Co znamená metoda Sur Lie ?

Publikováno: 28.7.2023

Základní činností kvasnic při metodě Sur Lie je jejich antioxidační činnost, hlavně u červených vín u kterých zpomaluje stárnutí, změnu barvy a chuti. Použití této metody je velice individuální, je odvislé od charakteru vína a výsledku který by měla metoda přinést. Vína vyrobená touto metodou se obecně dají označit za komplexnější, lépe strukturovaná, plná a kulatá, ve smyslu máslové krémovitosti v chuti.
Sur lie by se dalo přeložit také jako „spát v peřinách“, což  přesně vystihuje situaci, kdy víno leží na kvasnicových peřinách a nehýbá se.
Metoda Sur lie je nejvíce známá z oblasti Burgundska, ale ani na Moravě nejde o žádnou trendy novinku. Moravští vinaři Sur lie rádi využívají jako protipól k místním svěžím a ovocitým vínům.

 

Sdílet na Facebooku


Zpět

NEALKOHOLICKÁ VÍNA

Každý z nás jistě zažil situaci, kdy si nemůže dopřát sklenku dobrého vína. V takové chvíli máme pro všechny řešení a to v podobě nealkoholického vína. Nealkoholické víno ocení na oslavách třeba řidiči, ale i těhotné ženy které si zajdou posedět na skleničku vínka s kamarádkou. Jde o nealkoholické víno u kterého byl obsah alkoholu snížený pod 0,5 %.(stejně jako třeba u nealko piva). Takže sklenku, nebo klidně i dvě si může bez obav dopřát úplně každý.
Zobrazit celý článek

MADEIRA

Víno madeira patří mezi světoznámá dezertní fortifikovaná vína a je unikátní nejen chutí a původem z ostrova Madeira, ale i způsobem výroby. Vinice na ostrově Madeira jsou malého rozsahu, nacházejí se na terasovitých políčkách v nadmořské výšce od 0 do 900 m n. m. Vzhledem k vysoké propustnosti půdy je nutné tyto vinice i navzdory vysoké vzdušné vlhkosti dodatečně zavlažovat.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Šlechtitelská stanice - VINAŘSTVÍ - Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů. Petrák Jan - VINAŘSTVÍ - Úcta k tradici, specifické půdní a klimatické podmínky dávají na jihu Moravy vzniknout v malém rodinném vinařství JAN PETRÁK klasickému sektu pravou šampaňskou metodou – kvašením v láhvi. Dacosta - Společnost DACOSTA je portugalské vinařství, které se představuje paletou špičkových vín s celou řadou archivních vín starších 3 let. Reisten - VINAŘSTVÍ - Vína z vinařství Reisten jsou charakteristická pro svou hlubokou mineralitu i kořenitost viničních tratí, jenž podtrhují jedinečnost pálavského terroir. Prezentují se víny nejvyšší kvality. Kamil Prokeš - VINAŘSTVÍ - Rodina Prokešů má svoji rodovou historii zasazenou do malebné vinařské obce Němčičky. Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné