Degustace 15. 04. 2016 Vinařství Horák

Publikováno: 18.4.2016

V pátek 15. 4. 2016 se v degustačním sklípku naší vinotéky opět konala letošní jarní ochutnávka vín. Tentokrát jsme mohli přivítat Vinařství Horák, a přijel nám jej představit pan Lukáš Horák, syn majitele stejnojmenného vinařství. Vinařství Horák je malé rodinné vinařství nacházející se v obci Vrbice. Na této degustaci jsme mohli ochutnat jak vína nového ročníku 2015, tak vína ročníku 2014 u bílých vín, a u červených ročník 2013 i 2012. Ještě ale než přejdeme k samotným vínům, projděme si historii tohoto vinařství.

Leoš Horák se profesionálně pohybuje kolem vína od roku 1990, kdy začal pracovat v prestižní vinařské firmě a vedle toho provozoval své malé vinařství, kde se zaměřoval jen na sudová vína. V roce 2004 začal vína stáčet i do lahví a od března 2007 se plně věnuje pouze svému vinařství. Je držitelem mezinárodních degustátorských zkoušek. Vinařství Horák obhospodařuje cca 1 ha vlastních vinic, ostatní hrozny ( z cca 8-9 ha) pocházejí od vinohradníků z Vrbice a blízkého okolí. Produkují 50-60 000 lahví ročně. Hrozny jsou zpracovávány moderním mlýnko-odstopkovačem a následně lisovány pneumatickým lisem. Bílá vína se školí v nerezových nádobách, červená v dubových a akátových sudech. Vybrané šarže se vyrábí metodou Barrique. Při výrobě jsou používány moderní technologie a postupy, důraz je kladen na maximální příjemnost a harmonii všech vín. Odrůdová skladba je široká, můžete ochutnat 16 odrůd.

Jako první se nám představilo víno:

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2015, suché – mladé víno, které je nalahvováno cca měsíc a půl. Ve sklence můžeme obdivovat jiskrnou světle zelenkavou barvu. Po přivonění se objevují ovocné bukety připomínající citrusové plody. Chuť je suchá, zakončená příjemnou kyselinkou.

  • Alkohol: 12 %
  • Zbytkový cukr: 0,4 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

Ryzlink Vlašský, pozdní sběr 2015, suché - Víno světlejší zelenkavé barvy, vůně zaujme svou svěžestí, můžeme cítit ovocné a citrusové tóny. Chuť je suchá, s plnějším tělem. Víno se hodí k zeleninovým a těstovinovým salátům, lehčím krémovým polévkám, studeným masům, ale také k osvěžení a posezení s přáteli.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 0,4 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

Müller Thurgau, kabinetní 2015, suché - Víno vás přivítá čistou barvou se zelenkavými odlesky. Po přivonění se objevuje příjemná vůně se stopami broskve, muškátu a tropického ovoce. Chuť plynule navazuje na vůni, je čistá, lehká, se štíhlejším tělem a jemnými kyselinkami. Víno můžeme kombinovat s obloženými mísami, lehčími večeřemi, studeným masem a sýry.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 0,5 g/l
  • Kyseliny: 6,5 g/l

Sauvignon, kabinetní 2014, polosuché - Víno má světlejší žluto zelenkavou barvu. Vůně je příjemná, nevtíravá ,snoubí se v ní květinové a ovocné tóny. Chuť je minerální, vysoce extraktivní, s kulatým tělem a jemnou kyselinkou. Víno je uzavřeno středně dlouhou dochutí.

  • Alkohol: 11,5 %
  • Zbytkový cukr: 13 g/l
  • Kyseliny: 8,5 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, polosuché - Ve sklence Vás přivítá nazrálá tmavě žlutá barva. V e vůni najdeme stopy medu, sušeného ovoce a přezrálých hroznů. V chuti se snoubí lehký zbytkový cukr s příjemnou, lehce pikantní kyselinkou.

  • Zbytkový cukr: 14 g/l
  • Kyseliny: 8,5 g/l
  • Alkohol: 12%

Hibernal, pozdní sběr 2014, polosuché - Hibernal vznikl křížením Seibel x Ryzlink rýnský. Toto mimořádné víno vás přivítá žluto zlatavou barvou se zelenkavými odlesky. V nose se při přivonění střídají černý rybíz, zralá broskev i medová vůně.Chuť je polosuchá, kulatá a šťavnatá. Kyselinky jsou v nádherném souladu se zbytkovým cukrem.

  • Alkohol 12 %
  • Zbytkový cukr 16 g/l
  • Kyseliny 9 g/l

Tramín, výběr z hroznů 2015, polosuché - Ve sklence vás přivítá sytá, zlatožlutá barva. Ve vůni najdeme čistý odrůdový tón, objevují se okvětní plátky růže, bobulové ovoce, med i hrozinky. Chuť je polosuchá, plná s výraznými stopami přezrálých hroznů. Vítěz kategorie-Vinum Juvenale 2016

  • Alkohol: 14 %
  • Zbytkový cukr: 10 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

Cuvée Horák, pozdní sběr 2013, suché - Cuvée vzniklo kupáží: Pálava, Tyzlink vlašský a Tramín. Víno zrálo 20 měsíců v 500 litrovém francouzském dubovém sudu MERCIER. Barva vína je výrazně žlutá s jemným zeleným podtónem. Ve vůni dominuje kvalitní sud s vanilkou a kořením, za ním se otevírá celý koš zralého ovoce. Chuť je opulentní. Dokonale provedené barikové víno ve skvělé kondici. Nebojte se půlhodinové dekantace a poté v němém úžasu usrkávejte.

Cabernet Moravia, pozdní sběr 2013, suché – Barva vína je sytá, hustá, tmavě červená. Ve vůni vás okouzlí velmi intenzivní, komplexní a výrazná ovocná vůně. Můžete se potěšit ostružinami, rybízem, vanilkou, kandovaným ovocem a smetanovým jogurtem. Chuť vína je suchá, s nasládlým dojmem mléčné čokolády. Najdeme v ní směs lesních bobulí a višňovou marmeládu. Harmonické víno uzavírá dlouhá dochuť se sametovými tříslovinami.

Dornfelder, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je sytá, tmavě višňově červená. Vůně je intenzivní a komplexní . Objevují se sušené trnky, povidla, přezrálé černé třešně a višně. Chuť je lahodná a kulatá, připomínající drobné bobulové ovoce.

Svatovavřinecké, V.O.C. MODRÉ HORY 2012, suché - Označení VOC Modré hory garantuje původ a nejvyšší kvalitu vína typického pro danou oblast. Hrozny pocházejí z redukované sklizně a výsledné víno je pod přísnou kontrolou samotných vinařů. Víno zrálo 24 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má jiskrnou lehce naleželou rubínovou barvu. V příjemné vůni zaujmou čisté ovocné tóny postupně přecházející do švestek, povidel a lesního ovoce. Chuť je hebká, ovocito-smetanová s hladkou kyselinkou a příjemnou tříslovinou v závěru.

  • Alkohol: 12,5%

Cuvée Horák, pozdní sběr 2012, suché - Cuvée vzniklo kupáží: Cabernet Sauvignon (60%) a Dornfelder (40%). Víno zrálo 32 měsíců v 500 litrovém francouzském dubovém sudu MERCIER. Ve sklence Vás upoutá tmavá, sytá rubínová až inkoustová barva, vytvářející skutečný háv.Nosu vévodí mnohovrstevnatý buket černého a bobulového ovoce, zdůrazněný tóny vanilky, černého rybízu, ostružin a čokolády. V ústech je víno plné, opulentní, s čitelnou strukturou vyzrálých tříslovin. Závěr je dlouhý, nevtíravě dubový.

Tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera.

1. Cuvée Horák, pozdní sběr 2013, suché - bílé

2. Cuvée Horák, pozdní sběr 2012, suché - červené

3. Dornfelder, pozdní sběr 2013, suché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace vinařství Vinselekt Michlovský

Dne 1. 4. 2016 proběhla v našem degustačním sklepě další z letošních jarních degustací. Tentokrát jsme přivítali zástupce vinařství Vinselekt Michlovský pana Filipce. Degustace byla výjimečná tím, že všechna zařazená vína, mimo jedno, což bylo nealkoholické víno, byla vína zařazena v Salonu vín České republiky.
Zobrazit celý článek

Degustace 18. 03. 2016 Vinařství Stanislav Konečný

V pátek 18. 3. 2016 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět konala jedna z letošních jarních degustací, tentokrát jsme mohli přivítat pana Stanislava Konečného majitele stejnojmenného Vinařství Konečný, sídlící ve vinařské oblasti Čejkovice.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Moët & Chandon - Moët & Chandon je nejznámnější světová značka šumivých, šampaňských vín a sektů francouzského výrobce. Tradice výroby těchto vynikajících šampaňských nesoucí tuto značky sahá do historie více než 250 let. Veuve Clicquot - V roce 1772 založil Philippe Clicquot podnik na výrobu vína se jménem Clicquot. Jeho syn François, který rodinný podnik převzal, se v roce 1798 oženil s Barbe Nicole Ponsardin. Hrabal - VINAŘSTVÍ - Jednoho podzimního dne se u láhve výtečného Veltlínu bratři Stanislav a Miroslav Hrabalovi rozhodli obnovit výrobu a prodej vín. Oprášili tak dlouho trvající tradici zpracování vína rodinou Hrabalových, kterou kdysi v roce 1966 zakládal otec Vác. Hrabal.Drápal Oldřich - VINAŘSTVÍ - Počátky Vinařství Oldřich Drápal sahají do roku 1980, kdy začal vyrábět první vína, protože ho neustále lákala myšlenka produkovat něco nového. Od roku 2003 se začal věnovat výrobě slámových vín již ve větším měřítku a z větší pestrosti odrůd.Petrák Jan - VINAŘSTVÍ - Úcta k tradici, specifické půdní a klimatické podmínky dávají na jihu Moravy vzniknout v malém rodinném vinařství JAN PETRÁK klasickému sektu pravou šampaňskou metodou – kvašením v láhvi. Pod Kumstátem - Vinařství - Tradice vinařství v rodině Valihrachových započala již v první polovině 20. století. Tenkrát ovšem vinařili pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu. Hradil - VINAŘSTVÍ - Vinařství Hradil je malé rodinné vinařství s názvem Víno Hradil Čejkovice, nacházející se ve Velkopavlovické vinařské podoblasti v Čejkovicích u Hodonína, ve třetí největší vinařské obci na Moravě.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné