Ušlechtilá plíseň neboli botrytida

Aby bylo víno na vinohradu napadeno botrytidou, je potřeba pěkné podzimní počasí, kdy ranní mlhy střídá sluníčko, které prohřeje a vysuší celý vinohrad. Toto podzimní počasí by mělo být co nejdelší, neboť botrytidě nesvědčí ranní mrazíky. S takovými klimatickými podmínkami se setkáme nejčastěji v oblasti Bordeaux. U nás z hlediska pěstování vinné révy nastávají tyto klimatické podmínky spíše zřídka. Najdou se však viniční trati ( například v blízkosti Novomlýnských nádrží ), kde se botrytidě přeci jen malinko daří.
Sběr hroznů a výroba vína je velmi náročná. Jednotlivé bobulky hroznů jsou napadány v různém čase a pro dosažení nejlepší kvality je potřeba sbírat hrozny ve stavu, kdy jsou dokonale seschlé. Znamená to tedy, že sklizeň probíhá vždy ručně a v rámci jedné vinice i několikrát, většinou v týdenních intervalech, často po jednotlivých bobulích. Napadené bobule vypadají nehezky a zcela mění barvu a chuť hroznové šťávy. Vína, botrytických hroznů mají jantarovou barvu, jsou plná, jsou sladká, ale zároveň mají i spoustu kyselinek, které zabraňují tomu, aby víno chutnalo příliš sladce. Mají příjemnou intenzivní a komplexní chuti s vůní medu, meruněk, kandované pomerančové kůry a karamelu.
Zpět

BAG IN BOX

Co je to likérové víno?
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem