BURČÁK 2013 - Tradiční akce nadcházejícího podzimu

Publikováno: 12.8.2013

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1-7%.

Na trhu se objevuje většinou burčák vyrobený z bílých hroznů. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu a je více, nebo méně zkalen kvasným kalem. Neobsahuje však žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Existuje také červený burčák z modrých hroznů. V každém stádiu kvašení má burčák své nadšené obdivovatele. Na ten správný okamžik, kdy je v optimu obsah cukru, alkoholu a aktivní účast kvašení (kdy burčák tzv. "vaří"), vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci.

Burčáková sezóna právě začíná.

Právě pro aktivitu kvašení je velice často vyhledáván také lidmi se zažívacími potížemi. Burčák obsahuje „četné vitamíny“. Díky kvasinkám v něm objevíme také bílkovinné látky, takže je výživný. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Pozitivní, čistící působnost na trávicí ústrojí je nepochybná.

V České republice je burčák velmi populární. Pije se také v Rakousku a na Slovensku. Ve spoustě i velkých vinařských zemích, ale pojem burčák vůbec neznají a tento nápoj nepijí. Jak víme, burčák je zdravý, pouze pokud se popíjí v rozumné míře!

Sdílet na Facebooku


Zpět

Kam v létě za vínem

Milujete víno, slunce a nemáte ještě program na následující letní dny? Ať už sami sebe řadíte mezi milovníky a znalce vína, nebo se považujete za nadšené začátečníky, určitě by stálo zato poznat Jižní Moravu. Osobitost Jižn...
Zobrazit celý článek

Mikrosvin Mikulov vs. vinarstvi Stepanek

Dobrý den, v předchozích dvou pátečních večerech v našem sklepě proběhly degustace vín z vinařství Mikrosvín - Mikulov a vinařství Štěpánek. Obě tato vinařství nabízí v porovnání velmi rozdílná vína, takže opět máme p...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Seville Premium - Značka Seville je hrdá na Středomoří, ze kterého pochází a snaží se středomořskou kuchyni, která je pro ně typická rozšířit po celém světě. Vajbar - VINAŘSTVÍ - Vinařství Vajbar obhospodařuje cca 36 ha vinic, ve kterých probíhá postupná obnova přestárlých vinic a kde se zároveň obměňuje odrůdová skladba podle dlouhodobého záměru. Kopke - Značka KOPKE byla založena již v roce 1638 Němci Christianem Kopke a jeho synem. House of Kopke je nejstarší exportní společnost portského vína a zároveň vlastní nejstarší sklep a tím i nejstarší obchodní značku v portských vínech. VacuVin - Nizozemská firma International Innovation Compane se značkou Vacu Vin přináší do našeho sortimentu brilantní a jednoduché nápady.Šlechtitelská stanice - VINAŘSTVÍ - Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů. Santa Ema - V roce 1917 opustil Pedro Pavone-Voglino svoji rodnou Itálii, vinnou oblast v Piamonte a vydal se na dlouhou cestu do „nového světa“. Jeho odhodlání ho dovedlo až do Chile a umožnilo mu tak poznat krásu a jedinečnost údolí Maipo. Weingut Knodt – Trossen - Skvělé moselské vinařství, které má své vinice na strmých jižních svazích, kde se v podložích nachází břidlice, krásně se vtiskávající do chutě vína. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné