Degustace 24. 10. 2014 Vinařství Víno z Kobylí

Publikováno: 29.10.2014

V pátek 24. 10. 2014 jsme v degustačním sklípku naší vinotéky opět přivítali zástupce vinařství. Tentokrát to bylo Vinařství Patria Kobylí, které se prezentuje názvem Víno z Kobylí. Toto vinařství dnes zastupovala paní Martina Redková, jenž v tomto vinařství zastává funkci manažera prodeje. Hned na začátku nás paní Redková upozornila, že není degustátor ani sommelier, že „pouze“ pochází z vinařské rodiny, víno miluje a je vínem tzv. „odkojená“. Samozřejmě i tím, že pracuje ve vinařství, má o víně přehled, ale i přes to požádala všechny přítomné o schovívavost. Také se zmínila, že není zastáncem toho, aby se degustace řídily striktními pravidly, a že víno se má vychutnávat a prochutnávat.

I přes svou počáteční nervozitu dokázala paní Redková naše degustátory zaujmout a myslím si, že důvěru vinařství, které reprezentuje, nezklamala a zhostila se své úlohy s náležitou úctou a umem.

Než přejdeme k vínům tak si povíme něco o samotném vinařství… Vinařství Víno z Kobylí hledejte ve Velkopavlovické vinařské podoblasti jihovýchodní Moravy. Vinná réva se na území Kobylí pěstuje již osm set let. Už tehdy se teplomilné rostlině dařilo na zdejších slunných stráních obrácených k jihovýchodu a jihozápadu. Na současné ploše 152 hektarů pěstují nejtradičnější odrůdy jako například Frankovka, Tramín nebo Modrý Portugal. Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. S roční produkcí 700 000 lahví se Patria Kobylí stala jedním z významných tuzemských výrobců vína. Z hroznů jejich vinic vznikají díky trpělivosti milovníků vinné révy aromatická a jedinečná jakostní odrůdová vína, vína s přívlastkem, archivní a ročníková vína.

Během degustace nás paní Redková provedla způsobem pěstování a rozložením vinic jejich vinařství. Mluvila o letošním roce, který je pro vinaře velmi nepříznivý, díky dešťům, které pustošily Jižní Moravu. Také se zmínila historii odrůd, které nám přijela představit a neopomněla atmosféru degustace okořenit bájemi o vzniku vína.

Jedna z pověstí o vzniku vína, kterou paní Redková zmínila, líčí putování mladého Dionýsa na daleký ostrov Naxos. Cesta byla dlouhá, v poledním žáru vyčerpávající, a tak nebylo divu, že se brzy unavil. Ulehl do stínu tamaryšku a sotva se trošku probral z únavy, uviděl u svých nohou podivuhodnou rostlinku. Nedovedl ji určit, on, který absolvoval tolik lekcí z botaniky u tety Chlóridy, a proto ji vzal s sebou v přesvědčení, že ji donese na Naxos. Ale to byste nesměli znát Lykúrga, který odedávna Dionýsa nenáviděl a dokonce ho neuznával za boha. Aby se Dionýsovi pomstil, začal rozpalovat sluneční paprsky tak, že se musel Dionýsos poohlédnout po nějaké schránce, aby rostlinku ukryl. U cesty, po níž kráčel do města Naxu, našel dutou ptačí kost a do ní rostlinu uložil. To Lykúrga popudilo ještě víc. Vdechl proto rostline nadpřirozenou vegetační schopnost. Rostlina rostla jako z vody a hrozilo, že se ptačí kost roztrhne. Štěstí však stálo při Dionýsovi, neboť právě včas našel kost lví, ani ta však nestačila na dlouho. To už se blížil k městu na Naxu a na jeho okraji objevil Dionýsos v rozpáleném písku velký oslí hnát a v něm rostlinu konečně donesl na místo určení. Když Dionýsos dorazil do města, zasadil rostlinu v zahrádce tety Chlóridy. Vonný květ se brzy změnil v hrozny a vytlačená lahodná šťáva chutnala příjemně. Měla dokonce zvláštní moc: dala pijícímu zapomenout na životní strasti a denní trampoty. Božský nápoj měl však i něco z vlastností těch, jejichž kosti posloužili jako životodárná schránka. Přesvědčil se o tom i sám Dionýsos. Proto prý je člověku po první sklínce vína jako ptáku, po dvou nebo třech číších je silný a odvážný jako lev, po dalších sklenkách však již TROPÍ OSLOVINY.

 

A dost už pověstí, pojďme přejít k samotným vínům. Dnes jsme na degustaci ochutnali dvanáct vzorků a jako první se nám představil…

Muškát moravský MZV, Frizzante Elegant Blanc 2013, suché: Bílé, lehké, svěží víno, které se hodí na večer. Toto víno je vhodné více vychladit, aby se uvolnila chuť a bublinky. Muškát moravský je odrůda, jejíž réví dobře vyzrává, je středně odolná vůči mrazu a její hrozny nemají sklony k hnilobě.

  • Barva: Barva tohoto svěžího perlivého vína je jasná, zelenkavě žlutá.
  • Vůně: Víno má velmi příjemnou vůní připomínající aroma sušených meruněk.
  • Chuť: Svěží perlení zdůrazňuje jiskřivou chuť vína s pikantní kyselinkou a dlouhou muškátovou dochutí.
  • Alkohol: 11,5%

Neuburské, kabinetní 2013, suché: Víno z řady kabinetních vín, Tzv. Letní edice. Lehké, letní víno. Podle paní Redkové dokonce „lehké snídaňové víno“.  Paní Redková také zmínila legendu o vzniku této odrůdy. Tato legenda praví, že réví této odrůdy bylo v šedesátých letech 19. století vyplaveno Dunajem na břeh u Oberarnsdorfu v oblasti Wachau. Réví nalezli místní rybáři a vinaři Christoph Ferstl a Franz Marchendl a vysadili jej v obci Arnsdorf do svých vinic. V roce 1872 vyrobili z první sklizně překvapivě dobré víno…

  • Barva: Víno světle žluté barvy se zelenkavými odlesky.
  • Vůně: Víno je charakteristické svou příjemnou muškátovou vůní a osvěžujícími tóny citrusů.
  • Chuť: Lehká ovocná chuť tohoto kabinetního vína je osvěžená příjemnými kyselinami.
  • Alkohol: 11%
  • Cukr: 7,7 g/l
  • Kyseliny: 7,8 g/l

Cabernet Moravia rosé, Gallery 2013, suché: Rosé z řady Gallery, mladé a čerstvé, nalahvováno asi dva měsíce. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Zweigeltrebe a divoké odrůdy Cabernet Franc. Je to první odrůda kabernetového typu, vyšlechtěná v České republice. Šlechtitelem odrůdy je Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi. Tato odrůda vyžaduje velké nároky na práci, a proto není tak rozšířená.

  • Barva: Víno má krásnou malinově růžovou barvu.
  • Vůně: Vůní připomíná drobné lesní ovoce s nádechem cabernetu.
  • Chuť: V chuti vína se objevuje lahodná šťavnatost lesního ovoce v kombinaci s pikantní kyselinkou a dochutí černého rybízu.
  • Alkohol: 11%
  • Cukr: 5,2 g/l
  • Kyseliny: 6,6 g/l

Veltlínské zelené, výběr z hroznů 2013, polosladké: Toto víno je v, pro Veltlín nezvyklé, polosladké podobě. Odrůda pochází z Rakouska, kde je také hojně pěstována. První, ale nejistá zmínka o této odrůdě pochází z roku 1766. Toto konkrétní víno je hodně vyzrálé a ve vůni lze rozeznat lipový květ a med.

  • Barva: Víno se vyznačuje světle žlutou barvou s jemnými zelenkavými odlesky.
  • Vůně: Vůně připomíná květy lípy s ovocnými podtóny.
  • Chuť: Chuť vína se vyznačuje plností, mírnou kořenitostí a jemně nasládlou dochutí s dlouhou grepovou perzistencí.
  • Alkohol: 11%
  • Cukr: 26,7 g/l
  • Kyseliny: 5,4 g/l

Chardonnay, pozdní sběr 2012, polosladké: Tato odrůda pochází z France z oblasti Burgundska. Hodně moderní odrůda, která je v současné době velmi žádaná. Tato odrůda se přirovnává k odrůdě - Rulandské bílé. Toto konkrétní víno je již vyzrálé a má velmi dobře čitelnou ovocnou chuť i vůni.

  • Barva: Barva vína je zlatožlutá.
  • Vůně: Vůně je široká ovocná.
  • Chuť Chuť je plná příjemně ovocná, jemně nasládlá s příjemnou kyselinkou a dlouhou extraktivní dochutí.
  • Alkohol: 13%
  • Cukr: 22,5 g/l
  • Kyseliny: 6,2 g/l

Sauvignon, výběr z hroznů 2013, polosladké: Mladé víno, které je také nalahvováno asi dva měsíce. Velmi oblíbená odrůda u vinařů. Odrůda pochází z Francie a byla nalezena jako divoké víno. O této odrůdě panuje pověst, že když byl francouzský král Jindřich IV. Navarrský kojencem, tišil pláč dítěte jeho dědeček tím, že mu potíral rty rozetřeným česnekem a máčel mu je vínem z odrůdy Sauvignon. V dospělosti se každopádně král stal velkým vyznavačem právě této odrůdy.

  • Barva: Barva vína je atraktivní zlatožlutá.
  • Vůně: Vůni charakterizují tóny kvítků hluchavky a dobře vyzrálého angreštu.
  • Chuť V chuti tohoto vína je angrešt doplněn o příjemně nasládlé tóny tropického ovoce.
  • Alkohol: 12%
  • Cukr: 21,6 g/l
  • Kyseliny: 8,5 g/l

Tramín červený, pozdní sběr 2012, polosuché: Tramín je odrůda, která je velmi aromatická, sama paní Redková toto víno přirovnávala k parfému. Tramín je však díky své odolnosti vůči mrazu a nemocem velmi populární u vinařů. Odrůda tohoto vína je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy. Původ odrůdy je nejasný a ztrácí se v dávné minulosti.

  • Barva: Barva vína je zlatožlutá až zlatá.
  • Vůně: Vůně je plná, opojná s tóny čajových růží, připomínající i kvetoucí akáty.
  • Chuť: Chuť je velmi plná, extraktivní, kořenitá s dlouhou perzistencí připomínající lékořici a s dochutí akátového medu.
  • Alkohol: 13,5%
  • Cukr: 7,5 g/l
  • Kyseliny: 4,8 g/l

Pálava, výběr z hroznů 2013, sladké: Moderní odrůda, která je v současnosti hodně vysazovaná a žádaná. Tato odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Odrůda byla vyšlechtěna Ing. Josefem Veverkou, který její šlechtění zahájil v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a později v něm pokračoval v Perné. Toto konkrétní víno je velmi příjemné vůně a chuti připomínající zralé banány.

  • Barva: Barva vína je zlatavě žlutá.
  • Vůně: Vůně tohoto vína přináší jemné tramínové tóny v kombinaci s aroma dokonale vyzrálých hroznů.
  • Chuť: Chuť je extraktivní a připomíná zralé banány s příjemně dlouhou nasládlou dochutí.
  • Alkohol: 10%
  • Cukr: 58,7 g/l
  • Kyseliny: 8,8 g/l

Pálava, výběr z bobulí 2011, sladké: U Pálavy se doporučuje doba ležení v lahvi tři roky. Sladké víno kořenité vůně a chuti. Velmi sladké víno, které paní Redková přirovnávala ke slámovým vínům.

  • Barva: Barva vína je zlatožlutá.
  • Vůně: Vůně je svěží, kořenitá s medovými tóny.
  • Chuť: Chuť vína je kořenitá, připomínající banány, podpořená projevem dokonale vyzrálých cibéb.
  • Alkohol: 12,5%
  • Cukr: 70,1 g/l
  • Kyseliny: 6,4 g/l

Zweigeltrebe, Gallery 2011, suché: Odrůda červeného vína, která byla vyšlechtěna v roce 1922 v Rakousku. Velmi známá odrůda, která je oblíbená díky své odolnosti vůči mrazu a chorobám. Paní Redková upozornila, že v jejich vinařství se červené víno dostává na trh až po dvou letech a červená vína zrají v dubových sudech.

  • Barva: Barva vína je tmavě granátová, jiskrná.
  • Vůně: Vůně vína je příjemná, ovocná, s tóny zralých třešní.
  • Chuť: Chuť vína je plná, elegantní, vyvážená s jemnou tříslovinou, příjemně doplněná o jemně dřevité tóny, které víno získalo ležením v dubovém sudu.
  • Alkohol: 13,5%

Cabernet Sauvignon, pozdní sběr 2012, suché: Tato odrůda se řadí mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější červená vína. Pochází patrně z francouzského regionu Bordeaux, kde vznikla s nejvyšší pravděpodobností spontánním křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc. Tuto odrůdu najdete téměř v každé vinařské oblasti. Paní Redková tuto odrůdu nazvala „Mercedesem mezi víny“.

  • Barva: Víno má velmi hlubokou tmavě červenou barvu.
  • Vůně: Vůně tohoto vína je silná, výrazná. Cítíme v ní plnou a těžkou vůni ostružin a černého rybízu se stopami marmelády z lesních plodů.
  • Chuť: V chuti najdeme velmi širokou kompozici lesních plodů. Třísloviny v tomto výrazném víně působí velmi příjemně. V dlouhé dochuti opět cítíme marmeládu z lesních plodů.
  • Alkohol: 12,5%
  • Cukr: 4,2 g/l
  • Kyseliny: 5 g/l

Svatovavřinecké, V.O.C. 2009, suché: Odrůda náleží k širší rodině odrůd Pinot, vznikla patrně ve francouzském regionu Alsasko, spontánním křížením odrůdy Pinot Noir se zatím blíže neurčenou odrůdou. Toto konkrétní víno má krásnou tmavě červenou barvu a ve vůni lze cítit sušené švestky.

  • Barva: Barva vína je tmavě červená s fialovými odlesky.
  • Vůně: Ve vůni připomíná sušené švestky, v chuti můžeme najít ovocné tóny višní a višňového kompotu.
  • Chuť: Víno oslňuje svou plností a povidlovou vůní s příjemnou sametovou dochutí.
  • Alkohol: 12%

 

V. O. C. – Vína originální certifikace – vína, která jsou specifická tím, že hrozny, ze kterých jsou tato vína vyrobena, pocházejí́ výlučně z vinic ležících ve schválených polohách daného regionu. Vinaři sami vyberou vinařské́ trati, které́ jsou pro výrobu VOC nejvhodnější. Tento přísný výběr poloh s originálním půdním složením dává́ vínům jedinečné́ vlastnosti. Do systému VOC jsou zaraženy nejtypičtější odrůdy daného vinařského regionu. Vinaři sami si v rámci sdružení́ vína hodnotí, ověřují původ hroznů a charakter vyráběných vín.

Jako každou degustaci, tak i tentokrát jsme hlasovali o nejlepších vínech a dopadlo to takto:

1. Pálava, výběr z hroznů 2013, sladké

2. Sauvignon, výběr z hroznů 2013, polosladké… Muškát moravský MZV, Frizzante Elegant Blanc 2013, suché

3. Veltlínské zelené, výběr z hroznů 2013, polosladké

Veškerá vína z této degustace naleznete ZDE

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 17. 10. 2014 Vinařství Volařík

V pátek 17. 10. 2014 proběhla v  degustačním sklípku naší vinotéky další z degustací vína. Tentokrát jsme přivítali Vinařství Volařík z Mikulova, v zastoupení panem PhDr. Martinem Procházkou. Vinařství Volařík se oprávn...
Zobrazit celý článek

Degustace 26. 09. 2014 Vinařství Stanislav Konečný

V pátek 26. 9. 2014 jsme v našem degustačním sklípku přivítali pana Stanislava Konečného, majitele vinařství Konečný, sídlící ve vinařské oblasti Čejkovice. Úvodem nás pan Konečný provedl historií vinařství Konečný, kt...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Arnaud Francie - Společnost Arnaud byla založena v roce 1950, v Limousin (Aixe sur Vienne). Tento rodinný podnik se zabývá tradiční výrobou paštik a konzervovaného masa.Je moderní, dynamickou společností na evropském trhu a může se pochlubit kvalitními a originálními výroU Kapličky - VINAŘSTVÍ - Vinařství U kapličky bylo založeno roku 2005 a je zaměřeno na výrobu kvalitních přívlastkových vín z hroznů, vypěstovaných ve vlastních vinicích. Messias - Společnost MESSIAS byla založena v roce 1926 panem Baptistou Messias, který působil jako předseda společnosti až do roku 1973. Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Špalek - VINAŘSTVÍ - Vinařství Špalek je rodinným vinařstvím, které od roku 1970 vede František Špalek, syn Josefa Špalka, který do Nového Šaldorfa přišel v roce 1945 z Valašska. Skutečný rozvoj zažilo vinařství až po roce 1989, kdy stát konečně povolil soukromě podnikat. Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Haier - Chladničky na skladování vína-vinotéky od firmy Haier se svým elegantním vzhledem hodí do kteréhokoli obývacího pokoje i do každé kuchyně. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné