Třísloviny ve víně

Publikováno: 8.1.2015

Třísloviny

Každý, kdo má rád víno se již jistě setkal s termínem třísloviny. Ale ne každý ví, co přesně třísloviny jsou a jak se do vína „dostaly“. Proto jsme si pro Vás připravili článek, který by vám měl objasnit některé skutečnosti o tříslovinách.

Třísloviny (taniny) jsou fenolické látky přirozeně se vyskytující ve víně a nejen v něm, můžeme je nalézt také v kůrách stromů (smrk, kaštan, dub), čaji, ovoci (trnky, ostružiny, borůvky, brusinky, jahody, granátové jablko, vlašský ořech, bobule vinné révy) a v listech yzopu, tymiánu a šalvěje.¨Třísloviny mají trpkou, svíravou nebo hořkou chuť, mají i protibakteriální a protivirový účinek, podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení, brzdí zánětlivé procesy v žaludku a ve střevech, napomáhají k zástavě dělení rakovinných buněk, při zevním použití na kůži a sliznici mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek.

Třísloviny ve víně pocházejí ze slupek, stopek a zrníček hroznů. Některé lze rovněž získat ze sudů, zejména nových. Obsah tříslovin ve víně je ovlivněn řadou faktorů,  např. dobou macerace rmutu, nebo také jak moc byly pecičky hroznů rozdrceny při rozemletí mezi mlecími válci. Třísloviny z hroznů lze rozdělit na zralé a nezralé, z nichž ty zralé jsou velmi žádoucí. V náležitém vyvážení jsou však oba typy pro strukturu červených vín nezbytné, protože ideálně vzájemně propojují chutě.  Proto mají červená vína vždy vyšší obsah tříslovin, protože při výrobě je mošt dlouhou ve styku s matolinami. V mladých vínech mohou dominovat svou tvrdostí, dalším zráním se jejich chuť zakulacuje.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Akční nabídka archivních vín a nejen jich...

Pro milovníky archivního vína a nejen pro ně, jsme "provětrali" naše archivační boxy a to nejlepší z nich jsme pro Vás zabalili do akčních cen.
Zobrazit celý článek

Vinná terminologie

Víno patří mezi oblíbené moky již odedávna. Ať už máte rádi červená, bílá nebo růžová vína, není na škodu znát některé pojmy "vinné terminologie". Proto jsme si pro Vás připravili několik pojmů, které se mohou hodit neje...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Vajbar - VINAŘSTVÍ - Vinařství Vajbar obhospodařuje cca 36 ha vinic, ve kterých probíhá postupná obnova přestárlých vinic a kde se zároveň obměňuje odrůdová skladba podle dlouhodobého záměru. Lahofer - VINAŘSTVÍ - Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i dalších propojených firem pojmenovaných Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER.Horák - VINAŘSTVÍ - Malé butikové vinařství založené v roce 2004, nacházející se v obci Vrbice, podoblasti VELKOPAVLOVICKÉ. Tato velmi kvalitní vinařská podoblast je jednou z nejvýše položených obcí v Jihomoravském kraji a je známá svou ojedinělou lokalitou vinných sklepů.SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Burmester - BURMESTER je tradiční výrobce portského vína z regionu Douro a velmi kvalitních vín z regionů Dão a Alentejo. Burmester se zaměřuje na vyváženost a styl vín jednotlivých řad.Botur - VINAŘSTVÍ - Vinařství Botur bylo založeno již v roce 1989 Luďkem Boturem. Hrozny na výrobu vína v dnešní době nepochází z jeho vlastních vinic, ale jsou vykupovány od léty prověřených smluvních dodavatelů, kterými jsou pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasTesařík - VINAŘSTVÍ - Vinařství hospodaří na 12 hektarech vlastních vinic s počtem sazenic cca 50 000 keřů. Viniční trať Slovenské ve Velkopavlovické podoblasti, která byla vysázená v roce 2002, jim produkuje velmi kvalitní hroznyDalší vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné