Víno a vaření

Publikováno: 6.8.2014

Vaření s vínem

Nemusíte být špičkovým znalcem vína, abyste věděli jak a k čemu ho podávat. Většina vín má na zadní straně láhve etiketu s charakteristikou vína a s určením, k jakému jídlu či v jakém skle se má servírovat. Víno je skvělá ingredience k masu i těstovinám. Víno se v kuchyni nejčastěji používá k přípravě omáček k masu , na podlévání masa nebo jako vývar s kořením.

Máte rádi českou kuchyni a moravské víno? Vína z Moravy mají nezaměnitelné vlastnosti, které se přirozeně snoubí s chutí našich jídel.

Jako ingredience naše vína spíše umocňují chuť jídla. Z kulinářského hlediska jsou nejvýznamnější pikantní kyseliny a ovocitá chuť. Česká kuchyně je těžká. Proto je dobré vybrat k ní suchá vína s nižším obsahem alkoholu, která se společně dobře tráví. Víno jako ingredience dodává jídlům jakýsi šmak. K masu se podává červené, ke sladkému růžové, k rybám bílé. Víno může zvýraznit chuť Na druhou stranu ale může zkazit celou večeři Je jasné, že je zbytečné použít na vaření špičkové archivní víno v hodnotě tisíců korun. Nejlevnější víno vám ale také nepomůže. Jednoduše, nepoužívejte víno, které by jste nepili. Víno by mělo být čerstvé. Lahev, která stojí otevřená několik dní v lednici je nepoužitelná ( pokud se zrovna nejedná o portské víno) nejen pro pití, ale i pro vaření. Kupte si osvědčené značky vína, které máte rádi. Pokud víte, jaké víno budete podávat u stolu, použijte stejné i pro vaření.

Podání sklenky vína v domácnosti je vždy projevem pohostinnosti. Pokud nepodáváte víno k jídlu, vyberte lahev, která není moc drahá. Dražší vína svou kvalitou jídlo nezlepší. S vínem se dá v kuchyni skvěle experimentovat. Dá se totiž použít nejen k masu a sýrům. Zajímavé jsou i kombinace vína se zeleninou a ovocem. Určitě vám nemůže nikdo diktovat, k jakému jídlu si máte dát jaké víno. Jsou to pouze všeobecně uváděná doporučení. Fantazii a experimentům se samozřejmě meze nekladou a nejlepší je ta kombinace, která vám nejvíc vyhovuje. Obecně platí, že k lehčím jídlům patří lehčí, svěžejší víno, k výrazným jídlům víno extraktivní a k sladkým jídlům sladší víno. Nejvíce se chybuje při spojení vína s pokrmem. Nejčastějším prohřeškem je podání špičkového vína k výrazně kořeněnému jídlu. Na koření vůbec pozor, může přerazit chuť i toho nejlepšího vína. Vinostyl.cz

Sdílet na Facebooku


Zpět

Bio Víno

Pro spoustu z nás je bio víno předražená zbytečnost, kterou nemá cenu kupovat. Pro mnohé je bio víno trend. Aby jsme mohli pít bio víno, je totiž potřeba ho nejprve vypěstovat podle zásad ekologického zemědělství. Co znamená bio ...
Zobrazit celý článek

Degustace Rajhradské klášterní

V pátek 13.6. jsme ukončili první část degustací roku 2014, kterou nás provázel zástupce Rajhradského klášterního vinařtví, pan Ing. Jaromír Ličman. Ochutnali jsme vína ve dvou řadách, Classic a Exclusive, přičemž obě řady ...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Sorelle Bronca - Vinařství Sorelle Bronca, patří mezi nejlepší producenty prosecca na světě. Jejich vinice se nachází mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v BenátskuPulltex - Výrobce sommeliérských doplňků a potřeb pro milovníky vína nejvyšší kvality - to je španělská značka Pulltex. Její produkty se vyznačují výjimečným, moderním a nadčasovým designem, kvalitním zpracováním a především výbornou funkčností. Snowdonia Cheese Company - Uvnitř krásného severního Walesu, v krásné přírodě s čerstvým mořským vzduchem a tekoucí vodou, byla v roce 2001 založena společnost Snowdonia Cheese Company. Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Národní vinařské centrum, o.p.s. - Národní vinařské centrum je neziskovou organizací se sídlem na zámku ve Valticích na jižní Moravě. Cílem NVC je především pořádání Národní soutěže vín a degustační expozice – Salonu vín ČR.Cave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné