Degustace 15. 11. 2013 Vinařství Vladimír Tetur

Publikováno: 18.11.2013

V pátek 15. 11. 2013 jsme v našem degustačním sklípku přivítali pana Vladimíra Tetura, majitele vinařství, které nese jeho jméno. Úvodem pan Tetur vzpomenul dubnovou degustaci, kterou prohlásil za velmi zdařilou a jen malinko si posteskl, že je škoda, když na sebe degustace nemohou navazovat, aby se mohl ve vyprávění posunout pokaždé o kousek dále a zabránil tak neustálému opakování přednášených informací. Vzhledem k tomu, že anketou na začátku pan Tetur zjistil, že mezi účastníky této degustace byla menšina těch, kteří se účastnili i zmiňované dubnové akce, přistoupil ke krátkému představení svého vinařství. Toto označil za středně velkého producenta tichých vín, který ročně vyrobí zhruba 30 vagónů vína, což ve finále znamená cca 350-400 tis. lahví. Vinařství Vladimír Tetur hospodaří v největší vinohradnické obci České republiky, kterou jsou Velké Bílovice. Dále pan Tetur zdůraznil, že pokud najdeme na etiketě vína jeho jméno, vždy je tam i vinařská obec Velké Bílovice. Dle jeho názoru je to takto správné a věří, že i do budoucna se na toto budou lidé hodně dívat, neboť by všechny mělo zajímat, odkud pochází to, co máme ve skleničkách a na talířích.

Co se týká degustací pan Tetur doporučil, aby si každý zvolil své tempo tak, aby si mohl užít jak začátek, tak i konec degustace. Zmínil, že velmi nerad vidí, když někteří ke konci degustace již víno nepijí, protože mít možnost ochutnat výborná vína a této možnosti nevyužít, je obrovská škoda. Účastníkům degustace pak vysvětlil, že právě odlévání vzorků je v průběhu degustace povoleno, aby si každý mohl vychutnat opravdu všechna nabízená vína. Dále objasnil, že degustace by měla probíhat vždy ve svižném tempu, aby si každý mohl pamatovat jednotlivé rozdíly mezi víny. Pan Tetur se také vyjádřil ke konzumaci vody při pití vína, se kterou sice souhlasil, ale zejména při pití většího množství vína. S doporučením zapíjet jednotlivé degustační vzorky vodou, posléze pan Tetur, trochu nesouhlasil, protože dle jeho názoru pak nemůže dojít ke zhodnocení kontrastů a niancí mezi testovanými víny. Za netradiční označil i svůj výběr a následné pořadí degustovaných vín, neboť se mu klasické standardní pořadí již několik let nezdá správné a chce si vše dělat po svém, ve znamení kontrastů. Nesouhlasí také s názorem, že to nejlepší víno, se má podávat na konec a sám se nebrání nabízet svá nejlepší vína hned na začátek.

Krátce se pozastavil pan Tetur i u tématu barikových sudů a vín, kdy zmínil, že pro někoho jsou právě bariková vína vyhledávaná a někdo je proti nim zatvrzelý. Tento druh vín u nás nebyl obvyklý a pan Tetur přiznal, že ze začátku také patřil k těm konzervativním, kterým se toto nelíbilo. Dnes již bariková vína vyhledává, i když zastává názor, že ne všechny odrůdy se do barikových sudů hodí. Nicméně je svobodnou vůlí každého vinaře, kterou odrůdu si do barikových sudů uloží. Aktivních barikových sudů má v tuto chvíli vinařství zhruba 50 a poté, co si vyzkoušel pan Tetur sudy z Maďarska, Rakouska nebo Německa si je dováží z Francie. Z obecnějších zajímavých informací vysvětlil pan Tetur, proč mají všechny odrůdy dvouslovné názvy, že vycházejí z toho, jak vypadá hrozen ve vinohradě a že všechny existující odrůdy jsou vypsány ve Státní odrůdové knize.

Po celou dobu degustace vybízel pan Tetur hosty k pokládání dotazů, ať už více či méně odborných, neboť dle jeho názoru by se každé vinařství mělo prezentovat hlavně srozumitelně. Vinařský obor pokládá za elitní část zemědělství a přál by si, aby ho milovníci vína takto vnímali. Jedním z dotazů, za který byl pan Tetur velmi rád, byl dotaz na analytiku degustovaných vzorků, kdy jeho odpovědí byla výzva, aby si účastníci sami dělali poznámky a zkoušeli odhadnout, jaký má to, které víno obsah alkoholu, jaký je podíl kyselinek nebo počet gramů zbytkového cukru, atp. Jako důvod zmínil fakt, že pokud si člověk dopředu analytiku vín nastuduje, sám si již zhodnotí, která vína pro něho budou dobrá a která ne a s tímto pak už k těmto vínům přistupuje a takto je přijímá. Může pak být překvapením, že víno, které by konzument podle analytiky nikdy nepil, mu zachutná. Jeden z dotazů pro pana vinaře se týkal historie a osob, které pana Tetura v počátcích inspirovali a ke kterým vzhlížel a vzhlíží. Odpovědí byla zmínka o rodinných předcích pana Tetura a pak také řadě významných vinařských osobností jako pan profesor Kraus, p. Josef Peřina, p. J. Hlaváč nebo p. Miloš Michlovský.

Dotazy pokládané naopak panem Teturem se týkaly různých oblastí, např. vinic v ČR, počtu sklepů ve Velkých Bílovicích, města Frýdku-Místku, historie ve vinařství, atp. Zde jsme se dostali k zajímavému tématu ochrany vinohradů proti špačkům, kdy pan Tetur vysvětlil, jak vinaři proti špačkům chránili vinohrady v minulosti a jak je tomu v dnešní době. Zmínil, že přestože je dnes špaček chráněný, může se střílet, pokud je v hejnu, které čítá více než 1000 hlav. Každá správná odpověď byla pak panem Teturem odměněna láhví vína.

Prvním ochutnávaným vínem byla Frankovka rosé, pozdní sběr 2012, polosuchá. O růžových vínech prohlásil pan Tetur, že již naplno patří do vinoték a na naše stoly, protože jsou to vína vhodná na celoroční pití. Nejlépe chutnají v parných létech, kdy by měla být vždy nějaká ta dobře vychlazená láhev nachystána. Od růžových vín se očekává, že to budou vína nekomplikovaná, jsou to vína bez diskuzí hodící se na žízeň, jak při sekání zahrady nebo k žehlení ;-). Nejsou dělaná jako šampioni na výstavy a např. alkohol by v růžových vínech měl být vždy umírněný.

Druhým vzorkem bylo víno Rulandské modré-claret, pozdní sběr 2011, polosladké. Co se týká claretu, tento byl vyroben jako zpestření nabídky pro ty, kteří mají občas rádi změnu. O nové odrůdy pan Tetur nechce svůj sortiment rozšiřovat a proto občas udělá jen něco trošku jinak, než je zvykem. Jinak dle jeho názoru by vinařství mělo zůstat oborem trošku konzervativnějším.

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2011, polosuché, bylo dalším vzorkem. Tato odrůda byla kdysi, dle slov pana vinaře jedna z nejrozšířenějších, ale bohužel také nejvíce zprofanovaných. Ještě donedávna - když se řeklo „veltlín“, každému se z historie vybavilo víno kyselé na hranici pitelnosti, které mělo vysoký obsah kyseliny jablečné a ještě obsahovalo sorban draselný. Tento stabilizátor zabraňoval rozkvašení vín a dnes je jeho použití vinařským zákonem zakázáno a dodržování zákazu kontrolováno.

V degustační listině byla další v pořadí vína:

  • Rulandské šedé, pozdní sběr 2012, polosuché
  • Svatovavřinecké, jakostní 2009, suché
  • Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2008, suché
  • Rulandské modré, vzh 2008, suché
  • Tramín červený, vzh 2011, polosladké
  • Irsai Oliver, kabinet 2012, suché
  • Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2011, polosladké
  • BB cuvée, pozdní sběr 2007, suché
  • Rulandské šedé – Joker, vzh 2009, polosladké

Závěrečné hodnocení a výběr tří nejvíce chutnajících vín, dopadlo následovně:

  1. Rulandské šedé – Joker, výběr z hroznů 2009, polosladké
  2. BB cuvée, pozdní sběr 2007, suché
  3. Tramín červený, výběr z hroznů 2011, polosladké
Sdílet na Facebooku


Zpět

Víno jako dárek

Darovat kvalitní víno je jak darovat umělecké dílo jenž časem získává postupně na své hodnotě a je velmi oceňováno. (Konkrétní odrůdu vína si vyberete z naší bohaté nabídky.) Proto svým zákazníkům nabízíme zajímavou a o...
Zobrazit celý článek

Historie vinařství v Rajhradě

Psal se rok 1222, když český král Přemysl Otakar I. i s manželkou Konstancií potvrdili rajhradskému konventu desátek z vinice v Miroslavi, který již klášteru daroval jeho bratr první moravský markrabě Jindřich Vladislav. Tento prost
Zobrazit celý článek

Vinařství

Prchal - VINAŘSTVÍ - Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf II. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření.Raxi - Představujeme unikátní možnost ukládání vinných láhví do stojanů RAXI, sestavovaných na míru Vašim požadavkům. Všechny komponenty jsou vyrobeny ze surovin, pocházejících z České republiky nebo ze Slovenska. Kopke - Značka KOPKE byla založena již v roce 1638 Němci Christianem Kopke a jeho synem. House of Kopke je nejstarší exportní společnost portského vína a zároveň vlastní nejstarší sklep a tím i nejstarší obchodní značku v portských vínech. Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Tyčinky s. r. o. - V roce 2013 Tyčinky s.r.o. vytvořily nový originální produkt. Po mnoha zkouškách a hodnocených anketách samotnými odběrateli se několik měsíců dolaďovala ta nejlepší chuť. V internetové anketě opět samotní zákazníci vybrali název tyčinek BERTYČKY.Cave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.Henri Willig - Pan Henri Willig jako výrobce velmi kvalitních holandských sýrů začal své produkty uvádět na trh pod svou značkou od roku 1974. Produkci sýrů a prvotřídních sýrových specialit se věnuje ve vlastní výrobně. Zde se sýry také balí a odtud se exportují.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné