Degustace 30. 11. 2018 Vinařství Vladimír Tetur

Publikováno: 9.1.2019

Podruhé v tomto roce jsme mohli v naší vinotéce VINOSTYL přivítat pana Vladimíra Tetura, majitele stejnojmenného vinařství. Díky jeho obrovské popularitě mezi pravidelnými účastníky degustací, jsou ty jeho okamžitě - po zveřejnění termínu beznadějně vyprodány a probíhají ve velmi příjemné atmosféře.

Vinařství Vladimír Tetur se nachází ve Velkých Bílovicích, stejně jako jeho vinice. Vysledovaný rodokmen vinařského rodu Teturů sahá dle sdělení pana vinaře až do 16. století. V současné době obhospodařuje zhruba 22 hektarů vlastních vinic, což ale nestačí k pokrytí potřebného množství hroznů k výrobě vín. Z tohoto důvodu je zbylá část hroznů nakupována od stálých, prověřených pěstitelů vinné révy. Objem produkce Vinařství Vladimír Tetur představuje zhruba 400 000 láhví vína ročně.

Zajímavým zpestřením výkladu bylo osvětlení pojmu „vinný kámen“, se kterým se běžně při konzumaci vín setkáváme, ale ne každý o něm má relevantní informace. Kdysi byl vinný kámen považován za známku kvality vína, neboť ve špatném víně se vinný kámen nevytvoří. Naproti tomu dnes může být pro někoho estetickým nedostatkem. Z hlediska zdravotní nezávadnosti a dle výkladu Vinařského zákona vinný kámen zakázán není a žádné zdravotní riziko nepředstavuje. Zjednodušeně se jedná o vysráženou kyselinu vinnou, která ve formě drobných krystalků – velmi jemného sedimentu, nemá žádný vliv na kvalitu, vůni nebo chuť vína.

Vzhledem k tomu, že pan Tetur zastává názor, že by každá jeho degustace měla být vedena v plném tempu, vždy zajímavě a poutavě, jsou nám jeho vína předkládána k ochutnání pokaždé v jiném pořadí. Jako degustující pak máme možnost si náležitě porovnat rozdílnosti jednotlivých odrůd, mezi bílými vzorky ochutnávat ty červené anebo mezi červeným a bílým vínem okusit víno růžové. Nabízené degustační vzorky pana Vladimíra Tetura nejsou při jeho ochutnávkách seřazeny podle obvyklého scénáře, ale dle jeho aktuální nálady. Po krátkém úvodu jsme mohli přistoupit k degustaci, během které byly – jako vždy - účastníkům pokládány soutěžní otázky, jejichž správné odpovědi pan Tetur odměňoval svými víny.

Muškát moravský, pozdní sběr 2016, polosuché
Barva vína je příjemně zelenožlutá, vůně je výrazná, ovocná a působí silně aromatickým dojmem s tóny muškátu a černého rybízu. V chuti je víno velmi svěží.

Irsai Oliver, kabinetní 2016, suché
Víno, které jsme měli možnost degustovat již na jarní ochutnávce, takže kdo si pamatoval – mohl posoudit, zda a jakým směrem se víno „posunulo“. Odrůda Irsai Oliver stejně jako Muškát moravský má vykazovat příjemné aroma každoročně. Řadí se mezi velmi oblíbená vína klientů zaměřujících se právě na aromatické odrůdy.

Pálava, výběr z hroznů 2017, polosuché
Víno, které spolu s Rulandským šedým patří mezi laickou veřejností k nejznámějším a nejoblíbenějším odrůdám, se kterými nemají sebemenší problém ani vinaři. Přestože se u Pálavy jedná o mladou odrůdu, jsou na ni všichni náležitě hrdi, neboť byla vyšlechtěna na Moravě. Daří se jí nejen ve vinohradě, ale příjemně se s ní pracuje i ve sklepích. Dává pravidelnou a kvalitní úrodu, není u ní problém s dozráním do pozdních sběrů nebo výběrů z hroznů.

Frankovka, pozdní sběr 2015, suché
Po fermentaci v nerezových tancích zraje ve velkých dřevěných sudech. Má rubínovou barvu, čerstvou vůni skořice a višní. V chuti je Frankovka plná a příjemná, v závěru se objevují tóny čokolády. Ideální je k jídlům připraveným z jehněčího masa či grilovaným masům.

Svatovavřinecké, pozdní sběr 2015, suché
Zpětně považuje pan Tetur ročník 2015 pro červená vína za velmi vydařený. Bohužel při každé sklizni je možné pouze tušit, jak se vína v konečném provedení povedou, i když kvalitativní stav úrody může znamenat jisté naděje. Dle názoru pana vinaře se červená vína dají vyrobit pouze - z hlediska úrody -v dobrém roce.

Rulandské modré, výběr z hroznů 2016, suché
Víno, dle názoru pana Tetura poměrně mladé, původně chtěl zařadit do prodeje ještě později. Díky vyprodání ročníku 2012 nakonec uvolnil jeho následovníka dříve. U ročníku 2016 si díky jeho kvalitě dokáže p. Tetur představit, že se může na trhu prodávat klidně i 8-10 let. Obsah alkoholu je 14 % obj. a díky ležení v barikovém sudu obsahuje minimální množství oxidu siřičitého. Nejen z tohoto důvodu je víno vhodné také pro zastánce zdravějšího životního stylu, kterým není jedno, co si do sklenic nalévají.

Merlot ROSÉ, pozdní sběr 2017, polosuché
Růžové víno, která se dá pít celoročně, v současné době již neplatí, že nejvhodnějším obdobím pro jeho konzumaci jsou letní měsíce. U růžových vín se preferuje nižší hladina alkoholu zhruba kolem 11 % obj.

Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2017, suché
Odrůda, která patří k těm nejstarším a nejznámějším. V letech, kdy se otevřely hranice a lidé měli možnost cestovat, trošku na odrůdy, které jsou u nás „doma“ zapomínali. Dle slov p. Tetura je Ryzlink vlašský odrůdou, která se ničím nevymyká, ničím na sebe neupozorňuje, ale má velmi dobré nazrávací schopnosti a dokáže jako naleželé víno velmi příjemně překvapit.

Tramín červený, pozdní sběr 2017, polosuché
Víno, které je všem účastníkům degustací dobře známé. Odrůda, které také sluší, když se nevypije hned první rok a nechá se uležet. Vynikne tak její charakteristika plané růže, fialek s medovou dochutí a stane se příjemným, harmonickým vínem. Pochvala pro každé víno je jeho dobrá „pitelnost“ a chuť se k němu stále vracet.

Chardonnay, pozdní sběr 2017, polosuché
Odrůda, kterou není potřeba nijak zvlášť představovat. V ročníku 2017 jsou vyrobeny Chardonnay ve 2 odlišných provedeních a to Chardonnay Remake a dnešní vzorek. Většina milovníků vína si představuje Chardonnay jako pestrou směsici a kombinaci všech možných tropických tónů od pomela, melounu, citrusů, kandovaného ovoce až po pomerančovou kůru, s výraznou primární aromatikou. Naproti tomuto typu Chardonnay si vyrobil pan Tetur Chardonnay Remake, které je jiné a odlišuje se. Víno bylo částečně vyrobeno metodou, která se používala do roku 1950-1955, kdy se hrozny sklidily, pomačkaly se a následně po určitou dobu fermentovaly spolu bobule i s moštem. Stará metoda byla použita pouze v první fázi výroby, dále se pak pokračovalo v duchu moderních technologií.

Rulandské šedé, pozdní sběr 2017, polosuché
Odrůda, která se těší dlouhodobě nejvyšší oblíbenosti. Představované Rulandské šedé má silný zlatorůžový tón, který je důsledkem kryomacerace, používané ve vinařství pana Tetura při zpracovávání hroznů od roku 2015.

VELKÁ BÍLÁ SLÍPKA 2015
Před cca 5 lety si nechali vinaři z Velkých Bílovic zaregistrovat svou ochrannou známku, kterou je „SLÍPKA“. Označení láhve slípkou garantuje, že víno v ní bylo vyrobeno vinařem z Velkých Bílovic a pochází z hroznů vypěstovaných právě ve VB. V roce 2015 rozhodlo zatím 8 vinařů z VB o projektu, kterým by se rádi posunuli ještě o trochu dále a po vzoru Rakouska vymysleli 2 vína: VELKOU BÍLOU SLÍPKU a VELKOU ČERVENOU SLÍPKU. Tato 2 cuvée se mají zasloužit o reprezentaci právě Velkých Bílovic - největší vinařské obce v České republice. U bílého vína se jedná o cuvée odrůd Rulandské šedé a Chardonnay, u červeného vína se jedná o cuvée odrůd Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré, kdy obsah RM nesmí být vyšší než 30 %.
U tohoto bílého cuvée se neřeší, v jakém poměru jsou odrůdy ve víně zastoupeny, vždy to ale musí být víno suché a obsah alkoholu musí mít minimálně 13,5 %. Víno musí být predikátní – tedy přívlastkové a musí ležet minimálně 12 měsíců na sudu, který nemá objem vyšší než 650 litrů. Splnění těchto parametrů si mezi sebou vinaři navzájem kontrolují, teprve poté se schvaluje láhvování vína. Po schválení musí víno následně ležet ještě 6 měsíců na láhvi a před nalepením etiket se schvalovací proces uvedení na trhu opakuje.

 

Závěrečné hodnocení:

1. Merlot ROSÉ, pozdní sběr 2017, polosuché
2. Tramín červený, pozdní sběr 2017, polosuché
3. Rulandské šedé, pozdní sběr 2017, polosuché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace 23. 11. 2018 Vinařství PECHOR

Vinařství pana Pechora nám přijel představit - předposlední listopadový pátek - jeho zástupce pan Michal Kontár. Vinařství založil pan Pechor v návaznosti na rodinnou tradici rodu Pechorů, který hospodařil nejen ve Velkých Němčicích, ale také v Uherčicích. Vinařství se nachází v Hustopečích u Brna a produkuje víno zejména z botrytických sběrů.
Zobrazit celý článek

Degustace 16. 11. 2018 PORTSKÉ a PORTUGALSKÉ VÍNO

Opět po roce jsme v naší vinotéce přivítali pana Kubíčka, předního zástupce pro MADEIRU SHERRY, PORTSKÉ a PORTUGALSKÉ víno. Degustační listina nám tentokrát nabídla celkem 10 vzorků vynikajících vín, která jsme mohli ochutnat a poslechnout si k nim odborný výklad. Tento byl výjimečně doprovázen také promítáním na televizní obrazovce.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Botur - VINAŘSTVÍ - Vinařství Botur bylo založeno již v roce 1989 Luďkem Boturem. Hrozny na výrobu vína v dnešní době nepochází z jeho vlastních vinic, ale jsou vykupovány od léty prověřených smluvních dodavatelů, kterými jsou pěstitelé kvalitní révy vinné, především z oblasVíno z Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje. Fernando de Castilla - Sklepy Vinařství Rey Fernando de Castilla se nachází v historickém centru města Jerez. Sherry nejdříve zraje v nových sudech z francouzského a amerického dubu a poté po dlouhou dobu v sude...Arnaud - Společnost Arnaud byla založena již roku 1950 v regionu Limousin, konkrétně v malém městečku Aixe sur Vienne ve Francii. Tento rodinný podnik se už od svého vzniku zabývá výrobou tradičních francouzských paštik a konzervovaného masa. Tetur Vladimír - VINAŘSTVÍ - Nejstarší zmínka o výrobě vína v rodě p. Vladimíra Tetura sahá do roku 1620, kdy se již jeho předkové věnovali vinařství a vinohradnictví. V rodině p. Tetura tomu není jinak, a proto se v plné míře vinařství začali věnovat v roce 1992.Musilovi - VINAŘSTVÍ - Nedaleko Brna v údolí řeky Jihlavy se nachází starobylé městečko Dolní Kounice, které láká návštěvníky svou bohatou historií, rozsáhlými vinicemi a dobrým vínem. V něm v roce 1992 založil na 3 ha vinic vinařství Ing. Ladislav Musil. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné