Vinařské oblasti České republiky

Publikováno: 23.4.2015

Čechy, Morava a jejich vinařské oblasti

V České republice je 377 vinařských obcí, ve kterých hospodaří na vinicích přes 19 tisíc pěstitelů vinné révy. Nalezneme zde dvě základní vinařské oblasti. Vinařskou oblast Morava a vinařskou oblast Čechy. Celková plocha vinic v České republice činí více než 18 700 ha. Ovšem víno je produkováno především na jižní Moravě, noho roztroušených vinic je ale možné najít i v Čechách. Nejrozšířenější odrůdy jsou Müller-Thürgau, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Vinařské oblasti se dále dělí na podoblasti, kterých je celkem šest. Dvě v Čechách a čtyři na Moravě.

Vinařská oblast Čechy

Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším oblastem evropského vinohradnictví. Vinařská oblast Čechy v porovnání s teplejšími a slunnějšími krajinami jižněji od nás by se mohlo zdát, že Čechy nejsou zrovna ideálním územím pro pěstování vinné révy. Přesto zde najdeme mnoho míst, převážně ve střední a severní části, kde se réva pěstuje. V těchto částech Čech dosahuje průměrná teplota 8,7°C a ve vegetačním období okolo 15 °C. Vinice se nacházejí kolem řek Labe, Vltavy, a Berounky na jižních chráněných svazích. Vinná réva zde dává celkem dobré výnosy a jakost vín kolísá. Přesto v dobrých ročnících zde objevíme mnoho vynikajících vín, která získávají na své kvalitě ležením v historicky zajímavých a pro stárnutí vín dokonalých sklepech. Vinařskou oblast Čechy tvoří dvě vinařské podoblasti – mělnická a litoměřická, jejich rozloha 672 hektarů představuje 4 % vinic České republiky. Leží zde 66 vinařských obcí, 171 viničních tratí a vinice obhospodařuje 131 pěstitelů.

Vinařská oblast Morava

Nalézá se v jižním cípu Moravy a v okolí Brna a obsahuje cca 96% registrovaných vinic v České republice. Vinařská oblast Morava má rozlohu cca 17 450 ha (uváděná čísla vždy kolísají v závislosti na různých proměnných faktorech). Rozkládá se v Jihomoravském kraji a nepatrně zasahuje do kraje Zlínského. Roční průměrná teplota je 9,42 °C, průměr ročních srážek 510 mm a průměrná roční délka slunečního svitu je 2 244 hodin. Klima oblasti je většinou vnitrozemské s občasným vlivem atlantického vlhkého vzduchu. Moravská oblast je souhrnem klimatických podmínek předurčena pro pěstování bílých odrůd, které se vyznačují svěží kyselinou a charakteristikou jednotlivých podoblastí. Modrým odrůdám pro výrobu červených vín se v naší zeměpisné šířce moc nedaří, ale v posledních letech se vlivem teplejšího počasí a kvalitnější zpracovatelské technologie jejich kvalita zvyšuje. Půdní faktory jsou velice pestré a různorodé. Převážně převládají půdy kamenité, štěrkovité, písečné, ale i jílovité. Tato různorodost půd a klimatické podmínky vtiskávají moravským vínům nesmazatelný charakter, který se vyznačuje jemnými aromatickými látkami a příjemnou pitelností. Na jižní Moravě se vyskytují i vesničky vinných sklepů bez trvale žijících obyvatel.

Vinařský zákon č. 321/2004 změnil rozdělení i Moravy. Došlo ke sloučení několika oblastí, a zanikly nám podoblasti: slovácká a velkopavlovická. Rozloha oblastí mikulovská a znojemská zůstala beze změn, pouze se změnil jejich statut na podoblasti.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Historie vinařství na Moravě

Počátky vinařství na jižní Moravě sahají až do 2. století našeho letopočtu. Tyto začátky jsou spojeny s velkým rozmachem pěstování révy vinné v Pannonii za císaře Proba, za jehož vlády se hranice posunula až k Pavlovským vrc...
Zobrazit celý článek

Vinaři mají svého mistra v řezu révy vinné

11. ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné zná svého letošního vítěze. Stal se jím Stanislav Konečný z Vinařství Konečný z Čejkovic. „Soutěžící museli opravdu předvést zručnost a zkušenosti. Řadě z nich se dokonce ne...
Zobrazit celý článek

Vinařství

SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Mádl František - VINAŘSTVÍ - Pan František Mádl zvaný také jako Malý vinař z Velkých Bílovicích je tvůrcem jakostních a přívlastkových vín. Zaměřuje se na kvalitní přívlastková vína z odrůd, pro které je Velkopavlovicko ideální oblastí. Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Patria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Carl Jung - Společnost Carl Jung je předním evropským výrobcem dealkoholizovaného vína, a právě spojení moderních technologií a zkušeností výrobce zaručuje tu nejvyšší kvalitu těchto nápojů. VacuVin - Nizozemská firma International Innovation Compane se značkou Vacu Vin přináší do našeho sortimentu brilantní a jednoduché nápady.Tesařík - VINAŘSTVÍ - Vinařství hospodaří na 12 hektarech vlastních vinic s počtem sazenic cca 50 000 keřů. Viniční trať Slovenské ve Velkopavlovické podoblasti, která byla vysázená v roce 2002, jim produkuje velmi kvalitní hroznyDalší vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné