PORTSKÁ VÍNA

Publikováno: 24.7.2023

Portská vína dělíme na bílá a červená (tawny, ruby). Odlišují se způsobem výroby a typem stárnutí.

Bílá portská vína se vyrábí pouze z bílých odrůd jako je Malvasia Fina, Viosinho a Donzelinho. Vyznačují se sytě žlutou až po zlatavou, slámovou barvou. Bílá portská vína zrají v dubových sudech po dobu nejméně tří let. Mladá bílá portská vína jsou svěží s květinovým aroma. Starší bílá portská vína patří mezi prestižní produkty a jsou cenově vyšší.
Červená portská vína se vyrábí většinou z modrých hroznů. Typické odrůdy jsou Tinta Roriz, Tourigal Nacional, Touriga Franca. Vyznačují se od sytě tmavě fialové, světle medové, až po širokou paletu odlesků do tmavě červené, fialové, sytě červené, žlutohnědé i zlatavé. Obecně platí čím starší červené portské, tím světlejší je jeho barva.
Portské víno typu ruby je směsí mladých vín. Zraje v dubových sudech o objemu cca 20 tisíc až 60 tisíc litrů minimálně tři roky. Průběh oxidace je velmi pomalý a víno si tak uchovává svěží ovocný charakter, plnou rubínovou barvu a bohaté aroma červeného ovoce.
Portské víno typu tawny zraje nejméně tři až čtyři roky v dubových sudech o objemu cca 550 až 2.000 litrů, kde probíhá silnější oxidace. Má jemný ovocný charakter s typickou hnědočervenou barvou, s aroma dřeva a koření. S věkem se barva vína pomalu vyvíjí od žlutohnědé až po jantarovou.

Pokud jde o sladkost, dělíme portská vína na velmi sladká, sladká, polosuchá nebo extra suchá. Sladkost vína je ovlivňována způsobem výroby a to hlavně časem, kdy je kvašení přerušeno přidáním Aguardente. Portská vína zrají v sudech a lahvují se těsně před expedicí. Výjimku tvoří pravé Vintage, které se lahvuje již po 2 letech zrání a nefiltrované. Víno zraje v lahvích minimálně 10 let. Po otevření se doporučuje vypít do 48 hodin. Kromě této výjimky portská vína vydrží v dobré kondici pootevřené asi 2 až 3 měsíce. Rovněž velmi záleží na kvalitě a typu přidané vínovice, která přeruší proces fermentace vína.

V gastronomii se portská vína hodí jako digestiv ke zralým polotvrdým sýrům, ořechům, čokoládě nebo sušenému ovoci, nicméně jejich snoubení s pokrmy může mít nekonečné možnosti.

 

Sdílet na Facebooku


Zpět

BARRIQUE VÍNO

Ačkoliv jsou barrique vína známější převážně v zahraničí, ani naši moravští vinaři nezůstávají vůbec pozadu. Stále častěji nacházíme v nabídce moravských vinařství alespoň jedno barikové víno. Dříve byla výroba barrique používána pro červená vína. Dnes už se ale stále častěji setkáváme i s velmi rozmanitou nabídku bílých barrique vín.
Zobrazit celý článek

NASKLADNĚNÍ ČERVENÝCH ITALSKÝCH VÍN

Přinášíme výbornou zprávu pro všechny milovníky červených Italských vín. Nově jsme zařadili do prodeje 5 druhů Italských červených vín odrůdy Primitivo, z oblasti Apulie ( Puglia ).
Zobrazit celý článek

Vinařství

Víno z Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje. Horák - VINAŘSTVÍ - Malé butikové vinařství založené v roce 2004, nacházející se v obci Vrbice, podoblasti VELKOPAVLOVICKÉ. Tato velmi kvalitní vinařská podoblast je jednou z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji a je známá svou ojedinělou lokalitou vinných sklepů.Pod Kumstátem - Vinařství - Tradice vinařství v rodině Valihrachových započala již v první polovině 20. století. Tenkrát ovšem vinařili pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu. LTC Vysoké Mýto a.s. - Společnost LTC Vysoké Mýto, a.s. byla založena 16. září 1996 jako balírna suchých plodů, dražovaného a sušeného ovoce, luštěnin a rýže. Arnaud - Společnost Arnaud byla založena již roku 1950 v regionu Limousin, konkrétně v malém městečku Aixe sur Vienne ve Francii. Tento rodinný podnik se už od svého vzniku zabývá výrobou tradičních francouzských paštik a konzervovaného masa. Špalek - VINAŘSTVÍ - Vinařství Špalek je rodinným vinařstvím, které od roku 1970 vede František Špalek, syn Josefa Špalka, který do Nového Šaldorfa přišel v roce 1945 z Valašska. Skutečný rozvoj zažilo vinařství až po roce 1989, kdy stát konečně povolil soukromě podnikat. Vajbar - VINAŘSTVÍ - Vinařství Vajbar obhospodařuje cca 36 ha vinic, ve kterých probíhá postupná obnova přestárlých vinic a kde se zároveň obměňuje odrůdová skladba podle dlouhodobého záměru. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné