Degustace 25. 05. 2018 Vinařství Prchal

Publikováno: 1.6.2018

25. 5. 2018 se ve Vinostylu konala další z řady degustací. Navštívit a představit svou produkci vín nám přijel p. Rudolf Prchal. Se svým bratrem vlastní malé rodinné vinařství, o které se starají pouze sami dva. Do budoucna by byl p. Prchal velmi rád, kdyby se vinařině věnovala jeho dcera, která do tajů vinařství začíná pomalu pronikat také. Roční produkce láhvových vín se pomalu každým rokem navyšuje, od počínajících cca 5 000 láhví před zhruba 5 lety, až po současných 15 000-18 000 láhví. Šarže u vín se pohybují od 1 300 – 1 500 láhví od každé odrůdy. Dle slov pana vinaře mají s bratrem nastaven maximální strop objemu produkce, který určitě překračovat nechtějí. Zastává názor, že při neustálém navyšování množství vyráběného vína by mohli ztratit osobní kontakt s koncovými zákazníky, o který určitě přijít nechtějí, nehledě na to, že by takovým nárůstem mohla utrpět kvalita jimi produkovaných vín. P. Prchal žije v Hustopečích, kam se přestěhoval z Nikolčic, kde má v malé, bývalé zemědělské usedlosti vinařství své současné sídlo. Pokud vyjdou optimistické záměry pánů Prchalů, zprovozní se zde příští rok také malé ubytování pro příznivce jejich vín. Nikolčice jsou ideální oblastí pro milovníky cyklistiky, kteří si až tak nepotrpí na rovinatý terén a rádi vyráží do kopečků a teras. V těchto místech, odkud pochází většina hroznů pro výrobu vín, se naskýtají nádherné výhledy do okolí, na jezera a osluněné kotle vinic. Převážnou část suroviny nakupuje vinařství od družstva v Nikolčicích, které dotyčné terasy s vinicemi obstarává. Veškeré záležitosti týkající se vinic má na starosti jako vinohradník bratr p. Rudolfa Prchala. Ročník 2017 byl z pohledu vinaře docela komplikovaný, podobný jako ročník 2014. Nejideálnějším počasím pro vinnou révu je totiž slunný podzim, s vyváženým deštěm. V ročníku 2017 bylo sice celé léto slunné, bohužel na podzim přišly 2 vlny dešťů, kdy první vlna přinesla očekávané ovlažení, bohužel při té druhé vlně začalo hrozit, že hrozny napadne hniloba. Díky tomu se musely některé odrůdy sbírat o trošku dříve, příkladem je právě 1. vzorek Ryzlink vlašský.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2017
Surovina pro výrobu tohoto vína nepochází z Nikolčic, ale pochází z tratě Išperky, umístěné ve Velkých Pavlovicích. Jedná se o svěží víno, které je krásně zpracované. Kyseliny i cukry jsou v ideálním poměru. Ve vůni můžeme cítit paradoxně tropické plody, s jemnými tóny lípy, které nejsou pro Ryzlink vlašský až tak typické.

Kerner, pozdní sběr, 2017
Odrůda, která je křížencem Ryzlinku rýnského a Trolínského. Vznikla v Německu cca v roce 1936. Nejedná se o mladou odrůdu, přesto je velmi málo rozšířená. Dle názoru p. Prchala téměř každé křížení s Ryzlinkem rýnským dopadlo vždy dobře, takže je příznivcem odrůd, vzniklých křížením právě s RR. Jedná se o velmi svěží, freshové vínko. Hrozny k výrobě pocházejí z tratě Mladý v Šitbořicích.

Veltlínské zelené, pozdní sběr, 2017
Přestože někteří považují Veltlínské zelené za okrajovější odrůdu, toto víno všem degustujících velmi chutnalo. Hrozny pocházejí ze Šitbořic, ne však z tratě Mladý, ale z vinohradu starého 35-40 let, který je ještě z dřívějších dob vedený tzv. „na záclonu“. U této odrůdy zmínil p. Prchal dva typy – 1. je ovocně-medový a 2. klon je kořenitý – ve svém mládí vykazující až grepové tóny. Grepové tóny později při zrání vymizí a zůstává, stejně jako u tohoto vzorku, kořenitý nádech. Šarže tohoto vína čítá cca 1 500 láhví.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr, 2017
Hrozny pro výrobu tohoto vína pochází ze stejné vinice jako v loňském roce, kdy Ryzlink rýnský vykazoval lehce meruňkové tóny. V jistém smyslu je dle názoru p. Prchala RR složitější odrůda, která nemá ráda velké deště. Pokud jsou hrozny dešti vystaveny déle, dokáží během 2 dnů zhnědnout a začínají hnít. Víno tohoto ročníku pochází z viniční trati Zece. Víno je šťavnaté a velmi lehce voní.

Sauvignon, pozdní sběr, 2017
Láhev tohoto vína je opatřena novou etiketou, která je dle názoru p. Prchala „čistší“. Většina informací, které zákazník hledá je umístěná na zadní straně, tak aby přední část působila co nejjednodušeji. Stejným trendem se vyvíjí také označení láhví vinařství v zahraničí a to zejména z toho důvodu, aby si každý klient na první pohled poznal právě dle přední etikety to „své“ víno. Nové označení láhví Vinařství Prchal je na kvalitnějším papíře, který obsahuje také bavlněná vlákna. Mimo jiné zmínil p. Prchal také skutečnost, že na láhvích již nebudou uváděny jejich analytické hodnoty. Hrozny pro výrobu tohoto vína byly vypěstovány v Šitbořicích, na viniční trati Mladý. U tohoto vína nenajdeme primární bezovou aromatiku, která se u Sauvignonu hledá, za to je možné identifikovat ovocné-angreštové tóny s lehkou mineralitou. Víno má vynikající extrakt, a i když se jedná o víno suché, je mohutnější.

Frankovka ROSÉ, pozdní sběr, 2017
Růžové víno, které pochází z vlastního vinohradu bratra p. Prchala, z Bořetic - viniční trati Čtvrtě. Vinice je stará cca 30-35 let. Víno, které má v příjemné symbióze cukr i kyseliny je vhodné právě na toto roční období a vykazuje příjemné tóny na pomezí jahod a malin. P. Prchal zastává názor, že rosé vína by se měla vypít do 3 let, protože pak se u nich začíná projevovat lahvová zralost a ustupuje atraktivní ovocný a svěží charakter.

Rulandské bílé, pozdní sběr, 2017
Hrozny této odrůdy pocházejí z teras starého vinohradu v Nikolčicích, jehož výnosy již nejsou velmi vysoké, naproti tomu dokáže takto stará vinice z půdy dostat látky, které mladé vinice vytáhnout nedokáží. Víno jednoznačně vykazuje tóny tropického ovoce s máslovo-krémovým charakterem, který je jasně patrný v delší dochuti.

Pálava, pozdní sběr, 2017
V souvislosti s touto odrůdou zmínil p. Prchal problém prodeje Pálavy z rádoby sudů do PET láhví. Dle jeho slov málokterý pěstitel nebo vinař má této odrůdy takové množství, aby mu nebylo líto ji prodávat jen jako „sudovku“. Mnohdy taková „Pálava“ nemá s opravdovou Pálavou nic společného. Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sklizeny v Šitbořicích, z trati Mladý. Vinice je mladá cca 6 let, ale přesto můžeme v tomto vínku zaznamenat stopy kořenitého Tramínu v kombinaci s lehkým nádechem pomeranče.

Rulandské šedé, výběr z hroznů, 2017
Po Pálavě jsme si vypláchli skleničky vodou, a zvědavě očekávali vzorek Rulandského šedého, jehož hrozny byly při sběru vystaveny působení botrytických kvasinek. Tato odrůda, pokud je napadena ušlechtilou plísní, koncentrují se v jejich hroznech cukry, víno získá na medovosti a je díky botrytidě opravdu vynikající. Víno je naláhvováno teprve měsíc a hrozny k výrobě byly vypěstovány v Nikolčicích, na vinařské trati Zece. Víno se pyšní 3 zlatými medailemi z významných vinařských soutěží.

Hibernal, výběr z hroznů, 2017
Mohutné a zajímavé víno, které upoutá zlatavou barvou se zelenkavými odlesky. Ve vůni dominuje zralá broskev s nektarinkou doplněná vůní kvetoucího černého bezu a lipového medu. Víno je v chuti příjemně kulaté a plné, nádherně se v ní doplňují zbytkový cukr se šťavnatou kyselinou. Excelentní víno, vhodné k ochutnávání, na které budou ústa dlouho vzpomínat. Úspěšné vínko, které se pyšní 3 zlatými medailemi, získanými na letošních vinařských soutěžích.

Dornfelder, pozdní sběr, 2017
Víno  se sytě fialovou barvu s tmavými okraji, v jehož vůni nalezneme směs zralého lesního bobulového ovoce, třešní, bílého pepře a máty. Chuť je sametově hladká s ovocnými tóny, které přechází do marmeládovosti. V dochuti příjemně překvapí nasládlá tříslovina. Prvotní mikrooxidace probíhá v otevřených kádích. Jedná se o čerstvě naláhvované víno-cca 1 měsíc, takže jeho případné kostrbatější nuance se ležením na láhvi v pořádku upraví. V budoucnu by i p. Prchal rád ukládal červená vína do sudů.

Merlot, výběr z hroznů, 2017
Hrozny pocházejí z Velkých Pavlovic, trati Nadzahrady, kterou v loňském roce postihly silné mrazy. Přestože byla vinice poznamenaná, dala v letošním roce alespoň menší úrodu Merlotu. Víno má temně rubínovou barvu s tmavými okraji. Ve velmi osobité vůni nalezneme směs zralého lesního bobulového ovoce, třešní a sušených švestek. Chuť je velmi silná a dlouhá s ovocnými tóny, které mohou přecházet až k hořké čokoládě. V dochuti příjemně překvapí mohutná nasládlá tříslovina.  

Hlasování degustujících o 3 nejlepší vína večera dopadlo takto:

1. Sauvignon, pozdní sběr, 2017 (suché)

2. Frankovka ROSÉ, pozdní sběr, 2017 (suché)

3. Merlot, výběr z hroznů, 2017 (suché) + Rulandské bílé, pozdní sběr, 2017 (polosuché)

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 11. 05. 2018 Vinařství Konečný

Další páteční degustací v naší vinotéce, byla ochutnávka vín z produkce Vinařství Konečný, která nám přijel představit jeho majitel, pocházející z Čejkovic. V této obci má vinařství p. Stanislava Konečného, které bylo založeno jeho otcem v roce 1993, také své sídlo.
Zobrazit celý článek

VINAŘSTVÍ LAHOFER - AKTUÁLNĚ OCENĚNÁ VÍNA V PRODEJI

Potěšující zprávy přinášíme z Vinařství LAHOFER, jehož vynikající vína získávají jedno ocenění za druhým, ať již na vinařských akcích České republiky, Slovenska nebo v Americe. Krásné medaile vín, která naleznete i v naši nabídce, byly dovezeny z Vinařských Litoměřic, Great American I.W.C New Yorku a Vinných trhů Pezinok.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Víno z Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje. Válka Karel - VINAŘSTVÍ - Od roku 1991 urazili majitelé vinařství malý kus dlouhé cesty. Začínali s malým vinohradem na vlastní půdě a sklepem s několika sudy.Veuve Clicquot - V roce 1772 založil Philippe Clicquot podnik na výrobu vína se jménem Clicquot. Jeho syn François, který rodinný podnik převzal, se v roce 1798 oženil s Barbe Nicole Ponsardin. Baloun - VINAŘSTVÍ - Radomil Baloun pochází z vinařského rodu ve Velkých Bílovicích, kde jeho předkové vinařili po mnoho generací. Narodil se 9. září 1959 ve Valticích, základní školu navštěvoval ve Velkých Bílovicích. Špalek - VINAŘSTVÍ - Vinařství Špalek je rodinným vinařstvím, které od roku 1970 vede František Špalek, syn Josefa Špalka, který do Nového Šaldorfa přišel v roce 1945 z Valašska. Skutečný rozvoj zažilo vinařství až po roce 1989, kdy stát konečně povolil soukromě podnikat. Skovin - Vinný sklep Skovin AD Skopje byl založen roku 1979, jako nástupce staleté tradice produkce kvalitního vína v oblasti Makedonie. Santa Ema - V roce 1917 opustil Pedro Pavone-Voglino svoji rodnou Itálii, vinnou oblast v Piamonte a vydal se na dlouhou cestu do „nového světa“. Jeho odhodlání ho dovedlo až do Chile a umožnilo mu tak poznat krásu a jedinečnost údolí Maipo. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné