Degustace 24. 03. 2017 Vinařství Stanislav Konečný

Publikováno: 2.10.2017

V pátek 24. 3. 2017 se opět konala degustace ve sklípku naší vinotéky. Přivítali jsme pana Stanislava Konečného, majitele stejnojmenného vinařství, sídlícího ve vinařské oblasti Čejkovice.

Úvodem degustace nás pan Konečný provedl historií svého vinařství, které založil jeho otec v roce 1993. V té době se zabýval pouze stáčením vína (cca 10 000 l) a hospodařil na jednom hektaru vinohradu. Stanislav Konečný vinohrad převzal v roce 2004, po dokončení vinařské školy, kdy začal vína láhvovat. V současné době obhospodařuje celkem 8,5 hektarů vinohradů, což znamená cca 45 000 keřů révy vinné. Z tohoto množství sklízí 100 tun hroznů a postupně vyprodukuje 50 – 70 000 lahví vína. Jedním z plánů p. Konečného do budoucna je, přikoupit další 1 hektar vinic a dostat se na výrobu 80 000 lahví ročně. Ve svých vinohradech má dnes pan Konečný zhruba 25 odrůd vína,  takže můžeme bez jakékoliv nadsázky říct, že jeho koníček opravdu přerostl v zaměstnání na plný úvazek. Pan Konečný si zakládá na vynikající kvalitě svých vín a to se mu dle našeho názoru daří. Ve svém vinařství dává přednost výrobě vín, která si s sebou nesou co nejvíce přirozenosti. Ani pan Konečný neopomenul zmínit, že podle něj bude ročník 2016 výjimečný stejně jako ročník 2015.

Na degustaci jsme ochutnali 13 vzorků - 6 bílých vín, 1 růžové víno, 5 červených vín a 1 slámové víno.

1. Ryzlink vlašský, MZV 2015, suché - Ideální vstupní vzorek. Velmi oblíbená odrůda, které se v naší republice daří. Má světlou barvu se zelenkavými odlesky. Kyselinka vína je měkká a chuť jemná. Ryzlink je již 13 měsíců v láhvi. Víno, které je dobře pitelné celý večer.

Alkohol: 12 %

Cukr: 6 g/l

Kyseliny: 7 g/l  

2. Aurelius, pozdní sběr 2016, suché - Netradiční odrůda, kterou pan Konečný začal pěstovat před nedávnem a má ji pouze pár vinařů u nás. Barvu má  zelenožlutou, chuť je svěžejší a šťavnatější než u Ryzlinku. Po půl roce v láhvi se Aurelius rozvoní do květinových tónů a vydrží 5-7 let.

Alkohol: 13 %

Cukr: 5,6 g/l

Kyseliny: 6,1 g/l

3. Rulandské šedé, pozdní sběr 2016, polosuché – Odrůda, která se výborně prodává a je hodně poptávaná. I když je horší rok, tak hrozny Rulandy dozrají. Barvu má zlato-zelenou, vůně není moc aromatická a chutí se opravdu zavděčí každému. Na území ČR je asi 1000 hektarů této odrůdy.

Alkohol: 13 %

Cukr: 10,6 g/l

Kyseliny: 6 g/l

4. Sauvignon, pozdní sběr 2015, polosladké – Jedna ze základních, nejstarších a nejkvalitnějších odrůd světa. Aroma vína je každý rok jiné. Víno má svěží zelenožlutou barvu a voní po angreštu. Sauvignon se prodává hlavně ve firmách.

Alkohol: 13 %

Cukr: 18,2 g/l

Kyseliny: 6,9 g/l

5. Hibernal, pozdní sběr 2015, polosladké – Je to kříženec Ryzlinku rýnského a Seibelu. Víno přírodnějšího typu, které má velice zajímavou chuť. Má nažloutlou barvu a voní lesním ovocem, například po černém bezu. Před několika dny získal zlatou medaili na soutěži v USA.

Alkohol : 12,5 %

Cukr: 17,7 g/l

Kyseliny: 6,4 g/l

6. Pálava, VZH 2016, sladké – Pálava je náš moravský poklad, který vznikl před 45 lety křížením Tramínu červeného a Mülleru Thurgau. Barvu má výraznou a nažloutlou. Víno má sladkou chuť a voní po mandarinkách, meruňkách a kandovaném ovoci.

Alkohol: 11 %

Cukr: 46,5 g/l

Kyseliny: 5,7 g/l

7. Cuveé daveé rosé, pozdní sběr 2016, polosuché – Růžové víno získáme tím, že dáme modré hrozny do kádě na několik hodin, kde vyluhují barvivo. Vše pak vylisujeme a získáme růžovou šťávu. Víno tvoří tři odrůdy - Alibernet, Cabernet Sauvignon a Rulandské modré. Odrůdy se dávaly dohromady už při sběru, takže celým postupem si prošly společně. Víno voní po malinách, jahodách a na konci chuti jsou tóny smetanového jogurtu.

Alkohol: 11,5 %

Cukr: 11,9 g/l

Kyseliny: 6,2 g/l

8. Modrý Portugal, MZV 2016, polosuché – Začínáme degustovat červená vína, která má údajně pan Konečný každý rok prodána dříve než vína bílá. Modrý Portugal je tradiční červená odrůda, která je hodně oblíbená. Víno je lehké a jemné s vůní drobného lesního ovoce.

Alkohol: 12 %

Cukr: 8,4 g/l

Kyseliny: 5 g/l

9. Cabernet Moravia, pozdní sběr 2016, suché – Naše česká odrůda, která potřebuje písčitou půdu. Letos má Cabernet pana Konečného nejvyšší cukernatost co kdy měl. Víno má tmavou granátovou barvu, voní po sladké paprice.

Alkohol: 13 %

Cukr: 0,9 g/l

Kyseliny: 3,8 g/l

10. Dornfelder, pozdní sběr 2016, suché – Vinařství Konečný pěstuje tuhle odrůdu od r. 1995. Má tmavou granátovou barvu, voní po třešních v čokoládě, kávě a je velice dobře pitelné.

Alkohol: 12,5 %

Cukr: 1,6 g/l

Kyseliny: 4,5 g/l

11. Neronet, pozdní sběr 2016, suché – Velice vzácná a kvalitní odrůda. Obsahuje obrovské množství barviva – inkoustová barva. Je to hutné, plné víno jižanského typu. Pan Konečný pasoval svůj Neronet na špičku červených vín letošního roku.

Alkohol: 12,5 %

Cukr: 3,5 g/l

Kyseliny: 4,5 g/l

12. Pinot Cab, VZH barrique 2012, suché – Pinot: Rulandské modré, Cab: Cabernet Sauvignon (2:1). Luxusní-tzv. VELKÉ VÍNO, které reprezentuje vinařství. Víno může být skladováno 20-30 let a získalo celkem 16 medailí. Voní kokosem, skořicí, kávou. Chuť je jemná.

Alkohol: 13,5 %

Cukr: 0,6 %

Kyseliny: 4,7 g/l

13. Pálava, slámové 2015, sladké – Velmi náročné a zároveň výjimečné víno. Barva je zlatožlutá až slámová. Voní po medu. Chuť je bohatá a sladká po banánech, rozinkách a je příjemně medová. Víno je krásným dárkem.

Alkohol: 9 %

Cukr: 156 g/l

Kyseliny: 7,5 g/l

 

Tradičně jsme hlasovali o nejlepší tři vína večera a tady jsou naše výsledky:

1. Ryzlink vlašský, MZV 2015, suché

2. Sauvignon, pozdní sběr 2015, polosladké + Neronet, pozdní sběr 2016, suché

3. Pinot Cab, VZH barrique 2012, suché

 

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 03. 03. 2017 Vinařství Horák

3. 3. 2017 se v našem degustačním sklípku konala druhá degustace letošního roku. Z malého rodinného Vinařství Horák nám přijel představit svá vína pan Lukáš Horák. Roční produkce tohoto vinařství je 50-60 000 lahví vína, vlastní vinice má vinařství vysázené na 1 hektaru, kde mají vysazené všechny odrůdy. Další potřebu hroznů nakupují od svých ověřených a kvalitních dodavatelů z okolí. Na degustaci nám představil červená vína z roku 2013 a 2014, pět vín z roku 2015 a rovněž pět vín z roku 2016.Pan Horák si pochvaloval rok 2016, který byl úspěšný hlavně na červená vína. Vinařství se obecně zaměřuje spíše na vína suchá, která u nás začínají být velice oblíbená. U vín proto nesledují jen hladinu zbytkového cukru, ale pozor si dávají také na kyseliny.
Zobrazit celý článek

Degustace 17. 02. 2017 Vinařství Hradil

Dne 17. 2. 2017 jsme v tomto roce na degustaci jako prvního přivítali pana Lukáše Hradila. Tento velmi oblíbený vinař je majitelem Vinařství Hradil a velmi rád - stejně jako každý rok přijal naše pozvání na degustaci. Výjimečnost p. Hradila spočívá v tom, že je schopný mít již v únoru vína připravená a naláhvovaná. Rok 2016 hodnotil jako velice dobrý rok, který je v těsném závěsu za rokem 2015, jenž byl dle pana vinaře exkluzivní, a to jak na bílá tak hlavně červená vína.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Haier - Chladničky na skladování vína-vinotéky od firmy Haier se svým elegantním vzhledem hodí do kteréhokoli obývacího pokoje i do každé kuchyně. Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Dufek - Vinařství - Rodinné Vinařství Josef DUFEK se nachází ve vinařské obci Svatobořice-Mistřín, v srdci Moravského Slovácka. Obec s bohatou kulturní tradicí s krásnými kroji má neméně bohaté tradice vinařské. Na tyto tradice navazuje také vinařství, jehož počátky sahají aRONA - sklárna - Sklárna RONA patří mezi světově nejvýznamnější výrobce kvalitního nápojového skla, stolovacích doplňků a dekoračního skla. Sklárna RONA má víc jak stoletou tradici ve výrobě skl...Sedlák - VINAŘSTVÍ - Vinařství Sedlák hospodaří na vlastních vinicích ve Velkých Bílovicích už čtvrtou generaci. Předkům tohoto rodu pomáhali při jejich práci vždy koně, a proto se kůň stal také jejich symbolem... Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Petrák Jan - VINAŘSTVÍ - Úcta k tradici, specifické půdní a klimatické podmínky dávají na jihu Moravy vzniknout v malém rodinném vinařství JAN PETRÁK klasickému sektu pravou šampaňskou metodou – kvašením v láhvi. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné