Degustace 15. 04. 2016 Vinařství Horák

Publikováno: 18.4.2016

V pátek 15. 4. 2016 se v degustačním sklípku naší vinotéky opět konala letošní jarní ochutnávka vín. Tentokrát jsme mohli přivítat Vinařství Horák, a přijel nám jej představit pan Lukáš Horák, syn majitele stejnojmenného vinařství. Vinařství Horák je malé rodinné vinařství nacházející se v obci Vrbice. Na této degustaci jsme mohli ochutnat jak vína nového ročníku 2015, tak vína ročníku 2014 u bílých vín, a u červených ročník 2013 i 2012. Ještě ale než přejdeme k samotným vínům, projděme si historii tohoto vinařství.

Leoš Horák se profesionálně pohybuje kolem vína od roku 1990, kdy začal pracovat v prestižní vinařské firmě a vedle toho provozoval své malé vinařství, kde se zaměřoval jen na sudová vína. V roce 2004 začal vína stáčet i do lahví a od března 2007 se plně věnuje pouze svému vinařství. Je držitelem mezinárodních degustátorských zkoušek. Vinařství Horák obhospodařuje cca 1 ha vlastních vinic, ostatní hrozny ( z cca 8-9 ha) pocházejí od vinohradníků z Vrbice a blízkého okolí. Produkují 50-60 000 lahví ročně. Hrozny jsou zpracovávány moderním mlýnko-odstopkovačem a následně lisovány pneumatickým lisem. Bílá vína se školí v nerezových nádobách, červená v dubových a akátových sudech. Vybrané šarže se vyrábí metodou Barrique. Při výrobě jsou používány moderní technologie a postupy, důraz je kladen na maximální příjemnost a harmonii všech vín. Odrůdová skladba je široká, můžete ochutnat 16 odrůd.

Jako první se nám představilo víno:

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2015, suché – mladé víno, které je nalahvováno cca měsíc a půl. Ve sklence můžeme obdivovat jiskrnou světle zelenkavou barvu. Po přivonění se objevují ovocné bukety připomínající citrusové plody. Chuť je suchá, zakončená příjemnou kyselinkou.

  • Alkohol: 12 %
  • Zbytkový cukr: 0,4 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

Ryzlink Vlašský, pozdní sběr 2015, suché - Víno světlejší zelenkavé barvy, vůně zaujme svou svěžestí, můžeme cítit ovocné a citrusové tóny. Chuť je suchá, s plnějším tělem. Víno se hodí k zeleninovým a těstovinovým salátům, lehčím krémovým polévkám, studeným masům, ale také k osvěžení a posezení s přáteli.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 0,4 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

Müller Thurgau, kabinetní 2015, suché - Víno vás přivítá čistou barvou se zelenkavými odlesky. Po přivonění se objevuje příjemná vůně se stopami broskve, muškátu a tropického ovoce. Chuť plynule navazuje na vůni, je čistá, lehká, se štíhlejším tělem a jemnými kyselinkami. Víno můžeme kombinovat s obloženými mísami, lehčími večeřemi, studeným masem a sýry.

  • Alkohol: 12,5 %
  • Zbytkový cukr: 0,5 g/l
  • Kyseliny: 6,5 g/l

Sauvignon, kabinetní 2014, polosuché - Víno má světlejší žluto zelenkavou barvu. Vůně je příjemná, nevtíravá ,snoubí se v ní květinové a ovocné tóny. Chuť je minerální, vysoce extraktivní, s kulatým tělem a jemnou kyselinkou. Víno je uzavřeno středně dlouhou dochutí.

  • Alkohol: 11,5 %
  • Zbytkový cukr: 13 g/l
  • Kyseliny: 8,5 g/l

Rulandské šedé, pozdní sběr 2014, polosuché - Ve sklence Vás přivítá nazrálá tmavě žlutá barva. V e vůni najdeme stopy medu, sušeného ovoce a přezrálých hroznů. V chuti se snoubí lehký zbytkový cukr s příjemnou, lehce pikantní kyselinkou.

  • Zbytkový cukr: 14 g/l
  • Kyseliny: 8,5 g/l
  • Alkohol: 12%

Hibernal, pozdní sběr 2014, polosuché - Hibernal vznikl křížením Seibel x Ryzlink rýnský. Toto mimořádné víno vás přivítá žluto zlatavou barvou se zelenkavými odlesky. V nose se při přivonění střídají černý rybíz, zralá broskev i medová vůně.Chuť je polosuchá, kulatá a šťavnatá. Kyselinky jsou v nádherném souladu se zbytkovým cukrem.

  • Alkohol 12 %
  • Zbytkový cukr 16 g/l
  • Kyseliny 9 g/l

Tramín, výběr z hroznů 2015, polosuché - Ve sklence vás přivítá sytá, zlatožlutá barva. Ve vůni najdeme čistý odrůdový tón, objevují se okvětní plátky růže, bobulové ovoce, med i hrozinky. Chuť je polosuchá, plná s výraznými stopami přezrálých hroznů. Vítěz kategorie-Vinum Juvenale 2016

  • Alkohol: 14 %
  • Zbytkový cukr: 10 g/l
  • Kyseliny: 7 g/l

Cuvée Horák, pozdní sběr 2013, suché - Cuvée vzniklo kupáží: Pálava, Tyzlink vlašský a Tramín. Víno zrálo 20 měsíců v 500 litrovém francouzském dubovém sudu MERCIER. Barva vína je výrazně žlutá s jemným zeleným podtónem. Ve vůni dominuje kvalitní sud s vanilkou a kořením, za ním se otevírá celý koš zralého ovoce. Chuť je opulentní. Dokonale provedené barikové víno ve skvělé kondici. Nebojte se půlhodinové dekantace a poté v němém úžasu usrkávejte.

Cabernet Moravia, pozdní sběr 2013, suché – Barva vína je sytá, hustá, tmavě červená. Ve vůni vás okouzlí velmi intenzivní, komplexní a výrazná ovocná vůně. Můžete se potěšit ostružinami, rybízem, vanilkou, kandovaným ovocem a smetanovým jogurtem. Chuť vína je suchá, s nasládlým dojmem mléčné čokolády. Najdeme v ní směs lesních bobulí a višňovou marmeládu. Harmonické víno uzavírá dlouhá dochuť se sametovými tříslovinami.

Dornfelder, pozdní sběr 2013, suché - Barva vína je sytá, tmavě višňově červená. Vůně je intenzivní a komplexní . Objevují se sušené trnky, povidla, přezrálé černé třešně a višně. Chuť je lahodná a kulatá, připomínající drobné bobulové ovoce.

Svatovavřinecké, V.O.C. MODRÉ HORY 2012, suché - Označení VOC Modré hory garantuje původ a nejvyšší kvalitu vína typického pro danou oblast. Hrozny pocházejí z redukované sklizně a výsledné víno je pod přísnou kontrolou samotných vinařů. Víno zrálo 24 měsíců v moravských dubových a akátových sudech. Víno má jiskrnou lehce naleželou rubínovou barvu. V příjemné vůni zaujmou čisté ovocné tóny postupně přecházející do švestek, povidel a lesního ovoce. Chuť je hebká, ovocito-smetanová s hladkou kyselinkou a příjemnou tříslovinou v závěru.

  • Alkohol: 12,5%

Cuvée Horák, pozdní sběr 2012, suché - Cuvée vzniklo kupáží: Cabernet Sauvignon (60%) a Dornfelder (40%). Víno zrálo 32 měsíců v 500 litrovém francouzském dubovém sudu MERCIER. Ve sklence Vás upoutá tmavá, sytá rubínová až inkoustová barva, vytvářející skutečný háv.Nosu vévodí mnohovrstevnatý buket černého a bobulového ovoce, zdůrazněný tóny vanilky, černého rybízu, ostružin a čokolády. V ústech je víno plné, opulentní, s čitelnou strukturou vyzrálých tříslovin. Závěr je dlouhý, nevtíravě dubový.

Tak jako každou degustaci, tak i dnes se hlasovalo o nejlepších vínech večera.

1. Cuvée Horák, pozdní sběr 2013, suché - bílé

2. Cuvée Horák, pozdní sběr 2012, suché - červené

3. Dornfelder, pozdní sběr 2013, suché

Fotogalerie...

Sdílet na Facebooku


Zpět

Degustace vinařství Vinselekt Michlovský

Dne 1. 4. 2016 proběhla v našem degustačním sklepě další z letošních jarních degustací. Tentokrát jsme přivítali zástupce vinařství Vinselekt Michlovský pana Filipce. Degustace byla výjimečná tím, že všechna zařazená vína, mimo jedno, což bylo nealkoholické víno, byla vína zařazena v Salonu vín České republiky.
Zobrazit celý článek

Degustace 18. 03. 2016 Vinařství Stanislav Konečný

V pátek 18. 3. 2016 se v degustačním sklepě naší vinotéky opět konala jedna z letošních jarních degustací, tentokrát jsme mohli přivítat pana Stanislava Konečného majitele stejnojmenného Vinařství Konečný, sídlící ve vinařské oblasti Čejkovice.
Zobrazit celý článek

Vinařství

Víno z Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje. Mlýnek Filip - Vinařství - Vinařství Filip Mlýnek, jehož sídlo je v Dolních Dunajovicích, je řazeno mezi tzv. butiková vinařství. Henri Willig - Pan Henri Willig jako výrobce velmi kvalitních holandských sýrů začal své produkty uvádět na trh pod svou značkou od roku 1974. Produkci sýrů a prvotřídních sýrových specialit se věnuje ve vlastní výrobně. Zde se sýry také balí a odtud se exportují.Šoman - VINAŘSTVÍ - Vinařství Šoman je rodinná firma, která vyrábí víno od 9. 9. 1999. V současné době obdělává 10 ha vlastních vinic v integrované produkci. Zpracování hroznů probíhá v nově postavené moderní hale na okraji obce. Pod Kumstátem - Vinařství - Tradice vinařství v rodině Valihrachových započala již v první polovině 20. století. Tenkrát ovšem vinařili pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu. Polderkaas - Henri Willig je producent holandských sýrových specialit pod značkou POLDERKAAS. Mezi nejznámější patří sýr Baby Gouda, nicméně do širokého portfolia produktů a specialit patří další a to sýry kozí, ovčí nebo BIO sýry. Alexandre Relvas - Poměrně mladé, ale velmi perspektivní vinařství, nacházející se v oblasti Alentejo v Portugalsku. Vlastní přes 100 ha vinic v jižní části (oblast Alantejano) a dalších 200 ha vinic má smluvně zavázáno s místními pěstiteli. Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné