Slow Food® Moravia staví moravskou archu chuti

Publikováno: 16.5.2009

Třikrálové setkání členů konvivia Slow Food® Moravia rozhodlo o výstavbě Moravské archy chuti a nominování první trojice pasažérů: švestkových povidel, bílé moštové odrůdy Neuburské a ovocného stromu Jeřábu oskeruše (Sorbus domestica).

Mezinárodní eko-gastronomická nezisková organizace Slow Food®, sídlící od roku 1989 v italském Bra a sdružující dnes více než 80 000 členů ze 129 zemí, založila za účelem zachování chuťové rozmanitosti světa Nadaci pro biodiverzitu a jejím prostřednictvím podporuje trojici projektů: Archa chuti, Presidium a Terra Madre.

Archa chuti je stále se rozšiřujícím seznamem lokálních živočišných a rostlinných druhů anebo jiných zdrojů krajově typických potravin, jímž hrozí vyhubení či zapomnění. Stavba chuťové archy započala v roce 1996 a nyní čítá 500 položek z celého světa. Např. Slovensko reprezentuje bryndza, Polsko medovina a oscypek, Spojené státy americké mj. blenheimská meruňka, odrůda révy vinné Norton (Vitis aestivalis), wyandottské kuře, bizon americký, orleanský vinný ocet a desítky dalších.

Presidia jsou specifickými projekty vznikajícími s cílem přímé a konkrétní podpory místních chovatelů, pěstitelů a výrobců regionálních specialit. První bylo založeno v roce 2000, počet aktivně působících v současnosti dosahuje 270. Spektrum podporovaných produktů je široké: od malajského černého pepře a madagaskarské vanilky, přes argentinskou andskou kukuřici a brazilskou červenou rýži, karakačanské ovce a tibetský jačí sýr, až po afghánské rozinky a vídeňská vína smíšených výsadeb.

Terra Madre představuje ideální příležitost vzájemné výměny zkušeností při osobním setkání zástupců různorodých potravinových komunit ze všech koutů světa. Festival se od roku 2004 koná každé dva roky v Turínu a zatím posledního ročníku se v říjnu 2008 zúčastnila také delegace farmářů, kuchařů, chovatelů a pěstitelů z Čech a Moravy, nominovaná dvojicí v České republice působících konvivií (tzn. místních poboček Slow Food®) Slow Food® Moravia a Slow Food® Prague.

Informace o produktech Moravské archy chuti:

Povidla

Neuburské

Jeřáb oskeruše

Další informace:
+420 603 240 661

nebo

www.slowfood.com

Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/

Sdílet na Facebooku


Zpět

Vinařské Litoměřice 2009 - informace pro vystavovatele a vinaře

Veškeré informace o prodejní a soutěžní výstavě a soutěži vín naleznete v souborech ke stažení na konci zprávy. E-mail: michalec@ortopedicke-centrum.cz Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/
Zobrazit celý článek

Vzdělávání o víně

Termíny jednotlivých akcí jsou následující: 20. 2. 2009 - Úvod do degustace vína 13. 3. 2009 - Chemický rozbor vína 26. 3. 2009 - Praktická škola sommeliera - Doporučujeme zájemcům o certifikaci zařízení vinařské turistiky! 2...
Zobrazit celý článek

Vinařství

U Kapličky - VINAŘSTVÍ - Vinařství U kapličky bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Tyčinky s. r. o. - V roce 2013 Tyčinky s.r.o. vytvořily nový originální produkt. Po mnoha zkouškách a hodnocených anketách samotnými odběrateli se několik měsíců dolaďovala ta nejlepší chuť. V internetové anketě opět samotní zákazníci vybrali název tyčinek BERTYČKY.Liebherr - Lednice na víno - chladící vitríny značky Liebherr jsou výjimečné jak svou konstrukcí, tak použitými materiály a chladicím systémem. Stačí nastavit teplotu archivace vína a o vše se už postará Vaše nová chladící vinotéka.Philco - Společnost PHILCO, se po dlouhých letech vrátila na evropský trh s novinkami, mezi které patří také moderní chladící vinotéky a vitríny, určené k péči o láhve vína. Badet Clément et Compagnie - Společnost Badet Clément et Compagnie byla založená v roce 1995 Laurentem a Catherine Delaunay, dvěma vinaři burgundského původu. Vinařství se specializuje na výrobu a prodej značkových vín, která pocházejí z oblastí Burgundska, Rhone Valley, Provance.Caves de Rocbére - Caves de Rocbére najdeme v jižní Francii. Jedná se o vinařské sdružení, které je tvořeno třemi družstvy a vzniklo v roce 1972. Družstva společně sjednotila nabídky svých vín, aby pod společným vedením a managementem uváděla na trh produkci láhvových vín tReisten - VINAŘSTVÍ - Vína z vinařství Reisten jsou charakteristická pro svou hlubokou mineralitu i kořenitost viničních tratí, jenž podtrhují jedinečnost pálavského terroir. Prezentují se víny nejvyšší kvality. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné