Víno a sýr

Publikováno: 30.1.2024

Sýr se stejně jako víno vyvíjí a zraje, proto je třeba brát v potaz při párování s vínem jeho intenzitu. Sýr zráním ztrácí obsah vody a získává bohatší chuť se zvýšeným obsahem tuku. Tato varianta je ideální pro párování se sytými červenými víny, protože obsah tuku v sýru působí s vysokým obsahem tříslovin ve víně. Pro dosažení nejlepších výsledků volte sýry, které zrály alespoň jeden rok, například Cheddar, Gouda, Parmezán, nebo Grana Padano. Pozor si ale dejte u měkkých mladých a lehčích sýrů, tam vyšší taniny ještě více vystoupí a vytvoří až nepříjemnou metalickou chuť.
Sladší vína, jako Muškát, Tramín, dezertní vína a portská vína se skvěle hodí k voňavějším sýrům a sýrům s modrou plísní. Sladkost ve víně pomáhá vyvážit specifické aroma v sýru a podobně vůně sýru pomůže vyvážit sladkou chuť vína.
K šumivým vínům s vysokým obsahem kyselinky a bublinky v nich, nabízejí skvělou protiváhu krémovým sýrům jako Brie, Camembert, či Cremont.

Pokud se podává několik typů vín a nejste si jisti, s kterými sýry je párovat, sázkou na jistotu je tvrdý sýr, nepříliš vyzrálý, bez výrazné vůně. Sýr bude mít dostatek tuku, aby vyvážil tanin v červeném víně, ale také dostatek jemnosti na podporu vína bílého.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Víno a čokoláda

V Čechách není kombinování vína a čokolády příliš zažité. Pokud patříte k fanouškům čokolády nebo červeného vína, jejich spojením si můžete jenom polepšit. V případě červeného vína a čokolády se opravdu dá doslova říct " na zdraví ". Skleničku kvalitního červeného vína nebo malý kousek čokolády denně si nemusíte odpírat. V tomto malém množství přispějí k Vašemu dlouhému životu a dobrému zdraví.
Zobrazit celý článek

Šumivá vína neboli sekty

V České republice přibývá vinařů, kteří se úspěšně věnují výrobě sektů. Velký rozdíl je mezi víny perlivými, šumivými a jakostními šumivými neboli sekty. Zatímco perlivá a šumivá vína mohou být obohacena umělým CO2, jakostní šumivá vína nikoliv – bublinky v nich obsažené jsou výhradně přírodní.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Grashoff - Historie společnosti Grashoff z Německa sahá až k roku 1872, kdy začala v obchodě s lahůdkami v Brémách obchodovat také s čerstvými pralinkami z Bruselu, domácími koláčky z Francie a ranní zeleninou z Nizozemí. Badet Clément et Compagnie - Společnost Badet Clément et Compagnie byla založená v roce 1995 Laurentem a Catherine Delaunay, dvěma vinaři burgundského původu. Vinařství se specializuje na výrobu a prodej značkových vín, která pocházejí z oblastí Burgundska, Rhone Valley, Provance.Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Lahofer - VINAŘSTVÍ - Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i dalších propojených firem pojmenovaných Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER.Vinopa - VINAŘSTVÍ - Rodinná firma Veselých - Vinařství VINOPA sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice, která se rozprostírá v srdci největší vinařské oblasti s názvem Velkopavlovická.Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Bohemia Crystal - Bohemia Crystal Glass je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů výrobků z českého křišťálového skla prvotřídní kvality. Zaměřuje se na produkty vyrobené výhradně v České republice a dodává je také do velkoobchodních sítí po celém světě. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné