Třísloviny ve víně

Publikováno: 8.1.2015

Třísloviny

Každý, kdo má rád víno se již jistě setkal s termínem třísloviny. Ale ne každý ví, co přesně třísloviny jsou a jak se do vína „dostaly“. Proto jsme si pro Vás připravili článek, který by vám měl objasnit některé skutečnosti o tříslovinách.

Třísloviny (taniny) jsou fenolické látky přirozeně se vyskytující ve víně a nejen v něm, můžeme je nalézt také v kůrách stromů (smrk, kaštan, dub), čaji, ovoci (trnky, ostružiny, borůvky, brusinky, jahody, granátové jablko, vlašský ořech, bobule vinné révy) a v listech yzopu, tymiánu a šalvěje.¨Třísloviny mají trpkou, svíravou nebo hořkou chuť, mají i protibakteriální a protivirový účinek, podporují tvorbu žaludečních šťáv a napomáhají tak trávení, brzdí zánětlivé procesy v žaludku a ve střevech, napomáhají k zástavě dělení rakovinných buněk, při zevním použití na kůži a sliznici mají stahující, protizánětlivý a antibakteriální účinek.

Třísloviny ve víně pocházejí ze slupek, stopek a zrníček hroznů. Některé lze rovněž získat ze sudů, zejména nových. Obsah tříslovin ve víně je ovlivněn řadou faktorů,  např. dobou macerace rmutu, nebo také jak moc byly pecičky hroznů rozdrceny při rozemletí mezi mlecími válci. Třísloviny z hroznů lze rozdělit na zralé a nezralé, z nichž ty zralé jsou velmi žádoucí. V náležitém vyvážení jsou však oba typy pro strukturu červených vín nezbytné, protože ideálně vzájemně propojují chutě.  Proto mají červená vína vždy vyšší obsah tříslovin, protože při výrobě je mošt dlouhou ve styku s matolinami. V mladých vínech mohou dominovat svou tvrdostí, dalším zráním se jejich chuť zakulacuje.

Sdílet na Facebooku


Zpět

Akční nabídka archivních vín a nejen jich...

Pro milovníky archivního vína a nejen pro ně, jsme "provětrali" naše archivační boxy a to nejlepší z nich jsme pro Vás zabalili do akčních cen.
Zobrazit celý článek

Vinná terminologie

Víno patří mezi oblíbené moky již odedávna. Ať už máte rádi červená, bílá nebo růžová vína, není na škodu znát některé pojmy "vinné terminologie". Proto jsme si pro Vás připravili několik pojmů, které se mohou hodit neje...
Zobrazit celý článek

Vinařství

Alika a.s. - Společnost ALIKA je přední českou potravinářskou firmou, zabývající se nejen výrobou pražených ořechů a slaných snacků, ale také balením sušeného ovoce a olejnatých semen. Na trhu zaujímá své místo již od roku 1992.Patria Kobylí - VINAŘSTVÍ - Vinařská společnost v Kobylí vznikla spontánně v roce 1928, tedy v prvorepublikové době. Drobní vinaři se spojili kvůli společnému zájmu o pěstování a ochranu vinné révy. Navazujeme proto na tradici, která zavazuje.Messias - Společnost MESSIAS byla založena v roce 1926 panem Baptistou Messias, který působil jako předseda společnosti až do roku 1973. Petrák Jan - VINAŘSTVÍ - Úcta k tradici, specifické půdní a klimatické podmínky dávají na jihu Moravy vzniknout v malém rodinném vinařství JAN PETRÁK klasickému sektu pravou šampaňskou metodou – kvašením v láhvi. Prchal - VINAŘSTVÍ - Malé rodinné vinařství s původním názvem Rudolf II. založil v roce 2008 Rudolf Prchal se svým bratrem Zdeňkem. Původní název odkazoval na jejich otce Rudolfa, který oba do tajů vína zasvětil a naučil je tomu nejcennějšímu a to lásce k vinaření.Réva Rakvice s.r.o. - Réva Rakvice s.r.o. je vinařská společnost, která sídlí v tradiční vinařské obci Rakvice. Historie vzniku firmy se začala psát v již roce 1995. Réva Rakvice hospodaří na vinicích vinařských obcí Rakvice a Hustopeče o rozloze 120 ha. Franz Josef - Značka Kaiser Franz Josef produkuje pouze výrobky v té nejvyšší kvalitě a mimořádné chuti ze sortimentu ryb, ovoce, zeleniny a olivových olejů. Mimo jiné dále nabízí prvotřídní italské těstoviny, olivový olej s lecitinem nebo tuňáka nejlepší chuti.Další vinařství

proč nakupovat právě u nás



Kategorie

Pondělí 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Úterý 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Středa 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Čtvrtek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Pátek 8:30 - 12:0012:30 - 17:30
Sobota 8:30 - 12:00

Při objednávce nad 2 500Kč Doprava zdarma

Staňte se registrovaným členem vinostyl.cz
a získejte slevy na dopravu a balné