Degustace 12. 04. 2019 Vinařství Leoš Horák

Publikováno: 24.4.2019

Nejen víno nového ročníku 2018, ale také vzorky vín z předchozích ročníků 2015, 2016 a 2017, nám přivezl k ochutnání na degustaci konanou 12. 04. 2019 syn p. Leoše Horáka - Lukáš. Zástupce vinařství p. Horák ml. nás seznámil krátce s historií, současností a budoucích plánech Vinařství Horák, které své víno produkuje v centru Vrbice, obci nacházející se ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Mezi sousední obce patří Velké Bílovice a Velké Pavlovice. Nejvýznamnější událostí posledního období je dostavba nové výrobní budovy vinařství, která zůstane propojena s tou původní - kde bude víno v podzemí nadále ležet a zrát. Nové jsou nejen industriální 3patrové prostory, ale také celá technologie výroby, včetně láhvovací linky. Kapacitně je nová stavba prostorově naddimenzována, a to z důvodu svobody rozhodování o ponechání některých ročníků vín k delšímu ležení. Plánováno je zrání v sudech i bílých vín. Přestože stavební práce ještě probíhají, celý ročník 2018 je prvním vyrobeným v nových, moderních a klimatizovaných prostorách. Dosud bylo zpracování produkce náročnější, protože se vína musela v průběhu výroby převážet do klimatizovaných prostor, což nyní není potřeba. V současnosti se o Vinařství Horák starají 3 osoby, pan Leoš Horák, jeho syn Lukáš a nově také bratr pana Leoše Horáka Svatopluk. Pokud je potřeba pomoci, samozřejmostí je podání pomocných rukou i dalších členů rodiny. Vinařství obhospodařuje 2 hektary vinic, z 8 hektarů hrozny nakupuje od prověřené společnosti z Vrbice, která vlastní 80 ha vinic. Společnost víno nevyrábí, věnuje se pouze vinohradnictví a jejich hlavním odběratelem hroznů je společnost Bohemia Sekt. Na úrodu firmy, ze které jsou hrozny dodávány dohlíží teta p. Horáka, která je tam zaměstnána, stejně jako byla 40 let předtím jeho babička. Roční produkce vinařství se pohybuje řádově okolo 60-70 tisíc láhví. Vzhledem k tomu, že vína tohoto vinařství sklízejí nemalé úspěchy na zahraničních soutěžích, nechtějí Horákovi navyšovat svou produkci, neboť by to dle jejich slov bylo na úkor kvality. Řídí se názorem - vysoká kvalita = menší množství hroznů. Za nejvýznamnější úspěch je považováno získání 2 vítězství za sebou - na nejprestižnější celosvětové vinařské soutěži v Paříži. Vyhrát 2 roky po sobě se zde ještě nikdy nepodařilo nikomu na světě. V roce 2016 získalo Vinařství Horák vítězství pro růžové víno ROSÉ HORÁK, pozdní sběr (odrůda Cabernet Moravia) a v roce 2017 - v nejobsazenější kategorii bílých vín - vítězství pro Hibernal, výběr z hroznů 2016. V tomto roce se účastnilo soutěže v této kategorii přes 1000 vín ze 40 zemí. Ročník 2018 je dle názoru pana vinaře výborný - o něco lepší pro červená vína než pro ta bílá. Mnohými je prý dokonce považován za "ročník století", neboť se urodilo příjemně vysoké množství kvalitních hroznů. Díky dostatku slunečního svitu, se hrozny při poslední sklizni sbíraly o 14 dnů dříve než obvykle a již 1. 9. se jako první sklízela odrůda Müller Thurgau. Při takových podmínkách-vysokých denních i večerních teplotách je sběr hroznů o něco komplikovanější, protože se musí hlídat teplota hroznů nebo rmutu. V případě vyšších teplot je nutné přistoupit k  jejich ochlazování. Víno Müller Thurgau bylo v prodeji již na Vánoce 2018, protože splňovalo parametry "jít do láhve" už jako mladé. 

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2018, suché
Jedná se o premiéru tohoto vína na veřejné degustaci, protože bylo láhvováno teprve před 14 dny. Byli jsme tak prvními degustátory, kteří měli možnost ho ochutnat. Z ročníku 2017 ještě pár láhví skladem je, nicméně vzhledem k narůstající poptávce bude puštěn na trh i tento nový ročník. Jedná se o velmi svěží, lehký Veltlín, který se ve vinařství snaží každoročně vyrobit stejně, záměrně dosucha (cca 1 g cukru), aby byl vhodný ke každodennímu pití. 

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2018, suché
Víno, které je čerstvě naláhvováno - cca 14 dní. Jedná se o víno v chuti suché s jemnou mineralitou. Víno je vyrobeno na podobný způsob jako Veltlín, který jsem chutnali dříve. Barva vína zaujme svou zelenkavou barvou. Jedná se o těžší Vlašák, který má oproti předchozímu Veltlínu vyzrálejší aromatiku. Můžeme zde pozorovat nižší hladinu alkoholu, která je zde takto nastavena zejména z důvodu úmyslného dřívějšího sběru hroznů. 

Rosé Horák, pozdní sběr 2018, polosuché
Vyrábí se od roku 2015 z odrůdy Cabernet Moravia, vždy má výraznější a sytější barvu - zásluhou 10hodinové macerace hroznů. V dřívějším období se vyráběla růžová vína pokaždé z jiné odrůdy, podle toho, jak se k tomuto účelu hodila. Vzhledem k obrovskému úspěchu Rosé Horák z Cabernet Moravie v Paříži, je a bude vyráběno z této odrůdy každoročně. Jedná se o růžové víno, které není nutné vypít co nejdříve, sami Horákovi mají ve svém archivu tento typ rosé i z ročníku 2015. Víno se láhvovalo cca před měsícem, je již pěkně slehlé, má zbytkový cukr a výraznější kyselinku. Co se týká výroby rosé vín patří neoficiálně České republice 1. místo v žebříčku producentů růžových vín.  

Hibernal, pozdní sběr 2017, polosuché
Přestože se jedná o aromatickou odrůdu, snaží se víno Horákovi od roku 2015 produktovat ne úplně aromaticky. Snaží se připodobnit stylu Ryzlinku rýnského. Jedná se o mladou odrůdu, vyšlechtěnou z rakouského, interspecifického Seibelu a Ryzlinku rýnského. Díky vyššímu obsahu kyselin, je víno vhodné k delšímu ležení a na první dojem není úplně patrný zbytkový cukr. Ve Vinařství Horák nejsou hrozny sbírány jen podle cukernatosti hroznů, ale i podle obsahu kyselin. Toto víno bylo vyrobeno z hroznů od druhého dodavatele z Velkých Pavlovic, nově bude pro potřeby Horáků vysazen 1 ha Hibernalu i u dodavatele z Vrbice. 

Pálava, pozdní sběr 2017, polosuché
Jedná se o novinku, která se nechala skoro 1 rok ležet a láhvovala se až v prosinci 2018. Pro zajímavost - obsahuje stejné množství zbytkového cukru jako předchozí Hibernal, ale chuťově působí sladším dojmem. Důvodem je obsah kyselin, který je o 1 g/l nižší. Od roku 2015 je maximální hranice ponechání zbytkového cukru ve vínech 12 gramů. Nejvíce zastoupeným odběratelským segmentem Vinařství Horák je gastronomický sektor, kde je nejvyšší poptávka po suchých, maximálně polosuchých vínech. Snahou vinařství je Pálavu nedělat až tak aromatickou a sladkou, jako tomu bývá u jiných vinařství. Krátce si p. Horák posteskl nad podvody páchané právě s touto odrůdou, jejíž hrozny patří k nejdražší surovině pro výrobu kvalitního vína. Není tedy možné, aby víno prodávané po drogeriích nebo trafikách pocházelo z hroznů této málo dostupné a finančně nákladné odrůdy.

Chardonnay, pozdní sběr 2016, suché
Úplně jiné bílé víno, než jaké jsme doposud degustovali. Chardonnay zrála 18 měsíců v dřevěných i barikových sudech. Kvašení vína probíhalo v nerezovém tanku a ihned poté bylo víno stočeno a bez filtrace uloženo ke zrání do různých sudů, ať již barikových, 500litrových aj. Scelení vína pak probíhalo v nerezovém tanku, těsně před láhvováním, někdy v listopadu 2018. Tento styl výroby Chardonnay se ve vinařství praktikuje již od roku 2013 a díky jejímu zrání v sudech je víno velmi vhodné k archivaci, kde se bude ještě dále zlepšovat. Nápad zpracovávat Chardonnay tímto stylem si přivezli Horákovi z návštěvy Kalifornie, kde si všichni pod pojmem víno, představují právě Chardonnay ze sudu. Stylově se připodobňuje a servírovat se může toto víno jako vína červená, tzn. ne vždy vychlazená. Tato Chardonnay nemá typické aromatické bonparové tóny.     

Tramín, pozdní sběr 2017, polosuché
Jednoznačně chuťově nejsladší víno, které je momentálně ve vinařství k dispozici. Hrozny k výrobě tohoto vína pocházejí z Velkých Pavlovic, kde díky ne úplně vhodnému umístění vinohradu, hrozny 3 roky po sobě dodavateli pomrzly. Vinařství Horák tak má v letošní nabídce Tramín po delší době. Víno obsahuje nejnižší množství kyselin ze všech vín a to 6,3 g/l. Typicky aromatické víno s jasným tónem okvětního lístku čajové růže. Všechna bílá vína byla vyrobena technologií řízeného kvašení a většina výrobního procesu probíhá v nerezových zařízeních.

Frankovka, VOC 2016, suché
V loňském ročníku 2018 vinařství zpracovalo nejvíce červeného vína, neboť se dle názoru p. Horáka jednalo o velmi úspěšný ročník. Hrozny měly perfektní vyzrálost, cukernatost a také dokonalý zdravotní stav. V předchozích letech byl procentuální poměr produkce bílých x červených vín 70 x 30, v současnosti téměř 50 x 50. Počet klientů, kteří přicházejí na chuť moravskému červenému vínu stále narůstá, a proto se jeho výrobě plánují ve Vinařství Horák věnovat i nadále. Červená vína pod VOC značkou mohou být vyrobená z 3 odrůd: Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal, na trh je možné je uvést až po 18 měsících od sklizně. Pod značku VOC není možné zařadit vína bariková. Frankovka ležela v akátovém, moravském sudu + v 500litrovém fran. dřevěném sudu (nevypáleném).

Svatovavřinecké, VOC 2016, suché
Víno stylově stejně vyrobené jako předchozí Frankovka. Svatovavřinecké je, ale vínem složitějším, hrozny použité k jeho výrobě pocházejí z 60leté vinice, která je již na hranici plodnosti. Vína z těchto vinohradů je nutné nechat odležet a i v láhvi pak budou ještě nazrávat a jejich kvalita bude narůstat. Na základě zkušeností získaných od roku 2009, kdy se zařazovalo pod VOC značku poprvé, je ověřeno, že jsou vína rok od roku lepší a jejich zásoby, které byly uschovány, se pomalu - díky skvělé chuti - tenčí. V minulosti byla pod VOC značku zařazena buď Frankovka nebo Svatovavřinecké, od roku 2015 díky poptávce budou zařazována i do budoucna vína obě. Víno má perfektní, výraznou barvu, získanou zejména díky maceraci hroznů.   

Dornfelder, pozdní sběr 2017, suché
Novinka, víno je na láhvi od ledna 2019, po 1,5letém ležení na sudech. Doslovný překlad názvu odrůdy je "trnové pole". Víno je krásné a dokonalé v barvě, je hutnější, tříslovitější. Barvivo v hroznech je obsaženo nejen ve slupce, ale také v dužnině. Normální cestou z této odrůdy bílé víno vyrobit nelze, narozdíl od ostatních červených odrůd. 70 % vína tohoto ročníku bylo uloženo v sudech, 30 % v nerezu a následně bylo víno sceleno. Snahou bylo zachování alespoň částečné ovocitosti, která nebude překryta pouze dřevěnými tóny. Díky novým prostorám se Vinařství Horák daří ukládat ke zrání všechna červená vína do sudů a většina z nich se láhvuje nejdříve po roce ležení.

Cabernet Moravia, pozdní sběr 2017, suché
Stejně jako předchozí Dornfelder bylo toto víno láhvováno až v lednu 2019, po delší době ležení v sudech. Zde byly použity novější sudy a proto jsou dřevěné tóny ve víně o něco výraznější než u minulého vzorku. Cabernet Moravia je odrůda naše, vyšlechtěna na Moravě, odrůda poměrně složitá, ve vinici je velmi bujná, hodně plodí a má velké přírůstky a z tohoto důvodu je u ní důležitá přísná redukce. Není pro ni problém urodit i 5 kg hroznů na keři, zpracovává se však pouze zhruba 1,5 - 2 kg hroznů. Ve vinařství se redukuje jednak v období na konci roku, kdy se provádí "zimní řez" a pak se u ní provádí tzv. "zelené vinobraní", což znamená, že se zhruba měsíc před vinobraním vyrazí sestříhat cca polovinu hroznů na zem. Do ponechaného zbytku hroznů se tak stihne ještě doladit cukernatost. 

Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2015, suché
Víno vyrobené metodou BARRIQUE, které leželo 2 roky pouze ve francouzských sudech typu barrique. Pro toto víno Vinařství Horák nakupuje každoročně 4 nové barikové sudy, jejichž objem je 225 litrů a jsou uvnitř vypálené ohněm. Takováto litráž je stanovena úmyslně a to z důvodu nejlepšího poměr mezi plochou povrchu dřeva právě k množství uloženého vína. Jedinou nevýhodou těchto sudů je, že barikové tóny jsou vínu schopny dodávat 2-3 plnění, pak jsou většinou používány již jen jako dřevěný úložný prostor pro víno. Hrozny pochází z Mikulova, kde jsou 3. dodavatelé hroznů pro toto vinařství. 

Konečné pořadí 3 nejlepších vín degustace.

1. Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2015, suché
2. Hibernal, pozdní sběr 2017, polosuché
3. Tramín, pozdní sběr 2017, polosuché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 29. 03. 2019 Vinařství Vladimír Tetur

Příjemný páteční večer 29. 03. 2019 se nesl ve znamení další z řady našich plánovaných degustací. Ochutnali jsme celkem 12 vzorků: víno z ročníků 2015, 2016, 2017 a 3 vína z ročníku 2018. Své víno nám přijel představit p. Vladimír Tetur - majitel vinařství. Dle vyhodnocení odevzdaných degustačních listin se víno p. Tetura setkalo - ostatně jako vždy - s velkým úspěchem.
Zobrazit celý článek

Uvolněná místa na degustaci VINAŘSTVÍ HORÁK

Máte rádi víno a nemáte ještě program na páteční večer 12. 4. 2019? Přemýšlíte kam vzít svou drahou polovičku - milovnici nebo milovníka kvalitního moravského vína? Nabízíme poslední 2 místa na degustaci Vinařství Leoš Horák, začínající v 18:30 hod. v naší vinotéce VINOSTYL, Na Poříčí 2110 ve Frýdku-Místku. Přijďte strávit příjemný večer a seznámit se nejen s novými víny ročníku 2018.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Národní vinařské centrum, o.p.s. - Národní vinařské centrum je neziskovou organizací se sídlem na zámku ve Valticích na jižní Moravě. Cílem NVC je především pořádání Národní soutěže vín a degustační expozice – Salonu vín ČR.Weingut Knodt – Trossen - Skvělé moselské vinařství, které má své vinice na strmých jižních svazích, kde se v podložích nachází břidlice, krásně se vtiskávající do chutě vína. Avon & Ragobert - Francouzská značka s dlouholetou tradicí ve výrobě produktů TERRIN, RILLET, aj. Tradice výroby sahá až do roku 1898 a gurmánské speciality delikatesních paštik této značky mají silné postavení nejen na francouzském trhu. Cave de Pfaffenheim - Cave de Pfaffenheim je vinařství v Pfaffenheimu v Alsasku ve Francii. Vinný sklep Pfaffenheim byl založen v roce 1957.Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Mavín POMFY - Vinařství - Historie Vinařství Mavín sahá až do roku 2001. Za více než 14 let si získalo toto vinařství pana Martina Pomfyho mimořádnou popularitu nejen v odborných kruzích, ale také mezi širokou veřejností. Musilovi - VINAŘSTVÍ - Nedaleko Brna v údolí řeky Jihlavy se nachází starobylé městečko Dolní Kounice, které láká návštěvníky svou bohatou historií, rozsáhlými vinicemi a dobrým vínem. V něm v roce 1992 založil na 3 ha vinic vinařství Ing. Ladislav Musil. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné