Sommeliér se do práce nechodí napít a najíst

Publikováno: 6.9.2013

Sommeliér

Sommeliér je odborníkem na víno a nápoje, ale musí také znát i jídelní lístek, aby hostovi mohl doporučit vhodnou kombinaci pokrmu a nápojů. Počátky tohoto povolání sahají do 19. století. V minulosti měl na starosti přepravu sudů s vínem do sklepa a slavnostní tabule šlechticů. Pro někoho může být prvotním motivem práce možnost ochutnávat zdarma víno a k tomu jídlo, tak jednoduché to ale není. Práce vyžaduje velké teoretické znalosti oboru, rozvinuté chuťové buňky, chuť se vzdělávat a obětovat velké množství času. Základem jsou teoretické vědomosti. Sommeliér musí dobře znát oblasti, regiony, odrůdy, vinařský zákon, výrobu a praktickou degustaci. Perfektní znalost a přesnost rozhoduje o prestiži konkrétního sommeliéra. Nejprve začíná se studiem domácích vín. Když toto sommeliérský učedník zvládne, zaměří pozornost do země vín – Francie, poté přes jižní Evropu doputuje zpět do střední Evropy, kde ochutnává, jaké skvosty dokážou vyprodukovat sousední země. U sommeliéra nejsou důležité jen znalosti vín, ale také musí dbát na etiketu při podávání vína.

Správná degustace rozhoduje

Teorie je důležitá, ale ještě důležitější je schopnost správně ochutnat a zhodnotit víno. Důležité je zvolit vhodnou sklenici, z každé totiž může víno chutnat jinak. Při ochutnávání několika odrůd jedné barvy je vhodné toto pořadí – suché, polosuché, polosladké, sladké. Pokud ochutnáváme víc druhů pak je vhodné toto pořadí – šumivé, bílé, červené.

Práce sommeliéra

Sommeliér nakupuje vína po pečlivé degustaci – hodnotí poměr mezi cenou a kvalitou. Snaží se o co nejlepší podmínky pro skladování vín, kontroluje teplotu a vlhkost. Vybírá nejvhodnější kombinaci pokrmu a vína. Radí hostům v závislosti na jejich finančních možnostech. Má mimořádně rozvinuté komunikační schopnosti a s každým hostem hovoří individuálně.

Jak hodnotit víno

K hodnocení vína slouží smysly – oči, čich, chuť. Když sommeliér otevře lahev vína, jako první spatří zákazník barvu vína. Hodnotí barvu, čirost, hladkost, perlení a viskozitu. Odborník podle barvy pozná, o jak staré víno se jedná. Barev je mnoho odstínů jak u bílého, tak u červeného vína. Čirost lze popsat jako mléčnou, transparentní, zahalenou, zakalenou, matnou, opalizující, jiskrnou. Poté přichází na řadu čich, který rozeznává vůně květinové, kořeněné, rostlinné, dřevin a někdy bohužel také chemikálie. O všem rozhoduje chuť. Základní chutě jsou sladkost, hořkost, kyselost a slanost, ale také ostrost, perlení, teplota, alkohol.

Soutěže

Sommeliéři se mohou zúčastnit soutěží. V České republice se pořádají ve spolupráci s Asociací sommeliérů – Trophée Bohemia Sekt, Trophée Znovín, Grand Prix. Mimo Českou republiku se koná Mistrovství světa, Trophée Ruinart, Trophée Sopexa, Master of Port.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Přispíváme na Konto Bariéry

K rozhodnutí pomáhat potřebným by měl ve svém životě dospět každý. A firmy by neměly být vyjímkou. Ba naopak, právě firmy a instituce by měly jít příkladem všem lidem. A proto jsme se rozhodli, že dáme z každé prodané láhve...
Zobrazit celý článek

Vína s Vaším logem

Pokud přemýšlíte nad dárkem pro Vašeho obchodního partnera či zaměstnance ke konci roku, mám pro Vás tip. Pro naše obchodní partnery necháváme dotisknout pásek/štítek. Tento pásek je umístněný na vinné láhvi pod naší hlavn...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Mikrosvín Mikulov - VINAŘSTVÍ - Vinařství žijící vlastním životem podřizující vše přírodě, můžete najít v prostředí více než idylickém. Nachází se totiž v srdci Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava a přilehlých Dunajovických vrších.Dacosta - Společnost DACOSTA je portugalské vinařství, které se představuje paletou špičkových vín s celou řadou archivních vín starších 3 let. Národní vinařské centrum, o.p.s. - Národní vinařské centrum je neziskovou organizací se sídlem na zámku ve Valticích na jižní Moravě. Cílem NVC je především pořádání Národní soutěže vín a degustační expozice – Salonu vín ČR.Krug - Společnost Krug byla založena v roce 1843 a specializovala se výhradně na prestižní a výběrová champagne (šampaňská) vína. Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Šlechtitelská stanice - VINAŘSTVÍ - Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů. Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné