Burčáková sezóna je opět tady !!!

Publikováno: 8.8.2024

Burčák je velmi lahodný nápoj, který má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Má vysoký obsah vitamínů, mezi nimiž převažuje přínosný vitamín B, který zlepšuje trávení, odstraňuje únavu a upravuje stav pokožky a vlasů. Za zmínku stojí také tiamin, který má dobré účinky na srdeční činnost. Burčák má i nezanedbatelné množství minerálních prvků, zinku a železa. Bohatý výskyt přirozených cukrů dodává tělu také velké množství snadno vstřebatelné energie. Samozřejmě se jedná o alkoholický nápoj nikoli o energetickou náhražku. Říká se, že by ho měl člověk vypít tolik, kolik má vlastní krve. Tedy asi šest litrů. Ale samozřejmě ne naráz, ale během burčákové sezóny.

Tento lahodný nápoj dosáhl takového rozměru že bylo prosazeno nazývat výrazem „burčák“ skutečně jen produkt z čerstvých, tedy vždy právě letošních hroznů vypěstovaných na území České republiky. Vše ostatní a dovážené se musí povinně označovat jako částečně zkvašený vinný mošt.
Obliba tohoto nápoje totiž vedla k tomu, že se za pojem burčák schovávaly různé podivné tekutiny, ovocné mošty a jiné méně kvalitní výrobky, které s typickou chutí, barvou a konzistencí originálního burčáku neměly vůbec nic společného.
Pokud tedy budete kupovat burčák, měli byste získat moravský produkt v rozmezí od 1. srpna do 30. listopadu.

Nejedná se o žádný druh vína, jedná se o zkvašenou šťávu z hroznů. Tyto hrozny jsou bez obsahu chemikálií a pesticidů. Vzniklá šťáva obsahuje mimo jiného cukry, které se vlivem působení kvasinek promění v alkohol a kysličník uhličitý. Jde o zcela přirozený proces, trvající asi jeden týden. Nápoj tak má několik fází.

Během kvašení se postupně zvyšuje poměr alkoholu na úkor množství cukru, a to až do fáze tak zvaného varu. Je to chvíle, která trvá jen několik hodin a nabízí nápoj s nejlepším poměrem mezi cukry, alkoholem a dalšími látkami, které jsou v něm obsaženy.
Uplynutím této chvíle se burčák láme a začne převládat alkohol. Kvašení samozřejmě pokračuje i dále, až se dostane do fáze, kdy vzniká mladé víno.

K čemu připodobnit chuť? Kvas trochu navozuje příchuť droždí, kterou ale zároveň potlačuje svěže sladká jemná chuť vinné šťávy. Chování kvasinek navíc burčáku dodává příjemné drobné perlení. Bublinky vzniklého oxidu uhličitého jsou v nápoji vidět i slyšet.

Obsahuje asi 4-6 % alkoholu, což sice není mnoho, ale vzhledem ke své delikátní chuti má člověk určitou potřebu vypít jej větší množství. Prostě jako šťávu a to už je potom alkohol znát.

Kvas burčáku nelze zastavit, a proto oxid uhličitý v nápoji stále vzniká a narůstá. Pokud potřebujete nápoj přepravit, musíte volit jen takové nádoby, které umožní jeho unikání. Uzavřená láhev nedokáže stoupající množství oxidu udržet, vzniká tak velký tlak, který časem lahev může roztrhnout nebo utrhnout její víčko a burčák vám doslova vybuchne.
I burčák uskladněný doma musí mít vhodné podmínky, tedy vždy povolené víčko. Zpomalení procesu pomůže vyřešit uchování na chladnějším místě, třeba v ledničce.

Burčák se dá pít v několika fázích, které mění jeho chuť a proto má u konzumentů různou oblibu.

 

 

Sdílet na Facebooku


Zpět

Růžové nebo také ROSÉ víno

Možná to bude znít neuvěřitelně, ale stále se najdou tací, jenž růžové víno považují za mix červeného a bílého vína. Rádi bychom Vám vyvrátili tento mýtus.
Zobrazit celý článek

Ušlechtilá plíseň neboli botrytida

Víno s ušlechtilou plísní, botrytické víno nebo také víno z botrytického sběru je mezi milovníky vína velmi oblíbené. Botrytida neboli šedá plíseň rodu Botrytis cinerea, je houba, která napadá zralé bobule hroznů. Její přítomnost může být pro kvalitu moštu devastující a vína z napadených hroznů jsou většinou nepoživatelná. Avšak při splnění určitých podmínek se tato šedá plíseň vyvíjí v plíseň ušlechtilou.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Familia Schroeder - Vinařství postavené v náročných technologických standartech a vinice o rozloze 135 hektarů, na kterých jsou pěstovány různé odrůdy, jako jsou Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Torrontés a Chardonnay, byly navrženy tak, aby uFranz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Arnaud Francie - Společnost Arnaud byla založena v roce 1950, v Limousin (Aixe sur Vienne). Tento rodinný podnik se zabývá tradiční výrobou paštik a konzervovaného masa.Je moderní, dynamickou společností na evropském trhu a může se pochlubit kvalitními a originálními výroPatria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Philco - Společnost PHILCO, se po dlouhých letech vrátila na evropský trh s novinkami, mezi které patří také moderní chladící vinotéky a vitríny, určené k péči o láhve vína. Prchal - VINAŘSTVÍ - Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf II. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření.Avon & Ragobert - Francouzská značka s dlouholetou tradicí ve výrobě produktů TERRIN, RILLET, aj. Tradice výroby sahá až do roku 1898 a gurmánské speciality delikatesních paštik této značky mají silné postavení nejen na francouzském trhu. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné