Pár tipů a triků jak archivovat víno

Jak víno archivovat?
Víno získává zráním v láhvi zcela jiný rozměr. Pochopitelně mám na mysli kvalitní a dobré víno určené k archivaci. Skladováním špatného či nekvalitního vína získáme po letech velmi nekvalitní vinný ocet. Někteří výrobci investovali velké peníze do zracích archívních sklepů a nabízejí svá vína v archívní podobě. Jiní tyto investice ještě neprovedli a jejich vína musíme archivovat sami. Důvodem k vlastní archivaci může být i výrazně výhodnější cena u mladého vína, či fakt, že víno za několik let již na trhu prostě nebude.
Ideálním prostorem k archivaci vína je temný sklep se stabilní teplotou okolo 8°C a vlhkostí okolo 80%. Toto prostředí nalezneme v kopaných hlubokých sklepích či sklepích s umělou atmosférou.
Chceme li se pustit do střednědobé archivace (2 -5 let), můžeme vzít zavděk i domácím sklepem, pokud se v něm teplota nepohybuje nad 15°C a není příliš kolísavá. Vínu vadí náhlé změny a přechody teploty. Dbejte i na kontrolu vlhkosti. Vysoká vlhkost Vám zničí etikety - s tím se ještě člověk může vyrovnat - nízká však může vést ke schnutí korků a tím k oxidaci vína - a s tou už se nevyrovnáte.
Mějme vždy na paměti, že ne každé víno je vhodné k uskladnění delšímu než 12 měsíců. Nesnažte se za každou cenu vytvořit archívní vína. Řada vín je krásná v mladém věku a stárnutím spíše ztrácí. Chcete li se pustit do vlastní archivace, poraďte se vždy s Vaším vinotéčníkem či přímo s vinařem. Oni by měli být těmi, kdo bude mít závěrečné slovo ve Vašem výběru vín.
Zdroj informaci: www.vinnysklep.cz
Zpět

15. 8. 2008 - Galerie Rýnských ryzlinků

9. 8. 2008 - VAŘÍME S VINAŘEM - snoubení vína a jídla
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem