Víno - červené a bílé víno

Publikováno: 13.3.2015

Bílé a červené víno

Členění vín podle barvy patří mezi nejzákladnější. Rozlišujeme tři základní barvy a to víno bílé, růžové a červené.

Bílé víno 

Bílé víno je vyrobeno převážně z bílých hroznů, samozřejmě výjimky potvrzují pravidlo a například Tramín červený či Veltlínské červené rané mají bobule červené, ale vyrábějí se z nich výhradně vína bílá. Bílé víno se obecně nedoporučuje pro dlouhodobou archivaci. Drtivá většina bílých vín je vyráběna pro okamžitou spotřebu. Při výrobě bílého vína se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a tím se získává čistý mošt ke kvašení. Bílá vína se dají také vyrábět z hroznů červených nebo modrých, takovémuto vínu se říká klaret.

Klaret - Víno, které bylo vyrobeno z hroznů modré odrůdy bez nakvašení. Takto jsou v ČR vyráběna některá růžová vína. A výjimečně i některá bílá vína. Celé hrozny se nejprve vylisují a to jen malým tlakem. Výlisnost se pohybuje v rozmezí 45 - 50 %. Při tomto postupu z bobulí vytéká bílý mošt. Ten je následně zpracován stejným postupem, jako bílé víno.

Odrůd bílých vín je samozřejmě nepřeberné množství, ale pro ukázku uvedeme několik nejznámějších, jako například Chardonnay, Ryzlink rýnský, Pálava, Rulandské šedé, Sauvignon, Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Müller Thurgau…

Červené víno

Červené víno je vyrobeno pouze z modrých hroznů, důvodem je, že červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách. Při výrobě červeného vína se rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Teploty kvašení jsou vyšší než u vína bílého a také trvají delší dobu. Proto jsou v červených vínech ve vyšší míře třísloviny a také resveratrol.

Třísloviny - jsou fenolické látky přirozeně se vyskytující ve víně a nejen v něm, můžeme je nalézt také v kůrách stromů (smrk, kaštan, dub), čaji, ovoci (trnky, ostružiny, borůvky, brusinky, jahody, granátové jablko, vlašský ořech, bobule vinné révy) a v listech yzopu, tymiánu a šalvěje. Třísloviny mají trpkou, svíravou nebo hořkou chuť, mají i protibakteriální a protivirový účinek, podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení, brzdí zánětlivé procesy v žaludku a ve střevech, napomáhají k zástavě dělení rakovinných buněk, při zevním použití na kůži a sliznici mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek.

Resveratrol - Resveratrol produkují některé rostliny (např. červené víno) na obranu proti škůdcům a plísním. Po napadení rostliny určitými škůdci nebo plísní zpomaluje stárnutí buněk tak, aby plody mohly dozrát až potom, co se zbaví škůdců Dlouholetými výzkumy bylo prokázáno, že resveratrol ovlivňuje činnost genů produkujících sirtuin (skupina sedmi genů spojených s procesem stárnutí, přezdívané "geny dlouhověkosti“).

Odrůdy červeného vína jsou například André, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot, Rulandské modré, Zweigeltrebe...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Sklenice na víno

Ne nadarmo se říká, že víno podávané v kvalitní a vhodně vybrané sklenici chutná nejlépe. Samozřejmě chuť vína se výrazně nezmění, ale pití kvalitních vín se považuje za zážitek a k tomuto vjemu sklenice neodmyslitelně pa...
Zobrazit celý článek

Degustace JIHOAMERICKÝCH VÍN

Dne 6. 3. 2015 se v degustačním sklípku naší vinotéky uskutečnila vůbec první degustace jihoamerických vín. Jelikož tato degustace byla první, nikdo nevěděl, co očekávat. Ovšem dovolím si říct, že nikdo nebyl zklamán. Ať už v...
Zobrazit celý článek

Vinařství

SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Konečný - VINAŘSTVÍ - Rodinné VINAŘSTVÍ KONEČNÝ obhospodařuje 8,5 ha vinic v duchu integrované produkce. Díky odbornému řezu, nízké zátěži keřů, precizním zeleným pracem, probírce hroznů a pozdní sklizni produkuje kvalitní hrozny, z nichž vyrábí vysoce kvalitní vína.Košut - VINAŘSTVÍ - Historie rodinného vinařství KOŠUT sahá daleko do minulosti, kdy nejstarší dochovanou památkou hospodaření je trám na stavení v Moravské Nové Vsi. Ten je památkou na jednoho z předků, který získal ocenění jako "Hospodář roku 1862". Vinselekt Michlovský - VINAŘSTVÍ - Firma Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc. završuje pěstování révy vinné produkcí vín nejvyšších jakostních stupňů. Mladý podnik vznikl v roce 1993 a produkoval především vína určená pro zpracování na sekty. V roce 1995 začala firma plnit svá nejlepší vínDeluxe - Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Moët & Chandon - Moët & Chandon je nejznámnější světová značka šumivých, šampaňských vín a sektů francouzského výrobce. Tradice výroby těchto vynikajících šampaňských nesoucí tuto značky sahá do historie více než 250 let. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné