Degustace 15. 02. 2019 slámové víno Vin. Drápal

Publikováno: 26.2.2019

15. 02. 2019 se v naší vinotéce Vinostyl konala historicky 1. degustace slámových vín. Degustace to byla nejen výjimečná - co do skladby ochutnávaných vín - ale také velmi zajímavá díky vyprávění pana Oldřicha Drápala. Ten je majitelem stejnojmenného vinařství, založeného roku 1980. Protože jej vždy lákaly nové možnosti v oblasti produkce vín, zkoušel moderní metody, zabýval se také neustálým zlepšováním kvality vyrobeného vína.

Slámovým vínům se začal naplno věnovat v roce 2003, kdy výrazně rozšířil zejména odrůdovou skladbu své produkce. První slámové víno v České republice bylo dle slov pana vinaře vyrobeno v roce 1994 pod vedením p. ing. Kopečka - p. O. Drápalem mladším, na Vinařské škole ve Valticích. V současné době bydlí pan Drápal v Brně, vinařství a výroba slámových vín se nachází v obci Vranovice. Najít ji můžeme na trase mezi Brnem a Mikulovem. 

Zajímavostí vinařství pana Drápala je, že vyrábí slámová vína také pro jiná vinařství, která si dodávají svou surovinu. Při sběru hroznů určených pro výrobu slámových vín je důležité mít na paměti, že se budou muset uložit na 5-6 měsíců. Např. poslední sběr hroznů se ve Vinařství Drápal prováděl 20. 8. 2018 a do dnešní doby se hrozny zatím ještě nezačaly lisovat. I v současné chvíli by se daly hrozny po opláchnutí vodou konzumovat, ale skoro 6 měsíců vysychání je na nich znát. Hrozny se z vinohradů pro výrobu slámových vín nesbírají všechny, vybírají se opravdu jen ty nejlepší a nepoškozené. Žádná z bobulek nesmí být pomačkaná nebo jakkoliv narušená, protože by u ní do 20 minut začal kvasný proces.

Krátce nás uvedl pan Drápal do oblasti srovnání produkce slámových vín a vín ostatních. Např. uvedení ročníku 2017 u slámových vín ještě nenastalo, zato vína ostatních vinařů z tohoto ročníku jsou již téměř vyprodána a na trh se uvádí ročník 2018. Co se týká množství moštu u klasických vín – získáno je z metráku hroznů cca 60 litrů, u slámových vín se získá cca 20 litrů. Dalším rozdílem je množství lidí, které je při produkci slámových vín nutné zajišťovat a to nejen při sběru hroznů, ale také pro ukládání na půdu. V tomto okamžiku musí být úplně stejný počet zaměstnaných lidí jak ve vinohradu, tak na půdě. Ta je u pana Drápala umístěná v bývalé sýpce. V současné době má pan Drápal „v ležení“ cca 35 000 kg hroznů.

Do degustační listiny byla kromě 7 slámových vín, 1 výběru  z cibéb, zařazená také 3 bílá - moravská zemská vína. Protože byla vyrobena pouze v menších šaržích - nebyla přihlášená na inspekci k zatřídění jako pozdní sběr nebo výběrová vína. Nicméně všechny hrozny kvalitativně odpovídaly pozdnímu sběru a ani jedno z vín nebylo uměle doslazováno. Chardonnay, Ryzlink vlašský a Solaris jsou víny určenými především pro přátele p. Drápala a pro něj, o jejich masivním rozšíření do prodeje neuvažuje. 


Chardonnay, moravské zemské 2017, polosuché
Alkohol: 12,5 % obj., cukr: 7 g/l, kyseliny: 6 g/l
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly vypěstovány v Mikulovské vinařské podoblasti, vinařské obci Ivaň, která se nachází cca 4 km od obce Pasohlávky a vodního díla Nové Mlýny. Víno odpovídá půdě z této oblasti, která je lehčí, písčitá. Chardonnay se velmi dobře hodí k pokrmům z drůbeže a k rybám.

Ryzlink vlašský, moravské zemské 2017, suché
Alkohol: 12,5 % obj., cukr: 7 g/l, kyseliny: 6 g/l
Hrozny pocházejí taktéž z obce Ivaň, trať se nachází již blíže k Pálavě, což se odráží na přítomnosti vápence v půdě. Podmínky v této oblasti jsou velmi příznivé a ideální nejen pro Ryzlink vlašský, ale také pro Rulandské bílé. Tratě zde nejsou svažité. Víno je vyrobené z nerezu, sudy používá pan Drápal pouze k ležení slámových vín.

Solaris, moravské zemské 2018, suché
Alkohol: 13 % obj.
Odrůda vznikla křížením Rulandského šedého a Ryzlinku rýnského, ve spojení s několika méně známými odrůdami. Solaris je zajímavý tím, že každoročně výborně vyzrává a má krásné, velké až stolní hrozny.

Cabernia, výběr z cibéb 2009, sladké, láhev 0,375 l
Alkohol:  13,5 % obj., cukr: 74 g/l, kyseliny: 7,2 g/l, extrakt: 54 g
Hrozny k výrobě pocházejí z vinařské oblast Morava, podoblasti Velkopavlovické, obce Hustopeče, z viniční trati „Růženy“. Cabernia je v tomto případě obchodní název, víno je vyrobeno z odrůdy Cabernet Moravia. Na trh se dostalo teprve v letošním roce. Víno je luxusní ve vůni i v chuti, vhodné jako aperitiv.  
Získaná ocenění:
VITIS AUREA MODRA 2018 – zlatá medaile

Sauvignon, slámové 2015, sladké, láhev 0,2 l
Alkohol: 9 % obj., cukr: 146 g/l, extrakt: 54 g/l
Vinařská oblast Morava, vinařská podoblast slovácká, vinařská obec Josefov, trať „Židlíky u Nechor“.
Získaná ocenění:
Mikulovské vinné trhy 2017 – zlatá medaile
MICHELANGELO INTERNATIONAL WINE – stříbrná medaile
OENOFORUM 2018 – zlatá medaile
VINUM GRADECENCE 2016 – zlatá medaile
MUVINA 2016 – zlatá medaile

Bobulky 68, slámové 2015, sladké (cuvée), láhev 0,2 l
Alkohol: 9,5 % obj., cukr: 170 g/l, extrakt: 51 g/l
Vinařská oblast Morava, vinařská podoblast mikulovská, vinařská obec Ivaň, trať „Aeibis“.
Získaná ocenění:
CUVÉE 2017 – zlatá medaile
MONDIALES DES VINS CANADA 2017 – zlatá medaile

Bobulky od Kapličky, slámové 2015, sladké (cuvée), láhev 0,2 l
Alkohol: 10,5 % obj., cukr: 150 g/l, extrakt: 44 g/l
Vinařská oblast Morava, vinařská podoblast velkopavlovická, vinařská obec Zaječí, trať „ U kapličky“.
Získaná ocenění:
VITIS AUREA MODRA 2018 –zlatá medaile
VITIS AUREA MODRA 2016 – stříbrná medaile
GRAND GOLD SELECTIONS MONDIALES DES VINS 2017
CUVÉE 2017 – double gold medaile

Rulandské šedé, slámové 2016, sladké, láhev 0,2 l
Alkohol: 9 % obj., cukr: 180 g/l, extrakt: 68 g/l
Luxusní slámové víno, které se hodí pro dlouhodobou archivaci a bude krásným dárkem pro všechny příležitosti. Vynikající slámové víno pocházející z velkopavlovické podoblasti.
Získaná ocenění: 
Mikulovské vinné trhy 2018 – zlatá medaile
VINALIES INTERNATIONALES PARIS 2018 – zlatá medaile
OENOFORUM 2018 – zlatá medaile

Pálava, slámové 2015, sladké, láhev 0,2 l
Alkohol: 9 % obj., cukr: 163,5 g/l, extrakt: 54 g/l
Vinařská oblast Morava, vinařská podoblast velkopavlovická, vinařská obec Němčičky, trať „Soudná“.
Získaná ocenění:
BERLINEN WINE TROPHY 2017 – zlatá medaile

Cabernet Sauvignon, slámové 2011, sladké, láhev 0,2 l
Alkohol: 10 % obj., cukr: 147 g/l, extrakt: 61  g/l
Vinařská oblast Morava, vinařská podoblast mikulovská, vinařská obec Novosedly, trať „Slunečná“.
Získaná ocenění:
PROMENÁDA ČERVENÝCH VÍN 2014 – zlatá medaile
VITIS AUREA MODRA 2016 – zlatá medaile

Frankovka, slámové 2011, sladké, láhev 0,2 l
Alkohol: 8,5 % obj., cukr: 184 g/l, extrakt: 88 g/l
Vinařská oblast Morava, vinařská podoblast mikulovská, vinařská obec Novosedly, trať „Kamenný vrch“.
Získaná ocenění:
GRAND PRIX AUSTERLITZ 2014 – stříbrná medaile
MUVINA INTERNATIONAL WINE COMPETITION 2014 – zlatá medaile

Výsledné hodnocení 3 nejlepších slámových vín:

1. Bobulky od Kapličky, slámové 2015, sladké (cuvée), láhev 0,2 l
2. Cabernia, výběr z cibéb 2009, sladké, láhev 0,375 l
3. Sauvignon, slámové 2015, sladké, láhev 0,2 l
3. Rulandské šedé, slámové 2016, sladké, láhev 0,2 l
3. Frankovka, slámové 2011, sladké, láhev 0,2 l

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 13. 12. 2018 Vinařství Petr Bíza

Vinařství Petr Bíza, jehož nové víno ročníku 2017 nám bylo představeno 13. 12. 2018, dle slov svého majitele v současné době zpracovává hrozny z 13 hektarů vinic. Vinařství obhospodařuje 8 hektarů vinic vlastních a z 5 hektarů jsou hrozny nakupovány. Veškerá úroda pochází z obce Čejkovice.
Zobrazit celý článek

Degustace 7. 12. 2018 Vinařství Lahofer

Stejně jako v loňském roce nás s vínem nového ročníku přijel seznámit zástupce Vinařství Lahofer - p. Petr Eller. Velmi zajímavý výklad měl u všech návštěvníků pozitivní ohlas, stejně jako degustované víno.
Zobrazit celý článek

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné