Degustace 29. 03. 2019 Vinařství Vladimír Tetur

Publikováno: 11.4.2019

Příjemný páteční večer 29. 03. 2019 se nesl ve znamení další z řady našich plánovaných degustací. Ochutnali jsme celkem 12 vzorků vín, a to z ročníků 2015, 2016, 2017 a 3 vína z ročníku 2018. Se svými víny nás přijel seznámit p. Vladimír Tetur - majitel stejnojmenného vinařství. Dle vyhodnocení odevzdaných degustačních listin se vína p. Tetura setkala - ostatně jako vždy - s velkým úspěchem. Úvodem pan Tetur shrnul krátce předchozí ročníky vín a vyzdvihl ty současné 2017 a 2018, které jsou dle jeho názoru velmi kvalitní. Novinkou z vinařství p. Tetura je získání zlatých medailí ze Salónu vín 2019, které si zasloužila 3 jeho vína: Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016, Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2015 a Frankovka 2015. Vzhledem k tomu, že se ochutnávky účastnili samí - již ostřílení - degustátoři, posteskl si, že asi není mnoho zajímavostí, které ještě v minulosti nezmínil. Následný průběh degustace však opět ukázal, že jsou jeho obavy zbytečné, protože je nejen výborným průvodcem, ale také dokonalým řečníkem. Jak bývá jeho zvykem, pro milovníky svých vín přiváží na degustaci nemalý počet dárků ve formě láhví. Těmi odměňuje v průběhu ochutnávky účastníky degustace za správné odpovědi - na jím připravené otázky. Tyto měl tentokrát výjimečně i sepsány, neboť se jednalo o dotazy, které degustujícím pokládal poprvé. Díky tomuto zajímavému a příjemnému zpestření, proběhla i další degustace Vinařství Vladimír Tetur ke spokojenosti všech zúčastněných. 

Irsai Oliver, kabinetní 2017, suché
Na předchozích degustacích jsme již pravidelně ochutnávali vínko této odrůdy, ale ze staršího ročníku, takže si můžeme porovnat jejich případné odlišnosti nebo naopak ověřit a pohledat v něm námi oblíbené tóny. Odrůda Irsai Oliver, stejně jako Muškát moravský má vykazovat příjemné aroma každoročně. Řadí se mezi velmi oblíbená vína klientů zaměřujících se právě na voňavé odrůdy. 

Chardonnay, pozdní sběr 2018, polosuché
Velmi dobře pitelná a také oblíbená odrůda, která je i pro vinaře pěstitelsky velmi přívětivá. Ve sklepě se hodí jak do nerezového tanku, do kupáží, tak do barikového sudu, dá se udělat jako suchá i sladká, zkrátka je ideální a variabilní po všech stránkách. Chardonnay patří mezi burgundské odrůdy, stejně jako např. Rulandské bílé. V souvislosti s touto odrůdou zmínil p. Tetur fakt, že nikdy není možné jasně stanovit a určit, jak má která odrůda přesně "vypadat". I když se vinařské kapacity scházejí a snaží se co nejvíce a nejpřesněji odrůdy popisovat, bohužel jsou to vždy jen lidé s vlastní odlišnou senzorikou a vždy se v hodnocení jedná o subjektivní záležitost. 

Muškát moravský, kabinetní 2017, polosladké
Ideální vínko pro konzumenty, kteří si rádi vychutnávají víno, ale nechtějí přitom zažívat "ovíněný" pocit. Díky nižšímu obsahu alkoholu 9,5 % obj. se jedná o lehčí víno. K Muškátu moravskému se hodí nejen výraznější aroma, ale také zbytkový cukr, který ho příjemně doplňuje a dělá z něj velmi "vděčné" víno. Tento Muškát moravský má světle žlutou barvu a v chuti je harmonicky vyvážený. 

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2017, suché
Tato odrůda patří k nejvíce zastoupeným odrůdám vysázeným ve vinohradech, díky čemuž se v minulosti částečně přestala pěstovat. Jedná se o ideální víno do gastronomie, které se výborně snoubí s jídlem. U Veltlínského zeleného si můžeme být v restauracích jisti, že bude vždy v pořádku, narozdíl od jiných odrůd, které mohou být vyrobeny pokaždé jinak. Dalším z významných a podpůrných faktorů pro konzumaci v restauracích je jeho příznivá cena. Chuť vína je suchá, podpořená příjemnou kyselinkou, mile překvapí i příjemná, ovocná vůně s aroma po citrusových plodech. Vínko je světle zelenkavé barvy.

Rulandské šedé, pozdní sběr 2017, polosuché
Odrůda držící se již několik let na špici žebříčku oblíbenosti. Plné, extraktivní víno jantarové barvy, která je výrazná díky způsobu zpracování - KRYOMACERACI. V souvislosti s tímto vínem zmínil p. Tetur, že má radějí "barevná" vína a mívá problém s víny, které barvu nemají téměř žádnou. Pití vína je pro něj také estetickou záležitostí, takže kromě barvy vína je důležitá i čistota skleničky. Ve vůni i chuti můžeme nalézt tóny šťavnaté zralé hrušky, doplněné medovými a karamelovými tóny.  

Frankovka, pozdní sběr 2015, suché
Dle názoru p. Tetura byl ročník 2015 luxusní pro červená vína, ve kterých je možné najít spoustu vyzrálých taninů. Tato Frankovka je zařazena v SALÓNU VÍN 2019 a získala ZLATOU MEDAILI. Po fermentaci v nerezových tancích zraje ve velkých dřevěných sudech o obj. 5000 l. Má rubínovou barvu, čerstvou vůni skořice a višní. V chuti je víno plné a příjemné, v závěru se objevují tóny čokolády. Ideální k jídlům připraveným z jehněčího masa či grilovaným masům. Víno je vhodné k archivaci. Červená vína z ročníku 2018 plánuje p. Tetur uvádět na trh až v roce 2021.

Velká červená slípka, moravské zemské 2016, suché
Vynikající červené cuvée víno vyrobené z hroznů odrůd Frankovka (70 %) a Rulandské modré (30 %), které zrálo 12 měsíců v nových a použitých barrique sudech. Hrozny byly sklizeny ručně a pochází z vinařské oblasti Morava, obce VELKÉ BÍLOVICE. 

Pálava, výběr z hroznů 2017, polosuché
Víno, které spolu s Rulandským šedým patří mezi laickou veřejností k nejznámějším a nejoblíbenějším odrůdám, se kterými nemají sebemenší problém ani vinaři. Přestože se u Pálavy jedná o mladou odrůdu, jsou na ni všichni náležitě hrdi, neboť byla vyšlechtěna na Moravě. Daří se jí nejen ve vinohradě, ale příjemně se s ní pracuje i ve sklepích. Dává pravidelnou a kvalitní úrodu, není u ní problém s dozráním do pozdních sběrů nebo výběrů z hroznů.

Tramín červený, pozdní sběr 2018, polosuché
Polosuché víno se zlatavou barvou. Chuť tohoto Tramínu je intenzivně kořenitá a plná, se šťavnatou kyselinou a medovým závěrem. Výrazná květnatá vůně s tóny okvětních lístků růží, liči, rozinek a lučního medu.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2017, suché
Odrůda, která patří k těm nejstarším a nejznámějším. V letech, kdy se otevřely hranice a lidé měli možnost cestovat, trošku na odrůdy, které jsou u nás „doma“ zapomínali. Dle slov p. Tetura je Ryzlink vlašský odrůdou, která se ničím nevymyká, ničím na sebe neupozorňuje, ale má velmi dobré nazrávací schopnosti a dokáže jako naleželé víno velmi příjemně překvapit.

Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016, polosuché
Víno, které má odlesky zlato-žluté barvy s pronikavější vůní květin a lipového květu. V chuti jsou nádechy ovocných tónů a jemné kyselinky. Víno je umístěno v SALÓNU VÍN 2019 kde získalo ZLATOU MEDAILI. Doporučujeme podávat: ke smaženým rybám, ke kaprovi, k nejrůznějším úpravám ryb.

Hibernal, pozdní sběr 2018, polosladké
Hibernal vznikl křížením odrůd Seibel a Ryzlink rýnský. Toto víno má žlutozlatavou barvu se zelenkavými odlesky. Ve vůni najdeme meruňku, zralou broskev i lehkou stopu medu. I přes polosladkou chuť je vínko šťavnaté.

 

ZÁVĚREČNÉ HLASOVÁNÍ O 3 NEJLEPŠÍ VÍNA:

1. Frankovka, pozdní sběr 2015, suché

2. Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2016, polosuché

3. Tramín červený, pozdní sběr 2018, polosuché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Uvolněná místa na degustaci VINAŘSTVÍ HORÁK

Máte rádi víno a nemáte ještě program na páteční večer 12. 4. 2019? Přemýšlíte kam vzít svou drahou polovičku - milovnici nebo milovníka kvalitního moravského vína? Nabízíme poslední 2 místa na degustaci Vinařství Leoš Horák, začínající v 18:30 hod. v naší vinotéce VINOSTYL, Na Poříčí 2110 ve Frýdku-Místku. Přijďte strávit příjemný večer a seznámit se nejen s novými víny ročníku 2018.
Zobrazit celý článek

Degustace 08. 03. 2019 Vinařství Hradil

V pátek 08. 03. 2019 jsme v naší vinotéce VINOSTYL přivítali p. Lukáše Hradila, který je majitelem rodinného vinařství, vyrábějícího své víno v obci Čejkovice. Přívlastková vína zde - ve 3. největší vinařské obci na Moravě produkuje od roku 2002. Bílé hrozny zpracovává moderní technologií nazývanou KRYOMACERACE, díky které získává jeho víno sytější barvu ze slupek, výraznější buketní tóny a také přírodní antioxidanty.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Šlechtitelská stanice - VINAŘSTVÍ - Šlechtitelská stanice vinařská ve Velkých Pavlovicích je v současné době akciovou společností hospodařící na vlastních i pronajatých vinicích, vyrábějící víno, doprovodné produkty a provozující luxusní Vinařský penzion André uprostřed vinohradů. Štěpán Maňák - VINAŘSTVÍ - Rodinné Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic poblíž Kyjova hospodaří na 25 hektarech vinic, na třech vinařských tratích s velmi příznivou polohou. Výroba je zaměřena pouze na přívlastková lahvová vína.Chowaniec & Krajčírovič - Firma Vínne pivnice Svätý Jur, spol. s r.o. vznikla v roce 2001 spojením dvou vinařů. Petra Chowanieca, známého na trhu kolekcí odrůdových vín ročníku 2000 a Juraja Krajčíroviča, vino...Cave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Patria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Alika a.s. - Společnost ALIKA je přední českou potravinářskou firmou, zabývající se nejen výrobou pražených ořechů a slaných snacků, ale také balením sušeného ovoce a olejnatých semen. Na trhu zaujímá své místo již od roku 1992.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné