Dnes ochutnáme první letošní víno

Publikováno: 1.1.2007

První víno

Na svatomartinské tabuli by neměla chybět pečená husa a mladé víno
První sněhová nadílka na svátek svatého Martina na mnoha místech Čech a Moravy zřejmě letos nepřijde. Oslavy příchodu Svatomartinského vína – tedy vína nového ročníku však dnes propukají. V letošním roce půjde do obchodů, vinoték a restaurací celkem 175 vzorků Svatomartinského vína. V mnoha vinařstvích a vinotékách nyní vrcholí přípravy, aby se dnes mohlo, jak velí tradice, víno začít ochutnávat a prodávat. Oslavy provázející uvedení Svatomartinského vína na trh nejsou jen novinkou posledních let, ale tradiční událostí s hluboko do historie sahajícími kořeny. S vítáním nového vína se začalo už na dvoře císaře Josefa II. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. Její pokračování se pak dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.
Svatomartinské tak bylo vždy spjato s časem bohatého hodování a bujarého veselí. Toto období totiž připadá na dobu, kdy je sklizeň již v bezpečí pod střechou a za dveřmi čeká klidný Advent spojený s předvánočním půstem. Tento příjemný zvyk konzumace dobrého jídla a pití přetrval až do dnešních dní, kdy se lidé v době vrcholícího podzimu setkávají při příchodu mladého vína stejně intenzivně jako v minulosti. Svatomartinské víno je tak skvělou příležitostí pro pobavení se a setkání s přáteli v kombinaci s lahodným vínem a tradičními pokrmy.

Na hodokvasu nesmí chybět dobré jídlo a pití. A co jiného si v polovině listopadu dát, než mladé víno. Právě na svátek svatého Martina 11. listopadu přesně podle tradice probíhá v různých koutek Moravy a Čech první ochutnávání Svatomartinského vína, jehož historie je stará asi dvě stě let.

Podle Ing. Marka Babisze, hlavního sommeliera Národního vinařského centra lze mladá Svatomartinská vína totiž velmi dobře kombinovat s mnoha jídly české a moravské kuchyně. Bílá a růžová vína můžeme podávat jak k rybám (candát, losos) tak i k propečené husičce. Bude však záležet na tom, jakou úpravu jídla zvolíte. „Červené Svatomartinské víno bych doporučil spíše k vydatnějším tučnějším jídlům, nebo k jídlům se švestkovou či povidlovou omáčkou,“ říká Marek Babisz.

Sommelier doporučuje následující kombinace Svatomartinského vína a jídla:

Předkrmy:
• Husí játra s mandlí a zeleným jablíčkem (Svatomartinské bílé z odrůdy Müller Thurgau)
• Přesňáky maštěné husím sádlem (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal)
• Gurmánská husí jatýrka s mandlemi a marinovanými hrozinkami v koňaku (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké)


Hlavní menu:
• Pečená husa s dušeným krouhaným bílým a červeným zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem (Svatomartinské červené z odrůdy Svatovavřinecké)
• Pečená husa s povidlovou omáčkou, vlašskými ořechy a houskovým knedlíkem (Svatomartinské červené z odrůdy Svatovavřinecké)
• Pečená husa s mandlovou nádivkou (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané)
• Pečená husa s restovaným játry a bylinkovým bramborem (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané nebo Müller Thurgau)
• Pečená husa s přesňáky (všechny druhy Svatomartinského vína)
• Pečený candát plněný husími jatýrky s bylinkovou omáčkou (Svatomartinské rosé jak ze Svatovavřineckého tak i z Modrého Portugalu)
• Losos filet s pikantní krustou, čerstvou brokolicí a sezamovými chipsy z listového těsta (Svatomartinské bílé z odrůdy Veltlínské červené rané nebo Müller Thurgau)

Sladké menu:
• Martinské rumové koláče s tvarohem
Moravské přesňáky po sladku plněné mákem přelité povidly
Moravský švestkový koláč s drobenkou
• Nakládaná hruška ve víně plněná ořechovou náplní (Svatomartinské červené z odrůdy Modrý Portugal)

Tip na slavnostní tabuli:

Svatomartinské červené a pečená husička
Mladou vykuchanou a očištěnou husu omyjeme a osušíme. Osolíme zvenku i uvnitř. Do břišního otvoru vložíme pár oloupaných jablíček zbavených jádřince a kůži kolem otvoru sešijeme nebo sevřeme svorkami. Husu vložíme do dostatečně velkého pekáče a podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě a podléváme vypečenou šťávou a červeným vínem. Vypečené sádlo v průběhu pečení odebíráme do hrnečku. Po hodině pečení husu obrátíme a pečeme podle velikosti ještě asi půl hodiny. Dozlatova upečenou husu vyjmeme z pekáče, naporcujeme a upravíme na mísu. Pečená jablka rozmístíme k huse. Vypečenou šťávu můžeme ještě zahustit trochou hladké mouky.

A nebylo by to to pravé, kdybychom Svatomartinskou husu nezapili mladým voňavým červeným vínem. Nejlépe se k ní hodí mladé Svatomartinské z odrůdy Svatovavřinecké. Poznáte jej podle loga Martina na bílém koni. Takže dobrou chuť a na zdraví!

Zájem o Svatomartinské víno rok od roku narůstá. Pro český trh vinaři letos nachystali více než 800 tisíc lahví, což je zhruba o 200 tisíc lahví více než v loňském roce. Od 11. listopadu Svatomartinská vína, mezi nimiž si lze vybrat mezi bílými, růžovými a červenými, nabídnou mnohé vinárny i restaurace. V některých k nim podle tradice připraví také svatomartinskou husičku nebo jiné tradiční speciality.

Adresář vinařů, vyrábějících Svatomartinské víno naleznete v našem adresáři vinařů

Více o Svatimartinském vínu naleznete na www.svatomartinskevino.cz

 
 

 


Kontaktní e-mail: narodni@vinarskecentrum.cz

Stáhněte si:
Seznam vinařů a vín se známkou Svatomartinské 2008 (pdf)
Plakát ke stažení (pdf)


Zdroj: WineOfCzechRepublic

 

Sdílet na Facebooku


Zpět

Promenáda červených vín

Zlatou za kolekci vín obdržela Šlechitelská stanice vinařská a.s. Velké Pavlovice, stříbrnou Vinařství Radomil Baloun Velké Pavlovice, bronzovou se shodným průměrem Rodinné vinařství Jedlička&Novák Bořetice a Gedevani s.r.o. ...
Zobrazit celý článek

28. 11. 2008 - Promenáda červených vín 2008

Název:  Promenáda červených vín 2008    (V. ročník mezinárodní soutěžní přehlídky červených vín)Od:  28. 11. 2008 Do:  29. 11. 2008 Místo:  Sokolovna Velké Pavlovice, Hla...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Baloun - VINAŘSTVÍ - Radomil Baloun pochází z vinařského rodu ve Velkých Bílovicích, kde jeho předkové vinařili po mnoho generací. Narodil se 9. září 1959 ve Valticích, základní školu navštěvoval ve Velkých Bílovicích. Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Haier - Chladničky na skladování vína-vinotéky od firmy Haier se svým elegantním vzhledem hodí do kteréhokoli obývacího pokoje i do každé kuchyně. Pulltex - Výrobce sommeliérských doplňků a potřeb pro milovníky vína nejvyšší kvality - to je španělská značka Pulltex. Její produkty se vyznačují výjimečným, moderním a nadčasovým designem, kvalitním zpracováním a především výbornou funkčností. Jean Brunet - Společnost Jean Brunet je malou rodinnou firmou, která byla založena v roce 1895 a je slavná pro své domácí uzenářství. Od roku 1962 se značka Jean Brunet zaměřuje na výrobu nejen čerstvých terin, ale také gurmánských specialit a delikates. Henriques & Henriques-Vinhos, S.A. - Rodina HENRIQUES patřila mezi největší vlastníky půdy v oblasti Camara de Lobos již od 15. století, kdy byly založeny i první vinice na svazích Pico da Torre, které patřily Henriquesovým. Arnaud Francie - Společnost Arnaud byla založena v roce 1950, v Limousin (Aixe sur Vienne). Tento rodinný podnik se zabývá tradiční výrobou paštik a konzervovaného masa.Je moderní, dynamickou společností na evropském trhu a může se pochlubit kvalitními a originálními výroDalší vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné