Degustace 19. 2. 2016 Vinařství Hradil

Publikováno: 14.3.2016

Dne 19. 2. 2016 se konala v našem degustačním sklepě první letošní ochutnávka vín. Dlouhou řadu letošních degustací započal oblíbený vinař pan Lukáš Hradil, který je majitelem VINAŘSTVÍ HRADIL. Pan vinař a jeho vína jsou mezi našimi degustátory velmi oblíbeni, a proto není divu, že byly lístky na tuto první ochutnávku vín téměř ihned vyprodány. Celý průběh večera a degustace se nesl ve velmi příjemném duchu, pan Hradil nás nejen bavil svým humorem, ale také profesionálně přednášel zajímavosti, spojené s pěstování vinné révy a výrobou vína. Než ovšem přejdeme k samotným vínům, připomeňme si historii a vznik tohoto jedinečného vinařství.

Vinařství Hradil se nachází v Čejkovicích. Jedná se o malé rodinné vinařství, které vznikem navazuje na otce pana Lukáše Hradila - Vojtěcha, který vybudoval sklep a vyráběl sudová vína. Syn Lukáš modernizoval technologii a začal lahvovat. Od roku 2002 se vinařství začíná specializovat na výrobu přívlastkových a speciálních vín. Nejlepším předpokladem pro výrobu vín s nezaměnitelným aroma a chutí jsou jedinečné půdní a klimatické podmínky, nízké zatížení révových keřů, kvalitně prováděné zelené práce a v neposlední řadě probírka hroznů. Zpracování takto sklizených hroznů probíhá v moderně vybaveném technologickém provozu. Vinařství Hradil klade důraz na rychlé a šetrné zpracování. Vína jsou vyráběna metodou řízené fermentace v nerezových tancích a dřevěných dubových sudech typu barrique. Specialitou tohoto vinařství je červené víno Rubinet, které je vyráběno technologií bílého vína bez macerace na slupkách. Rubinet vyrábí toto vinařství jako jediné v ČR.

V rámci této degustace jsme měli možnost ochutnat jedenáct vzorků vín. Z toho šest bílých, jedno rosé a čtyři vína červená. V průběhu degustace nás pan Hradil navnadil na nový rok 2015, který dle jeho slov bude velmi příjemný a máme se na co těšit, o čemž jsme se mohli ihned přesvědčit, protože všechna vína, až na jednu výjimku, byla z ročníku 2015. Pan vinař nás také seznámil například s metodou sur-lie což je metoda zrání vína na jemných kvasničných kalech, kdy se vykvašené víno nestáčí, ale je ponecháno delší dobu na vlastních kvasnicích.

A teď již přejdeme k samotným vínům. Jako první se nám představilo.

Neuburské – Sur-lie, kabinetní 2015, suché – Víno je lehčího, svěžího charakteru. Vůně velmi jemná, připomínající chuť čerstvé broskve s mandlovou dochutí. Víno bylo vyráběno metodou Sur-lie.

  • Alkohol: 12%
  • Zbytkový cukr: 2 g/l
  • Kyseliny: 6,5 g/l

Ryzlink rýnský – Sur-lie, pozní sběr 2015, suché – Svěží vůně čerstvých meruněk pozvolna přechází do aroma meruňkové marmelády, jenž je lehce podbarveno stopami sušených lipových květů a medoviny. V chuti se projeví nazrálé a kořeněné víno s pikantní kyselinkou, zaujme nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem.

  • Alkohol:12%
  • Zbytkový cukr: 11,7 g/l
  • Kyseliny: 6,9 g/l

Rulandské bílé, pozdní sběr 2015, suché – Toto víno zrající čtyři měsíce v akátových sudech bez opálení Vás mile překvapí rozmanitostí vůní, z nichž vyniká hruška máslovka a čerstvé mandle. V chuti můžeme cítit sladké dřevité tříslo.

  • Alkohol: 12,5%
  • Zbytkový cukr: 1 g/l
  • Kyselina: 5,7 g/l

Sauvignon blanc, pozdní sběr 2015, suché – Ve vůni najdeme převážně květ černého bezu s vyzrálým angreštem a černým rybízem. Chuť je plná vyvážená s harmonickou dochutí.

  • Zbytkový cukr: 3,8 g/l
  • Kyseliny: 6,4 g/l
  • Alkohol: 13%

Rulandské šedé, výběr z hroznů 2015, polosuché – Rulandské šedé Vás okouzlí vůní exotického ovoce, zvláště pak vůní fíkových plodů. V chuti pak najdete plnost a vyzrálost hroznů.

  • Zbytkový cukr: 8,5g/l
  • Kyselina: 5,7 g/l
  • Alkohol: 12%

Cuvée Davis rosé, pozdní sběr 2015, suché – Toto svěží růžové víno je vyrobeno ze 70% ZW a 30% AND. Romantické víno pro letní večery s vůní převážně lesních malin a ostružin. V chuti najdete smetanovo-jogurtové tóny.

  • Zbytkový cukr: 5,8 g/l
  • Kyselina: 5,5 g/l
  • Alkohol: 12%

Pálava, výběr z hroznů 2015, polosladké – Toto víno osloví ctitele hutnějších a vzletných vín bohatostí aromatického a chuťového projevu. Ve vůni limetky a červená čajová růže. Chuť je plná, vyvážená s medovým zbytkovým cukrem.

  • Alkohol: 12%
  • Zbytkový cukr: 20 g/l
  • Kyselina: 6,8 g/l

Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché – Barva je hustá a sytá, intenzivní, tmavě granátová s fialovými odlesky. Vůně je intenzivní, komplexní. Objevíte zde sušené trnky, povidla, přezrálé černé třešně a višně. Chuť vína je lahodná, kulatá. Šťavnaté chuti dominují příjemné třísloviny v kombinaci s marmeládovými tóny.

  • Alkohol: 12,5%
  • Zbytkový cukr: 2,5 g/l
  • Kyselina: 5 g/l

Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2015, suché – Víno je tmavě červené barvy s výraznou vůní černého rybízu. Chuť je harmonická, kořenitá, s tóny čerstvě pražené kávy. s vyzrálým ale jemným tříslem. Vhodné k tmavým masům a zvěřině.

Cuvée Hradil, výběr z hroznů 2011, suché – Víno je vlajkovou lodí vinařství pana Hradila. Cuvée Hradil vzniklo kupáží odrůd 70% Rulandské modré a 30% Cabernet Sauvignon. Víno zrálo 15 měsíců na francouzkých dubových sudech středního výpalu Seguin Moreau a Nadalie ( 80% první plnění, 20% druhé plnění). Granátová barva s rezivými okraji je doprovázená vůní sušených švestek, vanilky, čokolády a kávy. Chuť vína je nazrálá umocněná vyzrálými tříslovinami a kávovou dochutí.

  • Zbytkový cukr: 0,7g/l
  • Kyseliny: 4,8g/l
  • Alkohol: 13,5 %

Rubinet, MZV 2015, polosladké – Rubinet - barvířka vznikla křížením (Revolta x Alilbernet) x André. Jako jediní v ČR ji zpracováváme metodou bílého vína bez macerace na slupkách. Záměrně je zde ponechán zbytkový cukr. Díky tomuto zpracování dostává Rubinet neobyčejné aroma i chuť mléčné čokolády a karamelu. Víno svou originalitou se hodí k běžnému pití,ale hlavně k čokoládovým dezertům.

  • Zbytkový cukr: 18g/l
  • Kyselina: 6g/l
  • Alkohol: 13%

A jako již tradičně jsme hlasovali o třech nejlepších vínech večera. Nebylo to vůbec lehké rozhodování, dá se říct, že našim degustátorům nestačily hlasy.

1. Sauvignon blanc, pozdní sběr 2015, suché

2. Dornfelder, pozdní sběr 2015, suché

3. Neuburské – Sur-lie, kabinetní 2015, suché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Úspěchy vinařství Vinselekt Michlovský

Jak jistě všichni víte, vinařství Vinselekt Michlovský patří mezi nejvýznamnější vinařství České republiky. A k tomu se vážou i úspěchy, kterých toto vinařství dosáhlo. Vína produkovaná vinařstvím Vinselekt Michlovský se pravidelně umisťují v Salonu vín České republiky. A to již od vzniku vinařství.
Zobrazit celý článek

Vinařství Weingut Greszta - moselská vína z okolí Kröv

Vážení zákazníci, jelikož pro Vás připravujeme degustaci moselských Ryzlinků pocházejících z německého vinařství Weingut Greszta. Pojďme si toto nové vinařství představit.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Lahofer - VINAŘSTVÍ - Jméno Lahofer je dnes součástí názvu nejen Vinařství LAHOFER, ale i dalších propojených firem pojmenovaných Hotel LAHOFER a Vinice LAHOFER.Alexandre Relvas - Poměrně mladé, ale velmi perspektivní vinařství, nacházející se v oblasti Alentejo v Portugalsku. Vlastní přes 100 ha vinic v jižní části (oblast Alantejano) a dalších 200 ha vinic má smluvně zavázáno s místními pěstiteli. Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Philco - Společnost PHILCO, se po dlouhých letech vrátila na evropský trh s novinkami, mezi které patří také moderní chladící vinotéky a vitríny, určené k péči o láhve vína. Can Bech - Společnost Can Bech je rodinnou společností, která od roku 1981 uvádí na trh pochutiny k sýrům, marmelády, omáčky a chutneys, kandované konzervované ovoce, confitury a další.Plaimont Producteurs - Historie společnosti sahá do roku 1979, kdy se spojili tři hospodářská družstva Plaisance, Aignan a Saint-Mont a zřídili jednotnou skupinu družstev a vinic s názvem Plaimont Producteurs. Sp...Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné