Víno a čokoláda

Publikováno: 23.1.2024

Pro degustaci vína s hořkou čokoládou vybírejte červené víno s vyšším obsahem tříslovin a nižším množstvím kyseliny. Díky tomu se chuť vína nebude přebíjet s hořkostí čokolády. Hořká čokoláda se velmi dobře hodí také ke kořenitému portskému vínu. Jak víno, tak čokoláda, nabízejí intenzivní širokou paletu chutí a vůní, které se navzájem doplňují a vyvažují.
Kombinace vína a čokolády není pouze otázkou znalostí a zkušeností. Nemusíte být školený znalec, abyste si kombinaci vína a čokolády užili.
Při degustaci začínáme nejprve čokoládou, až poté přistoupíme k vínu. Kousek čokolády si nechte v ústech zlehka rozpustit a až poté se napijte vína.

Obecně však platí, že s čokoládou mohou soupeřit pouze vína silné chuti. Ne všechna vína se hodí stejně k bílé, mléčné, či tmavé čokoládě. K růžovým vínům se např. hodí čokoláda s marcipánovou náplní, aromatizované čokolády se spíše hodí ke sladkým bílým vínům, zato k mladým vínům se čokoláda nehodí vůbec.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Šumivá vína neboli sekty

V České republice přibývá vinařů, kteří se úspěšně věnují výrobě sektů. Velký rozdíl je mezi víny perlivými, šumivými a jakostními šumivými neboli sekty. Zatímco perlivá a šumivá vína mohou být obohacena umělým CO2, jakostní šumivá vína nikoliv – bublinky v nich obsažené jsou výhradně přírodní.
Zobrazit celý článek

VÍNO Z BETONU - MODEL VEJCE

V posledních pár letech, již mnoho našich vinařství, zařadilo do svého výrobního procesu betonové nádoby ve tvaru vejce, pro ještě lepší vyzrávání bílých, ale také i červených vín. Beton dovoluje vinaři zachovat ovocné vlastnosti vína bez redukčních vlastností nerezové oceli a přidat vínu strukturu bez dubového aroma.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Lahofer - VINAŘSTVÍ - Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i dalších propojených firem pojmenovaných Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER.Štěpán Maňák - VINAŘSTVÍ - Rodinné Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří na 25 hektarech vinic, na třech vinařských tratích s velmi příznivou polohou. Výroba je zaměřena pouze na přívlastková lahvová vína.Krasglass - Sklářské studio Krasglass pod vedením Přemysla Krásenského bylo založeno v roce 1990 ručním malováním skla, později v roce 2002 firma začala vyrábět hutně tvarované sklo.Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Snowdonia Cheese Company - Uvnitř krásného severního Walesu, v krásné přírodě s čerstvým mořským vzduchem a tekoucí vodou, byla v roce 2001 založena společnost Snowdonia Cheese Company. SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Mádl František - VINAŘSTVÍ - Pan František Mádl zvaný také jako Malý vinař z Velkých Bílovicích je tvůrcem jakostních a přívlastkových vín. Zaměřuje se na kvalitní přívlastková vína z odrůd, pro které je Velkopavlovicko ideální oblastí. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné