Degustace 8. 6. 2018 Vinařství Horák

Publikováno: 13.6.2018

8. 6. 2018 jsme pořádali předposlední degustaci 1. poloviny roku, na které svá vína představil p. Leoš Horák. Degustacemi tohoto vinařství nás většinou provází syn p. Horáka, letos k nám po 4 letech zavítal on sám. Hlavním důvodem jeho méně častých účastí na degustacích je spousta jiné práce, kterou ve vinařství musí zastat, protože ale tentokrát má ochutnávku vín naplánovanou i jeho syn i bratr, k nám „musel“ zavítat sám. Oproti jiným vinařstvím bylo na degustační listinu zařazeno 5 červených vín, z toho 3 vzorky byly podávány zamíchané mezi vína bílá. Příznivci červených vín si tak po delší době přišli na své. Vinařství se nachází v oblasti Modré Hory, kde se všeobecně červeným vínům velmi daří. Horákovi, kteří fungují ve vinařství pouze ve 3 lidech, se zaměřují na výrobu vín v láhvích a to v jedné řadě. Specializují se na přívlastková vína a vína s apelací VOC Modré Hory. Sídlo vinařství, které se řadí mezi ta menší, je ve Vrbici, což je malá vesnice s cca 1100 obyvateli. V současné době buduje vinařství novou výrobní provozovnu, protože dosud hospodařili v nájmu místního družstva a neustále převážení vín bylo hodně komplikované a nepraktické. Některá vína z Vinařství Horák jsou uzavřena šroubovým uzávěrem, některá jsou „pod korkem“. Šroubové uzávěry jsou použity u vín, u kterých je v zájmu p. Horáka zachovat jejich mladost, svěžest a ovocitost. Samozřejmou výhodou u vín se šroubovým uzávěrem je i pohodlnost při otevírání, kterou vítají zejména odběratelé z gastronomie a restaurací. Kdysi částečně opomíjený způsob uzavírání láhví tak dnes patří mezi oblíbený a žádaný. Významnou předností je také absence jakýchkoliv pachutí přenášených do vína, které se občas při uzavírání korkem objevovaly. Vinařství produkuje vína vesměs suchá, maximálně polosuchá a snaží se svým vínům vtisknout svůj „rukopis“. Sladká vína Horákovi nevyrábí. Objem roční produkce činí cca 70 000 láhví. Ve svém vyprávění zmínil p. Horák také kvality a přednosti starších vinohradů, které si velmi dobře dokáží poradit s nedostatkem vláhy, který se v posledních letech každoročně řeší. Podrobně jsme také byli seznámeni se sdružením VOC Modré Hory, jehož je vinařství součástí. Hlavním smyslem tohoto spolku je orientace a podpora terroire u produkovaných vín – důraz je kladen na vinařskou obec, vinařství a viniční trať.

Veltlínské zelené, PS 2017, suché
Víno z první - panenské úrody pochází z nové vinice, která byla po 3 letech poprvé sklizena. S vínem je p. Horák velmi spokojený – dokonce tento rok považuje za tzv. „Veltlínový“. Víno 2 měsíce naláhvované, velmi příjemné, vhodné i na každodenní pití. Nejedná se o víno strukturované, ale víno lehčího typu. Leželo pouze v nerezové nádobě a byla u něj použita technologie řízeného kvašení. Víno se krátkodobě také macerovalo.

Ryzlink vlašský, PS 2017, suché
Víno pochází ze starší vinice, která dává v posledních ročnících velmi kvalitní vína. V letošním roce byla úroda vyšší, proto bylo přistoupeno k částečné redukci. Zelené práce díky nárokům na pečlivost jsou spíše výsadou rodinných příslušnic, které občas ve vinařství vypomáhají. Dle názoru p. Horáka na tyto práce muži nemají dostatečnou trpělivost. Tento Ryzlink vlašský je velmi vhodný do gastronomie, zejména k rybám nebo lehčím salátům. Víno světlejší zelenkavé barvy, vůně zaujme svou svěžestí, ve které můžeme cítit ovocné a citrusové tóny. Chuť je suchá, s plnějším tělem.

Sauvignon, PS 2016, suché
Víno má bohaté a plné aroma rybízu, trávy a angreštu. V chuti najdeme kombinaci svěžesti, kořenitosti a ovocnosti. Lze podávat k výrazným a aromatickým jídlům z drůbeže, ostřejším exotickým jídlům nebo řecké kuchyni. Víno pochází čistě z nerezu a získalo bronzovou medaili na soutěži FINGER LAKES INTERNATIONAL WINE COMPETITION.

Rosé Horák, PS 2017, polosuché
Barva toho vína je jiskrná, sytě jahodově růžová. Vůně je čistá, intenzivní a jemná s výraznými ovocnými tóny. V chuti je víno šťavnaté, svěží s lehkým zbytkovým cukrem a kyselinkou. V chuti najdeme celé spektrum letního ovoce.

Hibernal, PS 2017, polosuché
Vždy bylo toto víno ve výběru z hroznů, letos poprvé je v kvalitě pozdního sběru. Záměrně je zde ponechán zbytek cukru. Pochází z 11leté vinice, takže zde již nenajdeme agresivní hibernalové vůně. Víno nalahvováno cca měsíc a byli jsme jedni z prvních, kteří měli možnost jej ochutnat. Vinice je rezistentní, velmi odolná, takže v naší zemi se jedná o odrůdu oblíbenou. S přibývajícím stářím vinice výrazná hibernalová aromatika ustupuje a v důsledku křížení začíná vystupovat podobnost spíše k Ryzlinku rýnskému.

Tramín, PS 2017, polosuché
Ve vinařství nemají moc rádi nahořklé Tramíny, proto je zde záměrně ponechána troška zbytkového cukru. Poslední dva roky Tramín ve vinařství v prodeji neměli, protože vinice této odrůdy pomrzly. V letošním roce byla úroda nízká, proto je tohoto vínka pouze menší šarže. Jedná se o typově lehčí Tramín.

Chardonnay, PS 2015, suché
Momentálně nejstarší bílé víno v prodeji, hlavně z důvodu, že se jedná o lehce barikové víno. Polovina vína ležela v nerezu, druhá polovina v dřevěném sudu, poté byly obě poloviny zceleny. Stopy práce dřeva jsou ve víně lehce patrné. Víno s potenciálem, jedná se o úplně jiný styl vína, než byly předchozí vzorky. Technologie výroby vína se dřevem je pro víno velmi prospěšná, neboť prodlužuje jeho životnost. Látky, které se při ležení ze sudů dostávají, víno přírodním způsobem stabilizují. K prodeji zůstává cca 400 láhví a již je pomalu připravován další ročník 2016.

Svatovavřinecké V.O.C. 2015, suché
Označení VOC Modré hory garantuje původ a nejvyšší kvalitu vína typického pro danou oblast. Hrozny pocházejí z redukované sklizně a výsledné víno je pod přísnou kontrolou samotných vinařů. Víno zrálo 18 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má jiskrnou lehce naleželou rubínovou barvu. V příjemné vůni zaujmou čisté ovocné tóny postupně přecházející do švestek, povidel a lesního ovoce. Chuť je hebká, ovocito-smetanová s hladkou kyselinkou a příjemnou tříslovinou v závěru.

Dornfelder, PS 2016, suché
Barva je temná, inkoustově tmavá. Vůně je intenzivní, komplexní s ovocnými tóny. Postupně se objevují sušené trnky, povidla, přezrálé černé třešně a višně. V chuti je víno suché, lahodné a kulaté. Ve šťavnaté dochuti dominují příjemné třísloviny v kombinaci s kompotovou šťávou a marmeládou. Mohutné víno se hodí ke zvěřině i hovězímu, vyzkoušejte s flank steakem na bukových hoblinách.

Cabernet Moravia, PS 2016, suché
Barva vína je tmavě červená s fialovými odlesky. Jemná vůně s nádechem rybízu, zralého červeného ovoce a vanilky. Chuť je plná, s výraznou tříslovinou v závěru. Kříženec odrůd Cabernet Franc x Zweigeltrebe, pocházející z hroznů, vypěstovaných ve Velkopavlovické podoblasti, v obci Vrbice, trati Krátký.

Cabernet Sauvignon, VZH 2015, suché
2 roky leželo víno ve větším množství malých barikových sudů o objemu 225 l, v kombinaci nových a starších – i desetiletých. Díky tomu, že každý sud má svůj vývoj, přenáší se do vína z každého sudu jiné množství vanilkových nebo kouřových tónů. Dřevěné tóny tohoto vína proto nejsou tak agresivní. Toto víno se bude prodávat zhruba ještě půl roku, poté ho vystřídá ročník 2016. Surovina byla sklízená začátkem listopadu a do sudů jde vždy jako tříslové, mohutné víno s nízkou kyselinou. Lehčí víno by v sudu neobstálo, musí se zde ukládat pouze vína strukturovaná. Hrozny této odrůdy nejsou moc vhodné k jídlu, jsou malinké, s hrubší slupkou a pecičkami. První půl rok je víno díky tříslovinám téměř nepitelné. Velmi vhodné víno ke steakům.

Cuvée Horák červené, ZNÁM. 2015, suché
Cuvée složeno z odrůd: 70 % Cabernet Sauvignon, 30 % Dornfelder. Víno oceněné stříbrnou medailí v Paříži 2017. Cuvée víno vyrábějí Horákovi jen při výjimečných ročnících. Zrálo v 600litrových nových barikových sudech. Zatím byl naláhvován teprve 1. sud, ze kterého pochází i toto víno. Zbytek se teprve bude láhvovat. Jedná se o vynikající dlouhověké víno.


Závěrečné hlasování o 3 nejlepší vína dopadlo následovně:

1. Rosé Horák, PS 2017, polosuché
2. Cuvée Horák červené, ZNÁM. 2015, suché
3. Svatovavřinecké V.O.C. 2015, suché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Oceněná vína z Vinařství PRCHAL

Právě jsme obdrželi seznam vynikajících soutěžních výsledků vín z Vinařství Prchal, která naleznete i v naší nabídce. Výborná vína ročníku 2017, která jsme měli možnost ochutnat 25. 5. 2018 v našem degustačním sklípku, se zúčastnila soutěží nejen v ČR, ale také v Rakousku. Přehled vín a jejich ocenění naleznete v přiložené tabulce....
Zobrazit celý článek

Degustace 25. 05. 2018 Vinařství Prchal

25. 5. 2018 se ve Vinostylu konala další z řady degustací. Navštívit a představit svou produkci vín nám přijel p. Rudolf Prchal. Se svým bratrem vlastní malé rodinné vinařství, o které se starají pouze sami dva. Do budoucna by byl p. Prchal velmi rád, kdyby se vinařině věnovala jeho dcera, která do tajů vinařství začíná pomalu pronikat také.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Veverka Libor - VINAŘSTVÍ - Sortiment tohoto rodinného vinařství, tvoří z větší části vína suchá, ale u odrůd které dosahují vysoké vyzrálosti hroznů, zachovávají příjemný zbytek přírodního hroznového cukru.Arnaud Francie - Společnost Arnaud byla založena v roce 1950, v Limousin (Aixe sur Vienne). Tento rodinný podnik se zabývá tradiční výrobou paštik a konzervovaného masa.Je moderní, dynamickou společností na evropském trhu a může se pochlubit kvalitními a originálními výroFamilia Schroeder - Vinařství postavené v náročných technologických standartech a vinice o rozloze 135 hektarů, na kterých jsou pěstovány různé odrůdy, jako jsou Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Torrontés a Chardonnay, byly navrženy tak, aby uAlexandre Relvas - Poměrně mladé, ale velmi perspektivní vinařství, nacházející se v oblasti Alentejo v Portugalsku. Vlastní přes 100 ha vinic v jižní části (oblast Alantejano) a dalších 200 ha vinic má smluvně zavázáno s místními pěstiteli. Sorelle Bronca - Vinařství Sorelle Bronca, patří mezi nejlepší producenty prosecca na světě. Jejich vinice se nachází mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v BenátskuHrabal - VINAŘSTVÍ - Jednoho podzimního dne se u láhve výtečného Veltlínu bratři Stanislav a Miroslav Hrabalovi rozhodli obnovit výrobu a prodej vín. Oprášili tak dlouho trvající tradici zpracování vína rodinou Hrabalových, kterou kdysi v roce 1966 zakládal otec Vác. Hrabal.VacuVin - Nizozemská firma International Innovation Compane se značkou Vacu Vin přináší do našeho sortimentu brilantní a jednoduché nápady.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné