Víno Madeira

Publikováno: 6.5.2011

Madeira

je dolihované víno stejně jako portské víno. Typ vína a jeho chuť závisí na použitých odrůdách. V současnosti se čtyři základní druhy révy (Sercial, Verdelho, Bual a Malvoisie) často míchají ještě s jinými odrůdami jako např. s odrůdou Negra Mole. Madeira je známá již od 16. století, kdy na Madeiru přijíždějí lodě nakupovat místní víno, které má vysoký obsah vitaminů a minerálů. Víno z Madeiry je typickým zástupcem portského vína.

Henriques & Henriques

je v současné době největším nezávislým výrobcem a lodním přepravcem madeirských vín, který jako jediný zároveň vlastní vinohrady. Společnost se spoléhá na nejmodernější technické postupy, zároveň si však udržuje nerozbitnou rodinnou tradici, která v oblasti výroby nejjemnějších madeirských vín trvá již přes 500 let. Víno z Madeiry je stvořeno z vybraných hroznů, zrajících na přímém vydatném slunci, proto je víno tak mocné a jeho vůně tak pronikavá.

Lahve vína z Madejry jsou vyšší kategorií vín, některá se řadí mezi tzv. běžce na dlouhou trať a je zde možná dlouhodobá archivace vína s vysokou pravděpodobností úspěchu. 

 

Druhy madeiry

  • sercial (nejlehčí a nejsušší)
  • verdelho (pikantní polosuché)
  • boal (bual) (tmavší, polosladké s kouřovou příchutí)
  • malvasia (velmi sladké a tmavé)

Vyráběné druhy vína madeiry jsou určeny pěstovanou odrůdou a nadmořskou výškou (0-900 m n.m.).

 

Historie

Počátek produkce vína madeiry spadá zřejmě do 17. století. Výrobní postup byl objeven náhodou – traduje se, že mořeplavci při cestě z Evropy doplňovali na ostrově Madeira také víno, které při průjezdu rovníkovými oblastmi bylo zahříváno až na 45 stupňů Celsia. Tím získalo po následném zchlazení unikátní chuťové vlastnosti, tak typické pro toto portské víno.

Pěstování

Vinice na ostrově Madeira jsou téměř výlučně malého rozsahu, nacházejí se na terasovitých políčkách v nadmořské výšce od 0 do 900 m n. m. Vzhledem k vysoké propustnosti půdy je nutné je dodatečně víno zavlažovat ze systému levád navzdory vysoké vzdušné vlhkosti. Velcí výrobci vína obvykle vykupují vinné hrozny od menších pěstitelů.

Výroba

Ohřátí ve speciálních „pecích“ estufas, jež následuje po procesu kvašení vína, je také dnes základním technologickým postupem – estufagem, používaným při výrobě tohoto vína. Sušší vína jsou dolihována před estufagem, sladší po něm. Asi 18 měsíců po schlazení vstupuje víno do systému scelování solera, používaného také např. u vín typu sherry. Obvyklé je dlouholeté zrání vína v dubových sudech. Víno madeira je dodáváno na trh nejméně tříleté, obvykle však významně starší. Složitý proces scelování přináší vína, kde věk je určován spíše výpočtem.

Skladování

Díky dolihování a procesu estufagem se dá madeira skladovat prakticky neomezeně dlouhou, a to i v láhvi, která již byla otevřena. Lahve se archivují ve svislé poloze, korek nemusí být smáčen.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Burmester

BurmesterV roce 1730 Henry Burmester a John Nash založili v Londýně společnou firmu, která se posléze přestěhovala do Vila Nova de Gaia a v roce 1750 začali vyvážet portská vína na Britské ostrovy a do Evropy. Portské víno Burmest...
Zobrazit celý článek

Vína vinařství Cálem

Firma CÁLEMbyla založena r.1859 a má sídlo v Portu na břehu řeky Douro. V současnosti patří mezi šestici nejúspěšnějších firem a exportuje vína do pěti kontinentů světa. V Evropě zaujímá výsadní příčky např. v Dá...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Carl Jung - Společnost Carl Jung je předním evropským výrobcem dealkoholizovaného vína, a právě spojení moderních technologií a zkušeností výrobce zaručuje tu nejvyšší kvalitu těchto nápojů. Dom Pérignon - Šampaňské Dom Pérignon patří do skupiny LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) - největšího světového podniku s luxusním zbožím, vlastnícího jedinečné portfolio s více než 60 prestižními značkami. Moët & Chandon - Moët & Chandon je nejznámnější světová značka šumivých, šampaňských vín a sektů francouzského výrobce. Tradice výroby těchto vynikajících šampaňských nesoucí tuto značky sahá do historie více než 250 let. Hennessy - Hennessy je nejprodávanější koňak na světě. Ty nejlepší druhy Hennessy jsou míchány z pálenek starých několik desetiletí a ve značkách Richard Hennessy a Hennessy Paradise jsou obsaženy pálenky staré více než sto let. Tesařík - VINAŘSTVÍ - Vinařství hospodaří na 12 hektarech vlastních vinic s počtem sazenic cca 50 000 keřů. Viniční trať Slovenské ve Velkopavlovické podoblasti, která byla vysázená v roce 2002, jim produkuje velmi kvalitní hroznyKopke - Značka KOPKE byla založena již v roce 1638 Němci Christianem Kopke a jeho synem. House of Kopke je nejstarší exportní společnost portského vína a zároveň vlastní nejstarší sklep a tím i nejstarší obchodní značku v portských vínech. Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné