Francouzská paštika

Publikováno: 4.4.2012

Příprava francouzské domácí paštiky

Na přípravu paštiky (teriny) použijeme velmi kvalitní suroviny, které zpracujeme na čistém prkně a zapracujeme do sebe. Vytvoříme tak roztíratelnou masovou směs, která bude nejen výborně chutnat, ale také náramně vonět. Co budeme na přípravu francouzské terriny potřebovat?

Ingredience

  • 620g libového vepřového masa
  • 180g vepřového syrového pupku (syrový špek) nakrájeného na proužky
  • 180g kuřecích jater očištěných
  • 100g uzené slaniny na kostičky pokrájené
  • 1 1/2 lžičky soli (mořské)
  • 1/2 lžičky pepře
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 8 jalovčinek, rozdrcených
  • 3 lžíce brandy
  • 2 šalotky na jemno posekané
  • 1 velké vejce trochu našlehané
  • několik bobkových listů
  • asi 8 tenkých plátků slaniny

 Postup

Pomocí ostrého nože posekat najemno vepřové maso, pupek, kuřecí játra, a slaninu. Vložit vše do mísy, osolit, opepřit, a přidat oříšek, jalovčinky a brandy. V chladnu nechat odpočinout do druhého dne.

Předehřát troubu na 180°C. Lehce vymastit Terrine, nebo chlebíčkovou formu.

Do masové směsi přimíchat šalotky a vejce. Dobře promíchat. Na spodek nádoby okrasně poskládat bobkové listy a potom vyložit nádobu pomocí plátků slaniny tak, aby nahoře přesahovaly přes okraj nádoby.

Do připravené Terine, nebo chlebíčkové formy lžicí přendat vsechnu masovou směs. Směs uhladit obrácenou stranou lžíce a přeložit přes ni plátky slaniny, které jsme nechaly přesahovat přes nádobu. Povch všeho přikrýt dobře máslem potřeným pečícím papírem a potom celou nádobu zabalit do alobalu.

Položit nádobu do jiné větší nádoby, nebo plechu s vysokým okrajem, vložit vše do trouby a do větší nádoby nalít vařící vodu (takto se vytvoří tz. Bain-Marie). Vody musí být tolik, aby dosahovala tak do poloviny nádoby (Terrine) s masem.

Vše se peče v troubě tak dlouho, (asi 1 1/2 hodiny) až se Pate-Paštika-masová směs smrskne ode stran nádoby.

Po upečení se paštika vyjme opatrně z trouby a z vodní lázně. Potom se i s alobalem nechá zchladnout. Ze studené paštiky se slije šťáva, která tam vznikla a paštika se vloží do chladničky na dobu až 1 týdne. (Někdy z paštiky ještě unikne trochu šťávy, což je normální.)

Před podáváním opatrně objet strany nádoby nožem a pak paštiku vyklopit na servírovací mísu, nebo na destičku, kde se paštika krájí na plátky.

TIP: Paštiku před vložením do chladničky zatížím cihlou zabalenou v alobalu.

P.S. Terrine je vesměs porcelánová podlouhlá oválná, nebo obdélniková nádoba, podle které jsou pojmenovány masové paštiky.

 

Paštiky můžeme vřele doporučit v kombinaci s červenými víny. V našem internetovém ochodě najdete velké množství kvalitních bílých vín, červených vín, růžových vín a vín archivních.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Gastronomie a víno

Jsou staromilci, kteří se hledí striktně držet vyzkoušených tradičních pravidel, které víno se má kombinovat s určitým způsobem přípravy určitého pokrmu. Jsou modernisté, kteří hlásají, neznajíce dříve vyzkoušených kul...
Zobrazit celý článek

Servírování sýrů, potřeby a soupravy na sýr

 Servírovnání sýrů Co sýr, to jiný způsob servírování. V každém případě si ale dáme záležet. Ať už servírujeme jeden typ nebouděláme sýrovou mísu. Potřebovat budeme adekvátní nůž...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Sorelle Bronca - Vinařství Sorelle Bronca, patří mezi nejlepší producenty prosecca na světě. Jejich vinice se nachází mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v BenátskuTetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Henri Willig - Pan Henri Willig jako výrobce velmi kvalitních holandských sýrů začal své produkty uvádět na trh pod svou značkou od roku 1974. Produkci sýrů a prvotřídních sýrových specialit se věnuje ve vlastní výrobně. Zde se sýry také balí a odtud se exportují.VacuVin - Nizozemská firma International Innovation Compane se značkou Vacu Vin přináší do našeho sortimentu brilantní a jednoduché nápady.Arnaud - Společnost Arnaud byla založena již roku 1950 v regionu Limousin, konkrétně v malém městečku Aixe sur Vienne ve Francii. Tento rodinný podnik se už od svého vzniku zabývá výrobou tradičních francouzských paštik a konzervovaného masa. U Kapličky - VINAŘSTVÍ - Vinařství U kapličky bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné