Portské víno, Oporto

(známé také pod názvy Porto, Oporto nebo v originále Vinho do Porto) je fortifikované (dolihované) víno produkované v údolích podél řeky Douro v severní části Portugalska. Jedná se typicky o červené víno s vyšším podílem zbytkového cukru (často je prezentováno jako dezertní víno). Objevuje se suché víno, polosuché víno nebo také bílé portské víno. Fortifikovaná vína v podobném stylu se vyrábějí i v zemích mimo Portugalsko, především v Austrálii, severní Africe, Kanadě, Indii, Argentině a USA. V rámci Evropské unie je ale označení Porto vyhrazeno jako ochraná známka původu pouze pro produkty portugalské provenience.
Portské se vyrábí výhradně z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v oblasti Douro Valley. Z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Po vykvašení zhruba poloviny cukru (tou dobou má tento meziprodukt přibližně 8 % alkoholu) je mošt přečerpán do sudů, v nichž je už předem připravena vinná pálenka (70% neutrální alkohol), který okamžitě kvašení zastaví. Nezkvašený cukr tak již zůstává ve víně a přidáním pálenky se zvedne obsah alkoholu na přibližně 19 až 22 procent. Víno pak ještě před nalahvováním dále dozrává v těchto sudech.
Portské se na počátku 18. století během války o španělské dědictví stalo velmi oblíbeným v Anglii. Jelikož Anglie a Francie se v této válce ocitli na znepřátelených stranách, stal se import vína a dalšího zboží z Francie značně problematickým. V roce 1703 tak byla podepsána obchodní dohoda, díky které mohli portugalští obchodníci importovat zboží do Británie za nezvykle nízká cla. Během dlouhých plaveb po moři se ale víno často kazilo a tak se pro zlepšení jeho trvanlivosti začalo fortifikovat, tedy dolihovávat vinným alkoholem. Portské je tedy řádově silnější víno.
V roce 1756 zde vznikla organizace Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro (C.G.A.V.A.D., možno přeložit jako Všeobecná společnost vinařská na horním toku Doura). Jejím úkolem bylo garantovat úroveň kvality portského vína a chránit koncového zákazníka. Měla pravomoc rozhodovat také o tom, která portská vína půjdou na export a která budou spotřebována v tuzemsku. Douro se tak v roce 1756 stalo třetí nejstarší apelací (chráněným vinařský regionem). Starší je již pouze region Tokaj v Maďarsku (1730) a region Chianti ve Itálii (1716).
Přetrvávající zájem anglických obchodníků o portské lze vidět i na dnešních slavných a po nich pojmenovaných značkách jako je Osborne, Sandeman nebo Taylor. V britské armádě se také portským dodnes připíjí královně při všech oficiálních příležitostech.
Vyberte si z široké palety námi vystavených portských vín. Nabízíme bílé portské víno Calem, červené portské víno Calem, dále pak portská vína suchá, polosuchá a sladká.
Zpět

Francouzská paštika

Gastronomie a víno
Vinařství
proč nakupovat právě u nás
- Prodej za ceny vinařů
- Doprava zdarma
- Věrnostní slevy
- Pouze kvalitní vína
- Na trhu od roku 2006
- E-shop roku
- Kamenná prodejna
- Garance spokojenosti
- Pravidelné degustace
- Vína s Vaším logem