - Historie rodinného vinařství KOŠUT sahá daleko do minulosti, kdy nejstarší dochovanou památkou hospodaření je trám na stavení v Moravské Nové Vsi. Ten je památkou na jednoho z předků, který získal ocenění jako "Hospodář roku 1862". Haier - Chladničky na skladování vína-vinotéky od firmy Haier se svým elegantním vzhledem hodí do kteréhokoli obývacího pokoje i do každé kuchyně. Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné