Test otvíráků na víno

Test otvíráků na víno, vývrtek a motýlků
Řeklo by se, že otvírání vína nemůže být nic složitého. Jenže i z tak jednoduchého úkonu se může stát těžká dřina. Prokázal to test šestnácti různých typů otvíráků vína.
Možná je brzy nebudeme potřebovat, jestliže se naplní prognózy a korkové zátky ustoupí uzávěrům šroubovacím nebo skleněným, které žádnou vývrtku nepotřebují. Do té doby se bez otvíráků na víno neobejdeme. Používáme je víc než dvě stě let, přesto stále nejsou dokonalé. Výrobci přicházejí s novými a novými modely, které mají otvírání vína usnadnit, někdy ho však spíš zkomplikují, nebo dokonce otevření lahve vína znemožní.
Dobře se v testu osvědčily takzvané číšnické nebo sommeliérské nože (číšnické otvíráky vína, sommelierské otvíráky na víno). Vypadají přitom komplikovaně a většina laiků se jich bojí, protože je považují za příliš složité.
Manipulace s nimi je přitom jednoduchá a snadno se ji naučí každý.
Nejprodávanějším typem otvíráku na víno – proto je v testu zastoupen několika modely – je křídlový "motýlek". Překvapilo množství klasických vývrtek s ručičkami. "Překvapuje mě, že se ještě vyrábějí, protože většinou se s nimi špatně pracuje," říká další porotce, Klára Kollárová. "Jsou velké, těžké, robustní, většinou korek rozdrtí, dlouhé zátky se s ním špatně otvírají, protože nemůžete ovládat, jak daleko se zašroubuje vrut."
Přitom na obsluhu je poměrně jednoduchý, má ale mnoho minusů. Nevadí tolik, že otvíráním zaměstnáte obě ruce a lahev musí stát na stole, jako to, že má velmi často silný vrut se špičatou špičkou, která nasedá na zátku kolmo a velmi často ji provrtá celou. Korkové drobky pak napadají do vína.
Některé otvíráky by potřebovaly "řidičský průkaz", jak jsou složité. Se zvědavostí jsme do testu zařadili vztlakový otvírák, který by měl zátku z lahve vytlačit. Jenže se neosvědčil. Ukázalo se, že může být dokonce nebezpečný. "Je to spíš taková technická rarita pro toho, kdo si chce zkusit něco nového," řekl o něm Jakub Král, kterého vylekala obrovská rána, jež provázela vystřelení zátky.
Pokud si chcete koupit nový otvírák, nemusíte utrácet ani moc peněz. Klasický sommeliérský otvírák pořídíte od sto do tisíce korun. Dejte si pozor, aby měl skutečně dvě fáze. Lepší je i vrut potažený teflonem, proniká do korku lépe, ale na běžné použití v domácnosti není nutný.
Věříme, že Vám tento článek o otvírácích vína pomohl při výběru toho správného. Dobrý nákup.
Zpět

Bio víno

Dárky a doplňky k vínu
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem