Víno a vaření

Publikováno: 6.8.2014

Vaření s vínem

Nemusíte být špičkovým znalcem vína, abyste věděli jak a k čemu ho podávat. Většina vín má na zadní straně láhve etiketu s charakteristikou vína a s určením, k jakému jídlu či v jakém skle se má servírovat. Víno je skvělá ingredience k masu i těstovinám. Víno se v kuchyni nejčastěji používá k přípravě omáček k masu , na podlévání masa nebo jako vývar s kořením.

Máte rádi českou kuchyni a moravské víno? Vína z Moravy mají nezaměnitelné vlastnosti, které se přirozeně snoubí s chutí našich jídel.

Jako ingredience naše vína spíše umocňují chuť jídla. Z kulinářského hlediska jsou nejvýznamnější pikantní kyseliny a ovocitá chuť. Česká kuchyně je těžká. Proto je dobré vybrat k ní suchá vína s nižším obsahem alkoholu, která se společně dobře tráví. Víno jako ingredience dodává jídlům jakýsi šmak. K masu se podává červené, ke sladkému růžové, k rybám bílé. Víno může zvýraznit chuť Na druhou stranu ale může zkazit celou večeři Je jasné, že je zbytečné použít na vaření špičkové archivní víno v hodnotě tisíců korun. Nejlevnější víno vám ale také nepomůže. Jednoduše, nepoužívejte víno, které by jste nepili. Víno by mělo být čerstvé. Lahev, která stojí otevřená několik dní v lednici je nepoužitelná ( pokud se zrovna nejedná o portské víno) nejen pro pití, ale i pro vaření. Kupte si osvědčené značky vína, které máte rádi. Pokud víte, jaké víno budete podávat u stolu, použijte stejné i pro vaření.

Podání sklenky vína v domácnosti je vždy projevem pohostinnosti. Pokud nepodáváte víno k jídlu, vyberte lahev, která není moc drahá. Dražší vína svou kvalitou jídlo nezlepší. S vínem se dá v kuchyni skvěle experimentovat. Dá se totiž použít nejen k masu a sýrům. Zajímavé jsou i kombinace vína se zeleninou a ovocem. Určitě vám nemůže nikdo diktovat, k jakému jídlu si máte dát jaké víno. Jsou to pouze všeobecně uváděná doporučení. Fantazii a experimentům se samozřejmě meze nekladou a nejlepší je ta kombinace, která vám nejvíc vyhovuje. Obecně platí, že k lehčím jídlům patří lehčí, svěžejší víno, k výrazným jídlům víno extraktivní a k sladkým jídlům sladší víno. Nejvíce se chybuje při spojení vína s pokrmem. Nejčastějším prohřeškem je podání špičkového vína k výrazně kořeněnému jídlu. Na koření vůbec pozor, může přerazit chuť i toho nejlepšího vína. Vinostyl.cz

Sdílet na Facebooku


Zpět

Bio Víno

Pro spoustu z nás je bio víno předražená zbytečnost, kterou nemá cenu kupovat. Pro mnohé je bio víno trend. Aby jsme mohli pít bio víno, je totiž potřeba ho nejprve vypěstovat podle zásad ekologického zemědělství. Co znamená bio ...
Zobrazit celý článek

Degustace Rajhradské klášterní

V pátek 13.6. jsme ukončili první část degustací roku 2014, kterou nás provázel zástupce Rajhradského klášterního vinařtví, pan Ing. Jaromír Ličman. Ochutnali jsme vína ve dvou řadách, Classic a Exclusive, přičemž obě řady ...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Bíza Petr - VINAŘSTVÍ - Vinařství Petr Bíza je rodinná firma založená v roce 1999 a navazuje na tradici předků, kteří přišli v roce 1771 z Francie na Moravu. Vinařství se nachází v obci Čejkovice, jedné ze tří největších vinařských obcí v České republice. Špalek - VINAŘSTVÍ - Vinařství Špalek je rodinným vinařstvím, které od roku 1970 vede František Špalek, syn Josefa Špalka, který do Nového Šaldorfa přišel v roce 1945 z Valašska. Skutečný rozvoj zažilo vinařství až po roce 1989, kdy stát konečně povolil soukromě podnikat. Weingut Andrzej Greszta - Vinice tohoto moselského vinařství se nachází v okrese Kröv. Zaměřují se zejména na odrůdu Ryzlink rýnský, kde na svět přišel první ročník v roce 2006. Sedlecká vína - VINAŘSTVÍ - Zemědělské družstvo Sedlec bylo založeno v roce 1950 a navazálo na historickou tradici pěstování vinné révy v Sedleci, kdy první písemná zmínka o zdejších vinicích sahá do roku 1414. Cálem - Společnost Cálem byla založena v roce 1859 a má sídlo v Portu na břehu řeky Douro. V současnosti patří mezi šestici nejúspěšnějších společností a exportuje vína do celého světa.Moravíno-VINAŘSTVÍ - Ve Valticích, městě vínu zaslíbenému, v kraji, kde se setkává Lednicko-valtický areál se zvlněnou poetickou krajinou vinorodého Rakouska, ve městě, které je po věky synonymem vinařství v jeho nejkoncentrovanější a nejhutnější podobě, se nachází firma MORAHenri Willig - Pan Henri Willig jako výrobce velmi kvalitních holandských sýrů začal své produkty uvádět na trh pod svou značkou od roku 1974. Produkci sýrů a prvotřídních sýrových specialit se věnuje ve vlastní výrobně. Zde se sýry také balí a odtud se exportují.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné