Test otvíráků na víno

Publikováno: 3.4.2012

Test otvíráků na víno, vývrtek a motýlků

Řeklo by se, že otvírání vína nemůže být nic složitého. Jenže i z tak jednoduchého úkonu se může stát těžká dřina. Prokázal to test šestnácti různých typů otvíráků vína.
Možná je brzy nebudeme potřebovat, jestliže se naplní prognózy a korkové zátky ustoupí uzávěrům šroubovacím nebo skleněným, které žádnou vývrtku nepotřebují. Do té doby se bez otvíráků na víno neobejdeme. Používáme je víc než dvě stě let, přesto stále nejsou dokonalé. Výrobci přicházejí s novými a novými modely, které mají otvírání vína usnadnit, někdy ho však spíš zkomplikují, nebo dokonce otevření lahve vína znemožní.

Dobře se v testu osvědčily takzvané číšnické nebo sommeliérské nože (číšnické otvíráky vína, sommelierské otvíráky na víno). Vypadají přitom komplikovaně a většina laiků se jich bojí, protože je považují za příliš složité.

Manipulace s nimi je přitom jednoduchá a snadno se ji naučí každý.

Nejprodávanějším typem otvíráku na víno – proto je v testu zastoupen několika modely – je křídlový "motýlek". Překvapilo množství klasických vývrtek s ručičkami. "Překvapuje mě, že se ještě vyrábějí, protože většinou se s nimi špatně pracuje," říká další porotce, Klára Kollárová. "Jsou velké, těžké, robustní, většinou korek rozdrtí, dlouhé zátky se s ním špatně otvírají, protože nemůžete ovládat, jak daleko se zašroubuje vrut."

Přitom na obsluhu je poměrně jednoduchý, má ale mnoho minusů. Nevadí tolik, že otvíráním zaměstnáte obě ruce a lahev musí stát na stole, jako to, že má velmi často silný vrut se špičatou špičkou, která nasedá na zátku kolmo a velmi často ji provrtá celou. Korkové drobky pak napadají do vína.

Některé otvíráky by potřebovaly "řidičský průkaz", jak jsou složité. Se zvědavostí jsme do testu zařadili vztlakový otvírák, který by měl zátku z lahve vytlačit. Jenže se neosvědčil. Ukázalo se, že může být dokonce nebezpečný. "Je to spíš taková technická rarita pro toho, kdo si chce zkusit něco nového," řekl o něm Jakub Král, kterého vylekala obrovská rána, jež provázela vystřelení zátky.

Pokud si chcete koupit nový otvírák, nemusíte utrácet ani moc peněz. Klasický sommeliérský otvírák pořídíte od sto do tisíce korun. Dejte si pozor, aby měl skutečně dvě fáze. Lepší je i vrut potažený teflonem, proniká do korku lépe, ale na běžné použití v domácnosti není nutný.

 Věříme, že Vám tento článek o otvírácích vína pomohl při výběru toho správného. Dobrý nákup.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Bio víno

Dovolte, abychom Vám představili malou vinařskou společnost BJ VITIS, která sídlí nedaleko Pálavských vrchů, v Mikulovské vinařské oblasti, obci Březí. BJ VITIS byla založena v roce 2000. Hlavní činností je výroba jakostního ví...
Zobrazit celý článek

Dárky a doplňky k vínu

Dárky a doplňky k vínuSháníte dárek pro své blízké a nevíte co koupit? Jste milovníci vína a chcete si zážitek z tohoto lahodného nápoje ještě umocnit? Jste profesionální sommeliér poptávající kvalitní sklo, dekanta...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Carl Jung - Společnost Carl Jung je předním evropským výrobcem dealkoholizovaného vína, a právě spojení moderních technologií a zkušeností výrobce zaručuje tu nejvyšší kvalitu těchto nápojů. Lahofer - VINAŘSTVÍ - Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i dalších propojených firem pojmenovaných Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER.Prchal - VINAŘSTVÍ - Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf II. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření.Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Tesařík - VINAŘSTVÍ - Vinařství hospodaří na 12 hektarech vlastních vinic s počtem sazenic cca 50 000 keřů. Viniční trať Slovenské ve Velkopavlovické podoblasti, která byla vysázená v roce 2002, jim produkuje velmi kvalitní hroznyAvon & Ragobert - Francouzská značka s dlouholetou tradicí ve výrobě produktů TERRIN, RILLET, aj. Tradice výroby sahá až do roku 1898 a gurmánské speciality delikatesních paštik této značky mají silné postavení nejen na francouzském trhu. Mikrosvín Mikulov - VINAŘSTVÍ - Vinařství žijící vlastním životem podřizující vše přírodě, můžete najít v prostředí více než idylickém. Nachází se totiž v srdci Chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava a přilehlých Dunajovických vrších.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné