Degustace 13. 04. 2018 Vinařství Vladimír Tetur

Publikováno: 16.4.2018

V pátek 13. 4. 2018 jsme na - opět dlouho dopředu vyprodané - degustaci přivítali p. Vladimíra Tetura. Degustační listina jako vždy, v případě jeho vinařství, neobsahovala zařazení vín dle obsahu zbytkového cukru a kyselin, aby si hosté mohli jednotlivé vzorky vyhodnotit prostým "chutná" nebo "nechutná". Takovéto hodnocení je dle názoru majitele vinařství - pro degustující nejzásadnější na jejich další cestě za poznáváním vín.

Vinařství Vladimír Tetur zaujímá své místo na hranici mezi středními a velkými vinařstvími, což je pro p. Tetura ideální stav. Zmínku o jeho předcích, kteří se věnovali vinařství a vinohradnictví, můžeme nalézt již v roce 1620, kdy bylo příjmení Tetur počeštěno z francouzštiny. V současné době zpracovává vinařství 11 bílých a 8 červených odrůd a ročně vyprodukuje do 400 000 láhví vína. Sortiment svých vín p. Tetur již rozšiřovat nechce, protože i tak je již dost rozsáhlý. Hospodaří na 19 hektarech vlastních vinic a ze 2/3 hrozny nakupuje od svých stálých dodavatelů-pěstitelů vinné révy. Větší část hroznů pochází z oblasti Velkých Bílovic, z 5 % jsou hrozny vypěstované v oblasti Velkých Pavlovic. Sídlo vinařství se nachází ve Velkých Bílovicích - největší vinohradnické obci v České republice, ve které najdeme zhruba 650 vinných sklepů a 780 hektarů vinic.

Úvodem degustace nás seznámil p. Tetur se zpřísněním zákazu nalévání alkoholu osobami mladšími 18 let, které alkohol nejenže nesmí konzumovat, ale ani ho nesmějí nalévat. Diskutovali jsme s ním na toto téma, které pro žádného vinaře není jednoduché, neboť většina majitelů vinařství tato buduje pro další generace a rádi by, aby se jejich děti o ně již od dětství zajímaly a při všech činnostech s ním spojeným rodičům pomáhaly. V dřívějších dobách tak např. studenti brigádně pomáhali svým rodičům-vinařům nebo v sousedních vinařstvích při hromadných akcích, což je v dnešní době již nemyslitelné. Jen pro představu zmínil p. Tetur poslední akci "Ze sklepa do sklepa", kdy jich bylo najednou k návštěvám zákazníků otevřeno 53 a s návštěností 6000 klientů jsou potřeba co nejpočetnější vinařské týmy, které se o zákazníky musí postarat.

Dalším zajímavým tématem degustace bylo doporučení, jak se seznamovat s víny v tak obrovském množství vinařství, která na trhu své produkty nabízí. Nejideálněji se jeví poznávání každého vinařství trochu do hloubky, seznámení se s co nejširším spektrem vín od každého z nich, abychom pak lépe mohli jednotlivé produkty i vinařství porovnávat a pro sebe zhodnotit. Důležité je také neposlouchat a neřídit se neustále názory jiných, ale zabývat se svými vjemy a pocity. Jen tak se postupně prochutnáme a posuneme dále. Krátce jsme zabrousili také ke srovnání výroby suchých a sladkých vín, kdy je výroba suchých pro vinaře o něco jednodušší záležitostí. Moštu jsou schopni umožnit, aby veškerý cukr přeměnil na alkohol, který pak působí jako spolehlivý konzervant, díky čemu se suché víno již nemůže rozkvasit. Nejvíce sladkých vín se vypije v Německu, Rakousku a nemálo také na Slovensku a v České republice. Přestože v jiných státech se tento fakt vůbec neřeší, v České republice se údajně do budoucna začíná uvažovat nad snížením analytických hodnot při výrobě vín, tak, aby se jejich konzumace blížila spíše k těm suchým. 

Degustační vzorky tohoto vinařství byly a vždy jsou seřazeny dle momentální nálady p. Tetura, který v tomto ohledu zastává názor, že není nutné zachovávat pořadí neustále stejné a je potřeba testovat chuťové buňky křížem krážem. Jako vždy v průběhu těchto degustací i tentokrát kladl p. Tetur hostům otázky a jejich správné odpovědi odměňoval krásnými cenami ve formě balíčků s víny. Postupně jsme se propracovali k celkem 13 vzorkům vín v následujícím pořadí:

Hibernal, pozdní sběr, 2017
Odrůda, která patří k těm aromatickým a musí vonět každým rokem. Většinou se na degustacích zařazuje až někde na konci, ale protentokrát jsme s tímto vínem degustaci zahájili. P. Teturovi byla nabídnutá známým vinohradníkem z Velkých Bílovic, a protože Hibernal se neodmítá, je toto víno nové v nabídce vinařství. Odrůda je tvárná ve vinohradě, velmi dobře vyzrává a je čím dál oblíbenější mezi konzumenty. 

Irsai Oliver, kabinetní, 2016
Další z aromatických vín, které je ale od předchozího vzorku úplně odlišné, nejen charakterem a ve vůni, ale hlavně v dochuti. Víno má krásnou zelenožlutou barvu, ve vůni můžeme lehce cítit muškátové tóny. 

Muškát moravský, pozdní sběr, 2016
Patří také k aromatickým odrůdám, ale i toto víno je nesrovnatelné s žádným jiným. Muškát byl vyšlechtěn z odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube ještě v bývalém Československu, Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích na Moravě.

Veltlínské zelené, pozdní sběr, 2016
Víno ideální do gastronomie, nenáročné, které je možné pít jak ve všední dny, tak v ty sváteční. Víno je docela hojného výskytu nejen ve vinicích, ale také ve vinotékách a restauracích.  

Sauvignon, pozdní sběr, 2016
Odrůda, u které se v minulosti identifikovaly ve víně hlavně travnaté a kopřivové tóny, ale dnes se tyto Sauvignony neobjevují až tak často. Ve větší míře se mohou objevit hlavně v ročnících, které byly méně vyzrálé anebo u druhého roku stáří vína a to jen v dochuti, kdy se nesmí jednat o těžký kopřivový tón.

Frankovka, pozdní sběr, 2015
Vzhledem k tomu, že červené víno pijeme zejména ze starších ročníků, bývá v láhvi trochu zabržděné a je potřeba mu trochu pomoci a popracovat s ním. P. Teturem jsme proto byli vybídnuti, abychom s vínem ve skleničce zakroužili a dali mu tak prostor se otevřít. Pokud pijeme víno ihned po otevření, dostává se nám zhruba 70 % toho, co dané víno "umí". Jestliže tedy jdeme např. do restaurace a víme, že bychom si rádi dali červené víno, měli bychom si ho ihned objednat a nechat otevřít. Na poměry p. Tetura je tato Frankovka puštěna do oběhu trošku brzy, ale vzhledem k tomu, že ročník 2015 byl exkluzivní pro červená vína a na takovýto ročník se vždy dlouho čeká, rád se o tuto Frankovku podělí. 

Rulandské modré, výběr z hroznů, 2012
Jedná se o víno "plnotučné", které obsahuje 15 % alkoholu. Má parametry, které čekáme u vín z produkce jižních států. Způsob zpracování ještě více prohlubuje chuť tohoto vína o příjemnou sametovou dochuť. Víno bylo zpracováno bezoxidační reduktivní technologií v uzavřeném tanku (vinifikátoru) a nazrávalo v sudu typu barrique, čímž se posunulo ještě o kousek dál. Můžeme cítit vůně a chuti kakaa, kávy a na konci sladké vanilkové tony a kouřovou dochuť. Bariková vína si buď člověk zamiluje anebo se k nim propije a najde cestu později. Zajímavostí je, že z barikového sudu nám vždy "vyjde" suché víno s vyšším obsahem alkoholu, který je přírodním konzervantem.

Rulandské šedé, pozdní sběr, 2017
Odrůdu, kterou není potřeba představovat, spoustu let si drží přední místo v oblíbenosti a patří k nejprodávanějším vínům. Neznamená to však, že každé Rulandské šedé je stejně dobré. Víno má sytou barvu s růžovým tónem. Ve vinařství pokud to jen trošku jde, je na to čas, hrozny jsou v perfektní kondici, snaží se je zpracovávat kryomacerací, kdy se chladí na 2 stupně a až po 48 hodinách studeného macerování se lisují a pokračuje se ve výrobě.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2016
Odrůda, která je pro p. Tetura středoevropská. Také zákazníci a milovníci vína tuto odrůdu považují za "naši". Přestože v minulosti byla spíše béčkové kategorie dnes zažívá znovuvzkříšení. Nejedná se o aromatickou odrůdu, ve vůni je spíše nevýrazná, naproti tomu mají Ryzlinky vlašské úplně jiné perfektní vlastnosti. Hrozny při správné redukci ve vinohradu dosahují dobrých cukernatostí a víno z nich se dá pít celovečerně. V dnešní době pocházejí Ryzlinky vlašské z vinic ideálního stáří a je možné v nich rozpoznávat i terroir daných oblastí, ze kterých pocházejí.

Pálava, výběr z hroznů, 2017
Původně chtěl p. Tetur Pálava vyrobit jako každým rokem do sladka, ale vzhledem k hodnotám, které se mu podařily je v polosuchém provedení. Pálava patří k TOP odrůdám Moravy. Každoročně výborně vyzrává do pozdních sběru nebo výběru z hroznů. Spíše však do výběru z hroznů. Velmi oblíbené víno, které se drží na špici v oblíbenosti nejen u konzumentů, ale také u vinohradníků. Odrůda byla vyšlechtěná na Moravě.   

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2015
Víno, pyšnící se parametry dobře naleželého Rýňáku. Pokud si toto víno srovnáme s Ryzlinky rýnskými z jiných zemí, tento je zaručeně srovnatelný a má stejné typické tóny jako ostatní. Vinařství Tetur má v současné době v nabídce jak ročník 2015, který je charismatický a odrůdový, tak ročník 2016 - ovocitější a svěžejší. Zákazníkům se také nabízí výborná možnost srovnání. 

Chardonnay Remake, pozdní sběr, 2017
Víno vyrobené starým postupem vinařských předků p. Tetura. Jedná se o tzv. oranžové víno, vyrobené kachetinskou technologií. Některá vinařství si pořizují k výrobě oranžových vín kvevry-hliněné nádoby, které zakopou do země, nicméně tyto se pak velmi špatně čistí, protože se nádoby nedají vypustit. K výrobě oranžového vína se ve vinařství p. Tetura používají mikrovinifikátory - dubové sudy, které jsou svou konstrukcí otočné. Princip výroby spočívá v tom, že pečlivě vybrané hrozny leží a otáčí se v sudu 8-10 měsíců. Při této technologii výroby vždy záleží na samotném vinaři, jak moc je ortodoxní. 

Chardonnay, pozdní sběr, 2015
Vynikající "salónové" víno za rok 2017. Víno, které vinařství dělá velikou radost a mělo by být v prodeji ještě pár měsíců. Víno žlutozelené barvy, má jemnou a kořenitou chuť, ve které se objevují ovocné a minerální tóny, v závěru s dotekem žlutého melounu.

Závěrečné umístění v hlasování degustujících:

1. Hibernal, pozdní sběr 2017, polosladké

2. Chardonnay, pozdní sběr 2015, polosuché

3. Rulandské modré, výběr z hroznů 2012, BARRIQUE, suché

 

 

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Vinařství Vajbar a jeho láhvová vína nově u nás!

Bronislav Vajbar je klasickým případem vinaře, kterého k vínu přivedli předci. Rodinná tradice pěstování hroznů a výroby vína sahá daleko do historie rodiny. Důkazem toho je i dochovaný rodokmen, ve kterém je zmínka o vinařství už z konce 19. století. Bronislav Vajbar tak již od 10 let pomáhal ve sklepě dědovi a otci. Tady se vytvářela láska k půdě i vínu.
Zobrazit celý článek

Pozvánka na degustaci Vinařství PRCHAL (R2)

"Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf 2. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření a vínu samotnému." Tyto a mnoho dalších informací, stejně jako vzorky nových vín se k Vám dostanou na oblíbené degustaci tohoto vinařství 25. 5. 2018, na kterou jsou k dispozici poslední volná místa...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Volařík - VINAŘSTVÍ - V rodině Volaříků poctivě pěstují lásku k vínu od druhé světové války, kdy se zakladatel rodinné tradice, Leopold Volařík, naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Mare Magnum - Výrobce originálních dárkových bag in boxů ve formě dámských kabelek s vlastním 1,5 l zásobníkem francouzského bílého nebo červeného vína, se stáčecím ventilem.Santa Ema - V roce 1917 opustil Pedro Pavone-Voglino svoji rodnou Itálii, vinnou oblast v Piamonte a vydal se na dlouhou cestu do „nového světa“. Jeho odhodlání ho dovedlo až do Chile a umožnilo mu tak poznat krásu a jedinečnost údolí Maipo. Yerevan Ararat BRANDY - V roce 2002 se továrna Yerevan Ararat brandy-wine-vodka factory stala součásti Multi Group Concern, který investoval přes 50 miliónů USD do modernizace výroby, technologií a lahvování.Alexandre Relvas - Poměrně mladé, ale velmi perspektivní vinařství, nacházející se v oblasti Alentejo v Portugalsku. Vlastní přes 100 ha vinic v jižní části (oblast Alantejano) a dalších 200 ha vinic má smluvně zavázáno s místními pěstiteli. Polderkaas - Henri Willig je producent holandských sýrových specialit pod značkou POLDERKAAS. Mezi nejznámější patří sýr Baby Gouda, nicméně do širokého portfolia produktů a specialit patří další a to sýry kozí, ovčí nebo BIO sýry. Krasglass - Sklářské studio Krasglass pod vedením Přemysla Krásenského bylo založeno v roce 1990 ručním malováním skla, později v roce 2002 firma začala vyrábět hutně tvarované sklo.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné