Degustace Rajhradské klášterní

Publikováno: 7.7.2014

V pátek 13.6. jsme ukončili první část degustací roku 2014, kterou nás provázel zástupce Rajhradského klášterního vinařtví, pan Ing. Jaromír Ličman.

Ochutnali jsme vína ve dvou řadách, Classic a Exclusive, přičemž obě řady jsou tvořeny převážně přívlastkovými víny v kategorii pozdní sběr. Vína do jednotlivých řad se vybírají při jejich profilaci během vegetačního cyklu ve vinici, nicméně finálně je zařazují až při jejich zrání ve sklepích.

Vinařství v dnešní podobě funguje od roku 2009 kdy se potkali současní majitelé a rozhodli se, že chtějí pokračovat ve staleté tradici rajhradského vinařství, které je od samého počátku spjato s řádem Benediktinů. Vína se vyrábí a zrají v historických sklepích, vybudovaných v letech 1692. Aktuální produkce se pohybuje kolem 100 000 lahví .

Jako nové a moderní vinařství používají takové technologie, které v nejvyšší možné míře respektují přírodu a její zákonitosti. To dává možnost zpracovávat hrozny, vypěstované v integrované produkci, metodami vystihujícími charaktery jednotlivých terroir. Cílem tohoto vinařství je tedy, aby víno odráželo vliv místního geologického podloží, složení půdy, vlhkosti, srážek, nadmořské výšky ale také tradici a umění vinaře.

Ochutnali jsme tato vína:

Muller Thurgau, kabinet, 2013, suché, classic : Alkohol : 12%, Kyseliny : 5,8 g/l, Zbytkový cukr : 3,1 g/l. Víno je žlutavo zelenkavé barvy. Ovocná vůně se prolíná s květinovými a muškátovými tóny. Svěží chuť podporuje jemná kyselinka .

Ryzlink Rýnský, p.s., 2012, suché , exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny ( : 5,9 g/l, Zbytkový cukr : 2,9 g/l. Víno světle žlutozelenkavé barvy má ovocnou vůní sušených meruněk a cukrového melounu. Svěží, dobře pitelné víno s tóny broskvového kompotu v závěru.

Chardonnay sur lie, p.s., 2012, suché , exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny : 6,2 g/l, Zbytkový cukr : 0,9 g/l. Víno zrálo 10 měsíců na vlastních kvasnicích, s kterými bylo pravidelně mícháno (metoda sur lie). Část vína zrála v nových barrique sudech. Tímto zpracováním je ovlivněna vůně čerstvého chleba s tóny vanilky a strukturovaná minerální chuť.

Pinot 333 sur lie, p.s., 2012, suché, exclusive : Alkohol : 13 %, Kyseliny (: 5,7 g/l, Zbytkový cukr : 0,7 g/l. 333 = 3 odrůdy z rodiny Pinot, 3 viniční tratě, 3 vinohradníci.(Chardonnay, Rulandské šedé a Rulandské bílé )

Muškát moravský, kabinet, 2013, polosuché, classic : Alkohol 11 %, Kyselina : 6,6 g/l, Zbytkový cukr : 13,4 g/l. Víno barvy zlato-žluté, vůně je muškátová s nádechem čerstvých hroznů následovaných aromatem citrusů, přechází do květinových tónů. Ve svěží chuti s dlouhou dochutí můžete najít cukrový meloun s podtónem citronového pudinku.

Placidus ( ZW rosé), p.s., 2013, polosuché, classic : Alkohol : 11,5 %,

Kyselina : 6,3 g/l, Zbytkový cukr : 11,8 g/l. Víno lososové barvy s tóny jahod a malin se smetanou ve vůni. Plná extraktivní chuť s příjemnou ovocností je v závěru doplněna pikantní kyselinkou.

Modrý Portugal, p.s., 2012, suché , classic : Alkohol : 11 %, Kyselina : 4,6 g/l, Zbytkový cukr : 0,0 g/l. Víno má tmavě rubínovou barvu, vůně je jemná s příjemnými květinovými tóny. Chuť je lehčí s nádechem třešní a rybízu, s menším obsahem tříslovin, harmonická, příjemná, sametová.

Zweigeltrebe, p.s., 2011, suché, exclusive : Alkohol: 12 %, Kyseliny : 5,5 g/l, Zbytkový cukr : 0,3 g/l. Rubínové víno s jemně kořenitou vůní a robusní chutí s tóny ostružin a borůvek .

Frankovka, p.s., 2011. suché, exclusive : Alkohol: 12 %,Kyseliny : 5,8 g/l,

Zbytkový cukr : 0,3 g/l. Víno barvy českého granátu kořenité s tříslovitou chutí.

Rulandské modré barrique, vzh, 2012, suché, exclusive : Alkohol : 13,5 %, Kyselina : 5,6 g/l, Zbytkový cukr : 0,1 g/l. Má granátovou barvu, s výraznou třešňovo-višňovou marmeládovou vůní. Plná, extraktivní chuť navazuje na charakter vůně a je doplněna o čokoládové a kouřové tóny s dlouhou dochutí.

sv. Scholastika, p.s., 2013, polosladké, classic: Alkohol : 11,5 %, Kyselina : 6,8 g/l, Zbytkový cukr : 24,6 g/l. Víno je vyrobeno většinovým podílem z odrůdy Müller Thurgau. Je žlutězelenkavé barvy. V květnaté vůni můžeme nalézt tóny lipového medu. Chuť je nasládlá s příjemnou kyselinkou .

Desátkové ( Kerner), vzb, 2011, polosladké, exclusive : Alkohol : 14 %,

Kyseliny : 5,2 g/l, Zbytkový cukr : 33,6 g/l. Psal se rok 1222, kdy Přemysl Otakar I. daroval rajhradským Benediktýnům privilegium na desátou bečku vína z vinic v Miroslavi. Vinařství Rajhradské klášterní na tento historický akt navazuje, proto pro tvorbu tohoto vína byly sklizeny hrozny bílé moštové odrůdy Kerner s cukernatostí 27,5°NM pocházející právě z Miroslavi.

Konečné hodnocení našich degustátorů nebylo lehké a dopadlo takto:

  • 1 místo - Rulandské modré barrique, vzh, 2012, suché

  • 2.místo - Desátkové ( Kerner), vzb, 2011, polosladké

  • 3 místo - sv. Scholastika, p.s., 2013, polosladké a bodově stéjně Muller Thurgau, kabinet, 2013, suché

 

Tato vína musíte ochutnat..........

 

    Sdílet na Facebooku


    Zpět

    Degustace 30. 5. 2014 Vinařství Mádl - "Malý vinař"

    Další z našich pravidelných degustací proběhla v pátek 30. 5. 2014 a to Vinařství František Mádl z Velkých Bílovic. Degustací nás provázel starší syn majitelů, který nám představil jejich rodinné vinařství.
    Zobrazit celý článek

    Degustace 16. 5. 2014 Vinařství Prchal

    16. 5. 2014 v našem sklepě proběhla další z degustací. Tento pátek patřil vinařství Prchal - R2 pod vedením pana Rudolfa Prchala. Večer se nesl ve velice veselém a příjemném tempu, kdy nám pan Prchal představil vína ročníku 2013.
    Zobrazit celý článek

    Vinařství

    Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. SRL Hotambul - Belgičan Tom de Bruyn kdysi pracoval jako manažer hotelu svého otce. Jeho láska k vínu a belgické čokoládě ho neustále nutila přemýšlet, jak tyto dva neslučitelné produkty spojit a tím přinést lidem potěšení z toho nejlepšího z Francie a Belgie zároveň. Alexandre Relvas - Poměrně mladé, ale velmi perspektivní vinařství, nacházející se v oblasti Alentejo v Portugalsku. Vlastní přes 100 ha vinic v jižní části (oblast Alantejano) a dalších 200 ha vinic má smluvně zavázáno s místními pěstiteli. Dacosta - Společnost DACOSTA je portugalské vinařství, které se představuje paletou špičkových vín s celou řadou archivních vín starších 3 let. Veuve Clicquot - V roce 1772 založil Philippe Clicquot podnik na výrobu vína se jménem Clicquot. Jeho syn François, který rodinný podnik převzal, se v roce 1798 oženil s Barbe Nicole Ponsardin. Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Quinta do Noval - Quinta do Noval patří díky svému úchvatnému panoramatu a špičkovým ročníkovým vínům k nejvyhlášenějším vinařstvím v oblasti Doura. Další vinařství

    proč nakupovat právě u nás



    Kategorie

    Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
    Sobota 8:30 - 12:00

    Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

    Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
    a získejte slevy na dopravu a balné