Degustace 21. 04. 2017 Vinařství Vladimír Tetur

Publikováno: 2.10.2017

21. 4. 2017 nám přijel na páteční degustaci představit svá vína pan Vladimír Tetur. Na úvod přiblížil, jak již bývá jeho zvykem, humornou formou a s lehkou nadsázkou, základní pravidla degustace. V průběhu degustace nám pak položil také několik zajímavých otázek, jejichž správné odpovědi vždy ocenil láhví vína.

K tomu, jak se správně chovat na degustaci nám poskytl následující doporučení. Po nalití vína do sklenice, se nezdržovat čekáním až někdo řekne teď, ale ihned se „pustit do práce“ ;-). Samozřejmě v případě, kdy je víno podchlazené se vyplatí počkat na zteplání, pokud nám ovšem přinesou víno teplé, na nic nečekáme, protože víno již nezchladne ;-). Další doporučené pravidlo, jako je pití vody, p. Tetur uznává víceméně v běžném životě, ale při degustacích ho až tak nedoporučuje, protože si tím neustále ředíme myšlenky ;-) a srážíme chuťové zážitky.

Dále pak p. Tetur pohovořil krátce o historii vinohradnictví, publicitě a médiích, souvisejících s vinařskou tématikou. Zde vyjádřil velké zklamání nad působením a informovaností médií, nad jejich nezájmem o akutní problémy vinařů a zneužívání jejich dobrého jména. Naproti tomu byl velmi potěšen ze vzrůstající návštěvnosti jihomoravského kraje, zájmem turistů-zejména cyklistů o vinařství, vinohrady a vůbec vinařskou problematiku.

Irsai Oliver, kabinetní, 2015. Aromatická odrůda, která má vonět každoročně, protože má již v genech aromatické vlastnosti. Mezi další aromatické odrůdy patří ještě Hibernal nebo Muškát moravský, na rozdíl od odrůd jako jsou Tramín červený nebo Sauvignon, které voní pouze ve výjimečných ročnících. U ostatních nearomatických odrůd by se neměla vždy hledat jen aromatika, ale i spousta dalších zábavnějších a zajímavějších vlastností, jako jsou např. dochuť nebo odrůdovost.

Chardonnay, pozdní sběr, 2016. Oproti předchozímu vínu je cítit progresívní chuť, fresh efekt, mladistvost a svěžest. Tento ročník nás bude provázet zhruba 1 až 2 roky, neboť u bílých vín se dává přednost pití vín, která jsou svěží a ovocitá, s jasným odrůdových charakterem. Chardonnay je odrůda pro vinaře nesmírně vděčná a variabilní, dají se z ní vyrábět vína kabinetní, výběry z hroznů, hodí se do barikových sudů, případně pro výrobu ledových a slámových vín. Je to odrůda velmi odolná vůči bakteriím a vhodná k vaření.

Veltlínské zelené, jakostní, 2015, Salon vín 2017. Víno, které p. Tetura velmi „baví“ a má velkou perspektivu i u zákazníků. Udělalo mu obrovskou radost titulem Salon vín 2017. Přestože jakostní vína patří k nejlevnější kategorii, tříkolovým systémem výběru na konci roku 2016 v Salonu vín, porazilo toto víno mnohé výběry z hroznů a pozdní sběry vín.

Muškát moravský, pozdní sběr, 2016. Při nalévání tohoto vzorku se p. Tetur přiznal, dle jeho názoru, ke svému pochybení ve stejném výrobním postupu u dvou aromatických odrůd Irsai Oliver a Muškát moravský. Tyto vyráběl úplně stejně a pokračovat v tom již nebude. Irsai Oliver bude napříště produkován již jen do sucha a Muškát moravský se zbytkovým cukrem. Věří, že se toto jeho rozhodnutí, setká s pochopením.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2016. Velmi moderní, klasická středoevropská odrůda, na kterou se po roce 1989 spolu s Veltlínským zeleným trochu pozapomnělo. Spousta milovníků vína začala za vínem cestovat do zahraničí, nicméně touha ochutnávat moravská vína se časem ke všem vrátila. Dnes je odrůda Ryzlink vlašský spojována zejména s vinařskou oblastí na Pálavě.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2016. Této odrůdě se věnuje p. Tetur při cestování cca poslední 3 roky a je velmi potěšen, pokud ve vínech stejné odrůdy nachází společné
tóny - pro danou odrůdu charakteristické. Zmínil také zajímavou poznámku, že někdy teprve
2-3leté Ryzlinky rýnské již vykazují odrůdově charakteristický petrolejový nádech. Ryzlink rýnský je právem označován za „krále mezi bílými víny“.

Zweigeltrebe, pozdní sběr, 2015. S každým červeným vínem by se mělo ve sklenici „pracovat“, protože ve většině případů se jedná o vína víceletá, která nebyla ve styku s kyslíkem a je vhodné vínko nechat „otevřít“. Červená vína pijeme nejlépe 2-3letá. Toto víno Zweigeltrebe by mělo zažít opravdový vrchol v roce 2018, ale díky tomu, že pochází z exkluzivního ročníku 2015, mohlo vyrazit do světa dříve.

Svatovavřinecké, pozdní sběr, 2015. Odrůda, která je velmi dobře známá, vyznačuje se hladkostí, sametovostí a hřejivým pocitem alkoholu. Co se týká podávání červených vín při pokojové teplotě, s tímto doporučením p. Tetur až tak nesouhlasí, láhev se nemusí otevírat 3 hodiny předem a mírné podchlazení červeného vína někdy nemusí být na škodu.

Merlot, pozdní sběr, 2012. Víno, které leželo 12 měsíců v barikovém sudu. Co se týká vhodnosti odrůd na ležení v barikových sudech, p. Tetur používá Rulandské modré, Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon nebo Merlot, naopak se mu nehodí do barikových sudů odrůdy jako Modrý Portugal nebo Frankovka. Barikové sudy se ve vinařství mění po 4-5 letech, poté už charakteristické tóny těchto sudů jako čokoláda, skořice, kompot nebo vanilka nejsou tak výrazné.

Merlot rosé, pozdní sběr, 2016. Růžové víno v minulosti podával p. Tetur jako první vzorek, na zavínění, letos se rozhodl pro změnu. Hrozny Merlotu původně zamýšlel p. Tetur použít k výrobě červeného vína, ale jelikož nesplnily jím očekávané stupně cukernatosti a víno by nebylo tak mohutné, jak by si představoval, rozhodl se pro výrobu rosé.

Rulandské šedé, pozdní sběr, 2016. Druhým rokem u tohoto vína můžeme nalézt zlato-růžový tón v barvě, protože víno bylo vyrobeno kryomacerací. Barvy ve víně se rozlišují podle barev hroznů ve vinohradu a jsou zapsány ve státní odrůdové knize, nicméně při změně postupu výroby vína se mohou barvy měnit.

Pálava, výběr z hroznů, 2016. Víno, na které jsou právem všichni na Moravě hrdi. Vznikla šlechtěním odrůd Müller Thurgau a Tramínu červeného, přesto se považuje za vyšlechtěnou na jižní Moravě. Každoročně není problém s jejím dozráváním, netrápí ji choroby a ve srovnání s jinými odrůdami je velmi nenáročná.


VYHODNOCENÍ

1. Merlot rosé, pozdní sběr, 2016 (16 hlasů)

2. Veltlínské zelené, jakostní, 2015, Salon vín 2017 (13 hlasů)

3. Merlot, pozdní sběr, 2012 (11 hlasů)

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 7. 04. 2017 Vinařství Michlovský

Úvodem degustace s datem konání 07. 04. 2017 jsme byli seznámeni panem Filipcem s degustační listinou, která výjimečně obsahovala pouze 3 vína bílá a 8 vzorků vín červených. Zdůvodnění jsme se dozvěděli krátce na to - všechna vína vybraná pro tuto degustaci získala Salon vín, ve kterém se dařilo více vínům červeným. Kromě Hibernalu, PS, 2012 a Frankovky, PS, 2012 se pyšnilo 9 vín titulem Salon vín 2017, dvě dříve zmíněná titulem Salon vín 2014 a 2016.
Zobrazit celý článek

Degustace 24. 03. 2017 Vinařství Stanislav Konečný

Tento pátek se konala další z řady degustací ve sklípku naší vinotéky. Přivítali jsme pana Stanislava Konečného, majitele stejnojmenného vinařství, sídlícího ve vinařské oblasti Čejkovice.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Plaimont Producteurs - Historie společnosti sahá do roku 1979, kdy se spojili tři hospodářská družstva Plaisance, Aignan a Saint-Mont a zřídili jednotnou skupinu družstev a vinic s názvem Plaimont Producteurs. Sp...Kopke - Značka KOPKE byla založena již v roce 1638 Němci Christianem Kopke a jeho synem. House of Kopke je nejstarší exportní společnost portského vína a zároveň vlastní nejstarší sklep a tím i nejstarší obchodní značku v portských vínech. Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Šlechtitelská stanice - VINAŘSTVÍ - Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů. Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Messias - Společnost MESSIAS byla založena v roce 1926 panem Baptistou Messias, který působil jako předseda společnosti až do roku 1973. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné