Degustace 26. 09. 2014 Vinařství Stanislav Konečný

Publikováno: 2.10.2014

V pátek 26. 9. 2014 jsme v našem degustačním sklípku přivítali pana Stanislava Konečného, majitele vinařství Konečný, sídlící ve vinařské oblasti Čejkovice. Úvodem nás pan Konečný provedl historií vinařství Konečný, která sahá do roku 1993, kdy ho založil jeho otec. Ten se v té době zabýval pouze stáčením sudových vín a produkoval zhruba 10 000 l stáčeného vína. Hospodařil na jednom hektaru vinohradu, takže se to, podle pana Konečného ml., dalo považovat za koníček, který přerostl v zaměstnání. Stanislav Konečný vinohrad převzal v roce 2004, po dokončení vinařské školy a začal se věnovat výrobě vín, vhodných k láhování. V současné době se téměř veškerá produkce vín láhvuje a vinařství se snaží, aby 100 % vín byla vína přívlastková. Znamená to, že se do vín nepřidává řepný cukr, jsou jen minimálně sířená a uchovávají si vynikající aromatiku. Vinařství Konečný obhospodařuje celkem 4,5 hektarů vinohradů, což je pro představu 22 000 keřů révy vinné, ze kterých sklidí 50 000 kg hroznů a vyrobí cca 35 000 láhví vína. Bez jakékoliv nadsázky je tak možné konstatovat, že koníček opravdu přerostl v zaměstnání na plný úvazek.

Pan Konečný, jak sám podoktl, zastává ve vinohradu 90 % práce a se zbývajícími 10 % mu vypomáhají rodiče, kteří jsou již v důchodu. Své víno sám zaváží, provádí veškerými degustacemi a řeší také ostatní záležitosti okolo, zejména z důvodu kontroly kvality. Vinařství své rozšiřování neplánuje, snaží se spíše upřednostňovat kvalitu před kvantitou a dále se již jen zlepšovat. V současnosti pěstuje 20 odrůd, 10 červených a 10 bílých. Příkladem jsou: Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Pálava, Hibernal, Merlot… Také se hodně zaměřuje na tzv. Cabernetové odrůdy, jako: Cabernet Savignon, Libernet, Neronet…což je široké portfolio, které, ale současný zákazník vyžaduje. V průběhu degustace nám pan Konečný také přiblížil jeho způsob výroby bílých vín, která vyrábí metodou řízeného kvašení ve velké nádrži. Zde se, jakmile začne mošt kvasit a vzniká z něj tzv. burčák, začne dostatečně chladit, aby se udržela chuť a veškeré cenné látky. Samozřejmě by to nebylo potřeba při množství do cca 200 l, kdy se tak vysoké teploty nedosáhne. Poté také promluvil o umírněném použití kvasinek, umírněném proto, aby se vyvaroval ovlivnění chuti a vůně daného vína. Ve svém vinařství dává přednost výrobě vín, která si sebou nesou, co nejvíce přirozenosti. Na dnešní degustaci pan Konečný přivezl dvanáct vzorků.

Jako první se nám představilo:

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché, které je, jak sám pan Konečný podoktl, základní moravské víno. Je to odrůda, kterou najdete v téměř každém sklepě. Pěstuje se jak na Moravě, tak na Slovensku, Maďarsku, Rakousku a částečně v Německu. Podle pana Konečného bývá Veltlín bohužel brán jako mírně hanebný název, ale pokud se udělá čistě s menší zátěží keře, což sám dělá. Mohou hrozny dosáhnout přívlastkového stavu, což je kabinet nebo pozdní sběr.

Barva: Zelenožlutá.

Vůně: Intenzivní s tóny žlutého melounu.

Chuť: Jemná, hořko-mandlová, doplňující se s exotickým ovocem.

Alkohol: 12,82%

Kyseliny: 6,9 g/l

Zbytkový cukr: 1,0 g/l
 

Sylvánské zelené, pozdní sběr 2013, suché: Je odrůdou, která se v současné době ve sklípcích téměř neobjevuje. Nebylo to tak, ale vždy. Ještě před sedmdesáti léty tato odrůda zabírala téměř polovinu bílého výsadku v našich vinicích. Bohužel je to odrůda, která je hodně náročná na údržbu a zelené práce. A právě z důvodů náročnosti na ruční práci, od pěstování tohoto druhu mnoho vinařů upustilo. Dnes je Sylvánů asi 150 hektarů z původních 20 000 hektarů. Pan Konečný také podotkl, že si tuto odrůdu stále drží kvůli její jedinečnosti a taky z důvodů ryze srdečních, a to proto, že je to nejoblíbenější odrůda jeho otce.

Barva: Světle žlutá.

Vůně: Jemná travnatá.

Chuť: V chuti je lehčí s pikantní kyselinkou.

Alkohol: 12,5%

Kyseliny: 6,7 g/l

Zbytkový cukr: 0,8 g/l
 

Rulandské šedé, pozdní sběr 2013, polosuché: Odrůda, která je za posledních 10 let jednou z nejoblíbenějších. Rulandské šedá má neobvyklou vlastnost a to, že i přes jakékoliv zastřihnutí, plodí méně hroznů (1,5 – 2 kg hroznů). A to je přesně takové množství, kdy listy dokáží, přes fotosyntézu, vytvořit do hroznů velké množství cukru, že i když je horší ročník, hrozny stejně vyzrají.

Barva: Zlatavě zelenkavá.

Vůně: Vyzrálé ovoce s tóny rozkvetlé louky.

Chuť: Mohutně extraktivní, nasládlá.

Alkohol: 12,5%

Kyseliny: 6,6 g/l

Zbytkový cukr: 8,4 g/l
 

Tramín červený, pozdní sběr 2013, polosuché: Velmi aromatické víno, které má díky tomu své milovníky, ale i odpůrce. Je to odrůda, která je pro Čejkovice typická, což je dáno hlavně půdou, která je v této oblasti pro tuto odrůdu přívětivá. Pan Konečný také s nadsázkou podoktl, že Tramínu se říká „Ano víno“, protože mu žádná žena neodolá.

Barva: Zlatá.

Vůně: Výrazná medově opojná vůně růží a fialek, kterou doplňuje vanilka a skořice.

Chuť: Jemně kořeněné nasládlé exotické liči v dubovém kabátku.

Alkohol: 12%

Kyseliny: 4,9 g/l

Zbytkový cukr: 7,7 g/l


Hibernal, výběr z hroznů 2013, polosuché: Fenomén dnešní doby, pro pana Konečného stěžejní odrůda. Odrůda pochází z Německa, kde byla vyšlechtěna již v roce 1944. Je to kříženec odrůd Ryzlink rýnský a Siebel.

Barva: Nažloutlá.

Vůně: Černý rybíz, angrešt, červený pomeranč, grapefruit.

Chuť: Hutné, lehce kořenité s příjemným zbytkovým cukrem.

Alkohol: 13%

Kyseliny: 8,4 g/l

Zbytkový cukr: 10,4 g/l

 

Pálava, výběr z hroznů 2013, sladké: Jedno z nejprodávanějších vín poslední doby. Víno je vhodné i pro střednědobou archivaci. Velni sladké s příjemným kořeněným aromatem.

Barva: Velmi výrazná nažloutlá barva.

Vůně: Atraktivní kořeněná.

Chuť: Rozkvetlé růže.

Alkohol: 12%

Kyseliny: 4,7 g/l

Zbytkový cukr: 51,4 g/l

 

Dornfelder, pozdní sběr 2013, suché: Odrůda vyšlechtěna v roce 1955 v Německu, aby ukojila tehdejší poptávku po červeném víně. Odrůda velmi podobná Modrému Portugalu, která je ovšem odolnější.

Barva: Tmavá granátová.

Vůně: Ovocný tón třešní.

Chuť: Výrazná chuť kompotované třešně ve vanilkově-mléčně čokoládovém kabátku.

Alkohol: 12,06%

Kyseliny: 4,6 g/l

Zbytkový cukr: 0,5 g/l

 

Neronet, pozdní sběr 2013, suché: Takzvaná barvířka, odrůda, která má přemíru barviva. Problémová odrůda, která téměř vůbec nedozrává. Toto konkrétní víno bylo sbíráno až v listopadu, aby hrozny trochu seschly. Hutné, plné víno, které působí těžce i přes 12% alkoholu.

Barva: Sytá černočervená.

Vůně: Kompotované borůvky v čokoládové polevě.

Chuť: Hutné, hebce sametové po brusinkách, plodech černého bezu a koření.

Kyseliny: 4,8 g/l

Alkohol: 12,39%

Zbytkový cukr: 1,7 g/l

 

Zweigeltrebe, jakostní 2013, polosuché: Z odrůdy se často vyrábějí i rosé, technologie výroby často vyžaduje pouze několikahodinovou maceraci, okamžité lisování a výrobu přísně reduktivní metodou pro zachování kvality, barvy a svěžesti.

Barva: Silně granátová.

Vůně: Plná extraktivní.

Chuť: Přezrálé višně, tóny ostružin a mletých ořechů.

Alkohol: 12%

Kyseliny: 5,6 g/l

Zbytkový cukr: 10,6 g/l

 

Merlot, výběr z hroznů 2011, polosuché: Velmi stará odrůda, pocházející z Francie. Toto konkrétní víno leželo rok a půl v barikových sudech. Víno vyniká hebkou vláčností a velmi příjemným zbytkovým cukrem.

Barva: Tmavě rubínová až granátová.

Vůně: Černé třešně či kompot, doplňována vůní švestek a fíků.

Alkohol: 13%

Kyseliny: 7,5 g/l

Zbytkový cukr: 14,8 g/l

 

Forte Blanc, 2011: Likérové fortifikované víno. Fortifikované víno neboli dolihované víno, vzniká u likérových vín přídavkem vinného destilátu do moštu. Pan Konečný se výrobou těchto vín zabývá již 16 let, už od doby, kdy nastoupil na vinařskou školu. Toto konkrétní víno leželo 24 měsíců v sudu. Není sířeno ani filtrováno.

Barva: Zlatá.

Vůně: Lze v něm cítit kandované či sušené ovoce.

Alkohol: 18,7%

Kyseliny: Neměří se.

 

Forte Wine, 2008: Likérové fortifikované víno. Fortifikované víno neboli dolihované víno, vzniká u likérových vín přídavkem vinného destilátu do moštu. Toto konkrétní víno leželo čtyři roky v sudech a v láhvích další rok a půl. Není sířeno ani filtrováno.

Barva: Rubínově červená.

Alkohol: 18,7%

Kyseliny: Neměří se.

 

Tradičně, jako na každé naší degustaci se na konci hlasovalo o nejlepší víno dne. A dopadlo to takto:

1. místo: Forte Wine, červené, 2008…Rulandské šedé, 2013.

2. místo: Forte Wine, bílé, 2011.

3. místo: Tramín červený, 2013.

Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE

Sdílet na Facebooku


Zpět

Historie pěstování vín na území jižní Moravy

Počátky pěstování vinné révy na jižní Moravě začínají již za vlády císaře Proba ve 2. století. Víně se začalo hojně pěstovat hlavně z hygienických důvodů, tedy můžeme říci, že pití vína bylo bezpečnější než pit...
Zobrazit celý článek

Víno a sýr je ideální společník

Sýr a víno mají jedno společné, jsou to přírodní produkty s blízkými výrobními postupy, jsou pečlivě ošetřované a co je nejdůležitější i společně konzumované. Sklenice vína z vinostylu, s ní kousek sýra to je představ...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Štěpán Maňák - VINAŘSTVÍ - Rodinné Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří na 25 hektarech vinic, na třech vinařských tratích s velmi příznivou polohou. Výroba je zaměřena pouze na přívlastková lahvová vína.Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Deluxe - Paštiky patří mezi klasické pokrmy francouzské kuchyně. Jemné masové směsi se připravují z různých druhů masa – nejčastěji z vepřového, drůbežího, králičího a zvěřiny, existují však i rybí či zeleninové varianty. Tesařík - VINAŘSTVÍ - Vinařství hospodaří na 12 hektarech vlastních vinic s počtem sazenic cca 50 000 keřů. Viniční trať Slovenské ve Velkopavlovické podoblasti, která byla vysázená v roce 2002, jim produkuje velmi kvalitní hroznyPlaimont Producteurs - Historie společnosti sahá do roku 1979, kdy se spojili tři hospodářská družstva Plaisance, Aignan a Saint-Mont a zřídili jednotnou skupinu družstev a vinic s názvem Plaimont Producteurs. Sp...Vinopa - VINAŘSTVÍ - Rodinná firma Veselých - Vinařství VINOPA sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice, která se rozprostírá v srdci největší vinařské oblasti s názvem Velkopavlovická.Sedlecká vína - VINAŘSTVÍ - Zemědělské družstvo Sedlec bylo založeno v roce 1950 a navazálo na historickou tradici pěstování vinné révy v Sedleci, kdy první písemná zmínka o zdejších vinicích sahá do roku 1414. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné